Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter och ny cider 8 mars

Vi lanserar närmare 20 nya öl den 8 mars och en ny cider. Här får du en kort genomgång av dem. Produktlistan finns längre ner på sidan.

Alla nya öl den 8 mars
Ny cider den 8 mars

ABT/Kvadrupel

Vi lanserar en Abt från Belgien i magnumflaska, det vill säga 1,5 liter. Det är en årgångsöl från 2018 och etiketten är gjord av den belgiska konstnären Kamagurka. Ölet är jäst med bryggeriets egna jäst och receptet är detsamma sedan 1946.

Från Kalifornien kommer en kvadrupel, även denna är från 2018. Maltsorterna som användes var 2 row-, munich- och karamellmalt samt puffat vete och rostat omältat korn. Det rostade kornet gav ölet mycket av den mörka färgen och adderade även kaffe- och lakritsaromer. Bryggeriet har också använt belgiskt kandisocker och mexikanskt brunt socker. Humlesorten var styrian golding.

Belgisk ljus ale

Den 8 mars lanseras en belgisk ljus ale från en fantombryggare, som använt ett bryggeri i Belgien för att göra ölet. Ölet är bryggt med kornmalt, mango och passionsfrukt. Humlesorten är nyzeeländska nelson sauvin, som vissa menar påminner om druvsorten sauvignon blanc. Ölet är lagrat på ekfat som innehållit chardonnayvin.

Barley wine

Vi lanserar ett barley wine från England med en alkoholhalt på drygt 13 %. Ölet är lagrat på skotska whiskyfat och är en årgångsöl från 2018. Maltsorterna som användes var warminster marris otter och light crystal (crystal 150). Ölet humlades med de engelska sorterna fuggle och goldings.

Imperial/Dubbel IPA

Vi lanserar en öl som är ett resultat av ett samarbete mellan tre bryggerier. Ölet är en dubbel IPA med en alkoholhalt på 8 %. Maltbasen bestod av golden promise, havremalt, omältat havre och omältat vete. Ölet är torrhumlat i tre steg med sorterna simcoe, cryo loral, citra, vic secret och mosaic. Ölet jäste med burlingtonjäst.

IPA

Vi lanserar en IPA från Kanada. Ölet är humlat med sorterna nelson sauvin och citra. Dessa sorter ger ofta ett tydligt inslag av citrus som grapefrukt, passionsfrukt och mango. Vi lanserar en New England IPA (NEIPA) som är ett samarbete mellan ett skotskt bryggeri och ett bryggeri från Landskrona. Ölet är gjort på pale ale malt, vetemalt och omältat havre. Den omältade havren gör ölet fylligare och bidrar även till det disiga utseendet. Ölet är humlat med sorterna chinook, amarillo, simcoe, mosaic och citra.

En myt är att IPA:n kom till i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet october beer.

Från systembolaget.se, om ölstilar

Strong ale

Strong ale är, som namnet antyder, en ale med relativt hög alkoholhalt. Vi lanserar två strong ale den 8 mars. Det ena ölet kommer från England och är humlat med engelska sorterna challanger, goldings, northdown och target. Maltbasen är pale ale-, crystal- och chokladmalt.  Alkoholhalten är 7,5 %. Engelsk strong ale brukar ha tydlig maltkaraktär och nedtonade humlearomer.

Från Kalifornien kommer det andra ölet och det med en alkoholhalt på 9,7 %. Ofta har strong ale i amerikansk stil en mycket fruktig humlekaraktär som kommer från de amerikanska humlesorter som använts.

Imperial porter/stout

Vi lanserar en imperial stout från en svensk fantombryggare som bryggt ölet på ett engelskt bryggeri. Ölet är tillsatt med aromämnen som smakar jordnötter och kex, på så sätt har man, enligt producenten, undvikit spår av nötter och kex. Ölet är också kryddat med kakaonibs och vanilj. Maltbasen är korn- och vetemalt samt havregryn och laktos. Ölet har en alkoholhalt på 11 %.

