Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter och ny cider 18 januari

Den 18 januari lanserar vi åtta olika ölstilar och en cider. Flera av ölen är lagrade på fat. Hela listan av nya öl finns längre ner på sidan

Här hittar du alla nya öl (sökträfflista)
Här hittar du den nya cidern (sökträfflista)

Imperial porter och stout

Tillägget ”Imperial” i öl-sammanhang betyder att man tillför mer humle och mer malt, vilket gör ölen smakrikare, fylligare och alkoholstarkare. Vi lanserar fem olika imperial porter och stout.

Estland

Från Estland kommer ett öl som är smaksatt med körsbär, choklad och vanilj. Flera olika malt- och humlesorter har använts i bryggningen – bland annat magnum, northern brewer och rökt rågmalt. Magnumhumlen tillförs för att höja beskan, en så kallad bitterhumle. Northern brewer kan användas både som bitter- och aromhumle. Den rökta malten adderar en viss rökig ton till ölet.

Fantombryggare

Från en fantombryggare lanserar vi ett öl tappat på burk. Ölet är bryggt i Belgien. Fantombryggare eller spökbryggare äger inget eget bryggeri – utan hyr in sig på olika bryggerier för att tillverka sin öl.

USA

Från USA lanserar vi tre olika imperial porter/stouts. Två av dem har lagrats på fat som bland annat ger vaniljaromer till ölen. En öl är tappad på flaska om 650 ml. Den är humlad med engelska humlesorter. Engelsk humle ger mer örtiga och kryddiga aromer än amerikansk humle, som ger mer citrusfruktig karaktär till ölet. Det andra ölet lanseras i burk. Ölet är lagrat på bourbonfat under årets fyra årstider. Bourbonfat tillför ölet vanilj- och rostade aromer utöver den rostade malten. Det tredje ölet från USA är också lagrat på bourbonfat. Men här har även faten tidigare innehållit lönnsirap, vilket ger ytterligare smak till ölet.  

Torr porter och stout

Från USA lanserar vi en torr porter/stout som har klassisk mörk brunsvart färg och en alkoholhalt på 5,5 procent. Ölet är tappat på burk.

Stilmässigt har porter och stout med tiden suddats ut och det är svårt att generalisera vad skillnaden består i. Det har också uppkommit nya understilar. Ölet vi lanserar är en så kallad robust porter, vilket ska innebära att den har mer rostad maltsmak och högre beska än vanlig porter.

Johan Ahlstedt, ölinköpare

IPA – granskott, New England, kveik och persika

Den 18 januari lanserar vi IPA från fyra olika länder. Från Kalifornien, USA, kommer ett öl som är kryddat med granskott som växt i delstaten Oregon.

Från Navarra, Spanien, lanserar vi en IPA som stilmässigt klassas som en New England IPA – en IPA som är mycket humlearomatisk och grumlig i färgen.

Från ett bryggeri i Berlin i samarbete med ett norskt bryggeri lanserar vi ett öl jäst med kveik. Kveik är en traditionell norsk jäst som annars används i norsk farmhouse ale, men här fått ingå i en IPA.

Det fjärde ölet är bryggt i Kanada. Ölet är bryggt med färsk persika och humlesorterna som använts är amarillo och wai-iti, vilka tillför ytterligare citrusaromer till ölet.

Imperial IPA

Vi lanserar en imperial IPA från USA med mangojuice i receptet och kryddat med humlesorterna mosaic och simcoe. Alkoholhalten är 7,7 procent.

Helles

Lagerstilen helles härstammar från Tyskland och närmare bestämt München. I slutet av 1800-talet tillverkades den första ölen av denna ölstil. Helles betyder ljus på tyska och färgen är ljus gyllengul och smaken har låg till måttlig beska och tydlig maltkaraktär. Den 18 januari lanserar vi ett helles-öl som är ett samarbete mellan ett bryggeri i Göteborg och en svensk fantombryggare.

Belgisk ljus ale med nyskördad humle

Vi lanserar två öl i stilen belgisk ljus ale från Belgien där båda bryggerierna har använt sig av nyskördad humle.

På stor flaska (750 ml) lanserar vi ett öl som är kryddat med färsk humle skördad 2018. Ölet tillverkas årligen av bryggeriet och humlesorterna varierar från år till år.  

Det andra ölet är också kryddat med nyskördad humle från 2018. Här har bryggeriet använt alla humlesorter som växer på den egna gården: goldings, pilgrim, cascade, challenger, fuggle, phoenix, centennial och WGV. Bryggeriet har bryggt denna serie sedan 2014. Ölet är bottle conditioned, det vill säga man låter jästen bilda kolsyran i ölet på naturlig väg istället för att tillsätta kolsyra.

Hopfenweizen

Som namnet på ölstilen antyder är det ett veteöl med tydliga humlearomer, till skillnad från traditionellt veteöl där kryddiga aromer från jäsningen är mer framträdande. Ölet vi lanserar är ett samarbete mellan två bryggerier från Göteborg. Ölet är bryggt på amarillo, citra och mosaic.

Lambic med frukt och bär

Lambic är en traditionell belgisk spontanjäst och syrlig öl som endast får produceras i Pajottenland i Belgien. Den 18 januari lanserar en lambic som är jäst med hallon från Pajottenland och en liten del körsbär. Ölet produceras årligen och släpptes första gången 2007. Grundlambicen är bryggt med traditionell metod med jäsning i öppna så kallade kylskepp.

Cider

Från Bretagne, Frankrike, lanseras en ekologisk äppelcider. Producenten använder endast lokala äppelsorter, exempelvis kermerrien, marie ménard och dog skin. Äpplena plockas från marken för att säkerställa att de är mogna och får sedan mogna ytterligare i tre veckor för att få ytterligare smak. Därefter krossas äpplena och den naturliga jäsningen sätter igång.

Produktlista ölnyheter 18 januari*

Imperial porter och stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Founders CBS

Founders

USA

77,90

Ten Fidy Barrel-aged, 568 ml

Oskar Blues Brewery

USA

130,90

Marshall Zhukov's, 650 ml
*(framflyttad till 1 feb)

Cigar City Brewing

USA

129,90

Pohjala Cherry Bänger

Pohjala

Estland

49,90

Agamemnon Monster Shake

Omnipollo

Belgien

70,90

Torr porter

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Penn Quarter Porter

DC Brau Brewing Company

USA

28,90

IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Spruce Tip Sculpin IPA

Ballast Point

USA

28,90

Naparbier Fuzzy

Napabier

Spanien

32,90

Stone Lervig Collab Hazy Ale

Stone

Tyskland

35,90

Collective Arts IPA No 6

Collective Arts

Kanada

45

Imperial IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lagunitas Mozango

Lagunitas

USA

34,90

Dortmunder och Helles

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lucy - Helles Lager

O/O x Omnipollo

Sverige

36

Belgisk ljus öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

De Ranke Hop Harvest, 750 ml

De Ranke

 Belgien

90

All Inclusive 2018, 750 ml

De Plukker

Belgien

99,90

Hopfenweissen

Namn

Bryggeri

Land

Pris

All In Brewing Wheat Seems To Be The Officer Problem

Stigbergets/All in brewing

Sverige 

44,9

Lambic – frukt och bär

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Hommage Bio Frambozen, 750 ml

3 Fonteinen

Belgien

359

Cider

Namn

Producent

Land

Pris

Cidre Artisanal Biologique

Le Brun

Frankrike

39