Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter 7 december

Några öl har humlats med årets nyskördade humle, andra öl har kraftig rostad maltkaraktär eller är sura. Här kan du läsa mer om ölnyheterna som lanseras 7 december.

Här ser du hela listan av nya öl
Vill du läsa mer om nya ölen – läs här nedanför

Syrlig öl

Syrlig öl kan man få till på olika sätt. Det traditionella sättet är att vörten spontanjäser. Det moderna är att man tillsätter mjölksyrebakterier och jäst för att få fram den syrliga smaken. I den här lanseringen hittar du två olika syrliga öl – en gueuze (belgisk öl) där delar av ölet är fyra år gammal lambic och en berliner weisse från Sverige jäst med saffran.

Saison

Saison är från början en belgisk ölstil som härstammar från bondgårdarna i Vallonien (gränsen mot Frankrike). Ölet gjordes på vintern och våren för att vara klar till skördetiden på sommaren och hösten – då säsongsarbetarna kom för att hjälpa till med skörden. Vi lanserar två olika saison båda från Belgien, varav en är på 750 ml och jäst med brettanomyces, som brukar ge en stallig doft. Den andra är på 375 ml och har fått ytterligare jäsning på flaska.

IPA

I december lanserar vi tre olika IPA. Två är från USA och bryggeriet har använt nyskördad humle i bryggningen vilket ger mer färska humlearomer än vanligt. Ett av ölen har tillverkats sedan 1981 och är ett av de första exemplen på hur USA gjorde om den traditionella IPA-stilen till den mer humlearomatiska moderna stilen. Den tredje IPA:n är gjord i Belgien, lanserars på burk 473 ml, smaksatt med persika och humlad med sorterna amarillo och wai-iti. Ölet är också glutenfritt.

”IPA görs ju i många olika varianter, exempelvis new england IPA som kännetecknas av att den är grumlig och har mycket fruktaromer.”

Johan Ahlstedt, ölinköpare

Strong ale 

Vi lanserar två olika strong ale: ett från Sverige och ett från England. Det svenska ölet använder nyskördad skånsk humle från i år (2018) i tillverkningen. Det engelska ölet är en årgångsöl från 2018 och humlen har även här växt ”lokalt”. Sorterna är olicana, som ger aromer av passions- och grapefrukt, och ernest från Kent, vilken ger aprikosaromer och kryddighet.

Dubbelbock

Dubbelbock är ett mörkt lageröl, det vill säga delar av malten är rostad och jäsningen sker vid svalare temperaturer än ale. Smaken kommer då mer från malten än från jäsningen. Dubbelbock har en högre alkoholhalt än exempelvis en lager i internationell stil – från 7 upp till procent 10 är inte ovanligt. Nu lanserar vi en dubbelbock från Österrike med årgångsbeteckning 2018 och en whiskyfatlagrad dubbelbock från Sverige.

Barley wine

Barley wine var bryggeriernas sätt att marknadsföra öl till vindrickarna på 1800-talet och traditionell engelsk barley-wine-stil har inslag av torkad frukt, sötma och är ”eldigt” av alkoholhalten. Moderna varianter har mer beska och mer humlearomatisk karaktär från moderna humlesorter. Vi lanserar ett barley wine från Island, som är gjord i den traditionella stilen.

Imperial porter och stout

Porter och stout är mörkrostade öl och kan vara torra eller söta. Har de hög alkoholhalt (7-8 procent och uppåt), hårt rostad karaktär med aromer av kaffe, mörk choklad och fyllig kropp benämns de imperial porter och stout. Moderna varianter har också mycket hög beska jämfört med en porter/stout av traditionellt snitt.

Den 7 december lanserar vi imperial porter och stout från Sverige, USA, Storbritannien, vilka visar både modern och traditionell stil. Ett öl är gjord av en så kallad ”fantombryggare” vilket kort innebär att bryggaren hyr in sig tillfälligt på ett annat bryggeri för att göra sin öl. Två av ölen kommer också på burk.

Belgisk ljus och mörk ale

Belgisk ljus ale och belgisk mörk ale är ölstilar som får mycket av sin smak från jäsningen, vilket ger kryddiga aromer. Vi lanserar ett ljust öl från Belgien som kryddats med humlesorterna brewers gold och den nobla sorten hallertau mittelfrüh. Den mörka varianten är också från Belgien och kommer i stor flaska om 750 ml. Ölet har jäst med en jäststam som använts av bryggeriet sedan 1946.

Annan öl

Under det här samlingsbegreppet hittar du öl som inte går att klassificera som någon vedertagen ölstil. Ölet kan vara smaksatt med något speciellt, eller så kan det vara blandning av olika stilar. Den här lanseringen kommer med tre olika öl – två från Sverige och ett av en ”fantombryggare”.

Ett av ölet lanseras på stor flaska (750 ml) och maltbasen är blandad med vindruvssaft. Ölet är jäst med champagnejäst. Ett annat öl har också sneglat åt vinvärlden då det delvis är bryggd med druvjuice av riesling.

Produktlista av öl-lanseringen 7 december

Syrlig och saison

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Drie Fonteinen Golden Blend

3 Fonteinen

Belgien

299

Brekeriet Lusse Lelle berliner weisse

Brekeriet Beer AB

Sverige

36,9

To Øl Snowball Saison Ale

To Øl

Belgien

97

Avec Les Bons Voeux

Brasserie Dupont

Belgien

52

IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Celebration Ale 2018

Sierra Nevada Brewing

USA

29,9

Northern Hemisphere Harvest

Sierra Nevada Brewing

USA

37,9

Mikkeller Xmas Gluten Free

Mikkeller

Belgien

29,9

Strong ale och dubbelbock

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Remmarlöv The Local Hops Grower's Reserve

Remmarlöv Gårdsbryggeri

Sverige

79

Derailed Bourbon Bock

Brygghuset Finn

Sverige

49,9

Fuller's Vintage Ale 2018

Fuller Smith & Turner

Storbritannien

69,9

Samichlaus classic 2018

Eggenberger International

Österrike

42,5

Barley wine och imperial porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

24 Barley Wine

Ölvisholt Brugghús

Island

36,9

Narwhal

Sierra Nevada Brewing

USA

41,9

Ten Fidy

Oskar Blues Brewery

USA

50,9

Mikkeller Göran

Mikkeller

Belgien

77,9

Valsviken Vinterporter 2018 Nynäshamns Ångbryggeri  Sverige  42,9
Koge's Choice Pepparkakor Stout Barrel Aged Innis & Gunn Storbritannien 29,9

Belgisk ljus och Belgisk mörk ale

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Père Noël

Brouwerij De Ranke

Belgien, ljus ale

80

St Bernardus Christmas Ale

Brasserie St. Bernard NV

Belgien, mörk ale

77

Annan öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Dugges Sweet Sweet

Dugges Bryggeri AB

Sverige

45

Nya Carnegiebryggeriet Brutus

Nya Carnegiebryggeriet

Sverige

149

Mikkeller Swedish Wash

Mikkeller

Internationellt märke

179