Från USA lanseras ett öl som är tillverkat gemensamt av två amerikanska bryggerier. Ölet är gjort på kornmalt, dadlar och fikon. Ölet är lagrat på whisky- och brandyfat samt på ståltank tillsammans med stickor av amburanaträ, som ger karaktär av vanilj- och kryddor.

Torr porter/stout

Vi lanserar en stout från Skottland. Ölet är lagrat på whiskyfat som tidigare innehållit irländsk whiskey, som ger ytterligare smak till ölet, exempelvis vaniljaromer.

Lambic – frukt och bär

Från en dansk fantombryggare lanserar vi en syrlig körsbärslambic. Körsbären kommer från ön Lolland i Danmark. Ölet är bryggt på korn- och vetemalt och spontanjäst på ett belgiskt bryggeri. Ölet är dessutom lagrat på ekfat.

Syrlig öl

Vi lanserar en belgisk öl som är en hybrid av två öl, som producenten tidigare har gjort. Ölet vi lanserar är spontanjäst i en uppblåsbar pool (istället för traditionellt kylskepp) och sedan lagrat i fyra till fem år på gamla bordeauxfat.

Övrig öl

Förr i tiden torkades all malt över öppen eld, vilket gjorde att all öl fick karaktär av rök. Så kallade rököl är på så sätt ett historiskt öl, en koppling till hur det smakade för flera hundra år sedan. Den 8 mars lanseras en rököl från Tyskland. Ölet får sin rökiga smak genom att en del av malten torkas med hjälp av bokved. Den andra delen av malten är ljus och inte rökt, så rökigheten i ölet är nedtonad. Humlen kommer från distrikten Spalt- och Hallertau. Ölet är ofiltrerat.

Cider

Vi lanserar en torr fransk cider. Äppelodlingarna ligger i Bretagne och kantonen Fouesnant. Jäsningen sker i sval temperatur mellan 7 och 12 °C. Äppelsorter som används är exempelvis c'hwero briz, c'huero ru perlay, trojen hir, jobic, kerchen och c'huero braw.

Produktlista över ölnyheter och ny cider 8 mars
(reservation för ändringar)

Abt/kvadrupel

Namn

Bryggeri

Land

Pris

St Bernardus Abt 12 Magnum Ltd 1500 ml

St Bernadus

 Belgien

239

Stickee Monkey, 355 ml

Firestone Walker Brewing Company

 USA

129

Belgisk ljus ale

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Mikkeller Nelson Sauvin 750 ml

Mango Passion

 Belgien

179

Barley wine

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Thomas Hardys the Historical, 250 ml

 Interbrau SpA

England

96,9

Imperial IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stigbergets J.Wakefield Miami Meow, 330 ml

 Stigbergets

 Sverige

40,9

IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Collective Arts, 473 ml

IPA No7

 Kanada

40,9

Two Way Street, 330 ml

BrewDog

Skottland

29,5

Strong ale

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Beer One 500 ml

Fuller, Smith & Turner

 Storbritannien

34,9

Undercover Investigation Shut-down Ale, 355 ml

Lagunitas Brewing Company

 USA

31,9

Imperial porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Yellow Belly Final Batch 330 ml

Omnipollo/Buxton Brewery

England

99,9

Bamburana Imperial Stout 355 ml

Oscar Brewery/Cigarr City

 USA

70,9

Torr porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Innis & Gunn Kindred Spirits Barrel Aged Stout, 330 ml

Innis & Gunn

Skottland

26,9

Lambic frukt och bär

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Mikkeller SpontanCheeryFrederiksdal 375 ml

Mikkeller

Belgien

138,9

Syrlig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

De Struise Dark Horse Reserva, hybrid av Dirty Horse och Earthmonk, 750 ml

De Struise

Belgien

199

Övrig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Aecht Schlenkerla Fastenbier, 500 ml

Aecht

Tyskland

29,9

Cider

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Cidre Brut Cidre Séhédic, 375 ml

Cidre Séhédic

 Frankrike

55