Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Ny öl 12 maj

Vi lanserar tio nya öl 12 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till all ny öl 12 maj

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Syrlig öl

Syrlig öl kan antingen vara spontanjäst eller så tillsätts odlade bakterier. Vi lanserar en syrlig, spontanjäst öl från Slovakien. Denna öl är bryggd med vete-, råg- och kornmalt, ris, majs och humle.

Ny syrlig öl 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

S Pivovar Shenk 750 ml

Pivovar Shenk

Slovakien

149

Imperial porter och stout

Från USA kommer en stout från ett bryggeri i Grand Rapids i Michigan. Ölet är bryggt med kornmalt, havre, sojalecitin och vetemalt och är lagrat på bourbonfat. Bryggeriet anger att ölet har lagrats ihop med kaffebönor.

Vi lanserar även en porter från ett svenskt fantombryggeri. Ett fantombryggeri har inget eget bryggverk utan gör sitt öl hos andra bryggerier. I detta fall hos ett bryggeri i Landvetter utanför Göteborg. Ölet är bryggt med kornmalt, havregryn, kokos och lönnsirap.

Ny imperial porter och stout 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Founders KBS Espresso 355 ml

Founders Brewing Company

USA

69,90

Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast 330 ml

Omnipollo

Sverige

69,40

IPA

Denna IPA, india pale ale, är från ett bryggeri i Petaluma, Kalifornien, USA. IPA är framställt med extra mycket humle och malt. Detta öl är bryggt med kornmalt och vete samt kryddad med färsk humle. Att använda färsk humle i bryggprocessen kallas ibland wet hop.

Ny IPA 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lagunitas Phase Change Wet Hop IPA 473 ml

Lagunitas Brewing Company

USA

43,90

Dubbel IPA

Denna dubbel IPA är från samma bryggeri i Petaluma i Kalifornien. Dubbel-IPA (DIPA) växte fram i västra USA under 1990-talet. Den kallas dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA. Ölet vi lanserar är bryggt med kornmalt, vete och humle.

Ny dubbel IPA 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lagunitas Waldo's 355 ml

Lagunitas Brewing Company

USA

36,90

Saison

Vi lanserar en saison från ett bryggeri som ligger i provinsen Hainaut i Belgien. Saison skiljer sig något från övrig ale, på grund av den aromatiska jästen som används och jäsningstemperaturen – som kan ligga upp mot 35 grader. Denna saison är kryddad med humle av sorterna styrian golding, east kent golding och styrian wolf. Ölen har en tydligare humlekaraktär än vad stilen traditionellt har. Den är nämligen torrhumlad och har dessutom lagrats längre än vanligt.

Ny saison 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 330 ml

Brasserie Dupont

Belgien

33

Barley wine

Vi släpper två barley wine. Den första är från Storbritannien med årgången 2019. Den har lagrats i sex månader på whiskyfat från Skottland.

Den andra är från Sverige och bryggdes 2018. Den har fått en slutlagring på spanska brandyfat. Ölet är bryggt med fyra sorters kornmalt, honung, rörsocker och tre sorters humle.

Barley wine är ett alkoholstarkt öl. Det behövs en mycket stark vört som kokas länge för att uppnå den höga alkoholhalt och fyllighet som stilen ska ha.

Ny barley wine 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Thomas Hardy's The Historical 250 ml

Interbrau SpA

Storbritannien

97,90

Bötet Barley Wine 250 ml

Nynäshamns Ångbryggeri AB

Sverige

45,20

Engelsk pale ale och bitter

Historiskt har pale ale använts som ett samlingsnamn för ljusare öl. India pale ale bryggdes främst för att skickas till Indien. Men för att möta efterfrågan i England började man brygga en alkoholsvagare, ljus öl – pale ale eller bitter. Vi lanserar en bitter från ett svenskt bryggeri som ligger i Nyköping. Ölet är bryggt med kornmalt och kryddat med humle av sorterna olicana, jester och whitbread.

Ny engelsk pale ale och bitter 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Nils Oscar President's Bitter 330 ml

Nils Oscar

Sverige

23,90

Ljus lager i modern stil

Detta är en ljus lager i modern stil från ett bryggeri som ligger i Stockholm. Lager i modern stil är mer humlearomatisk än annan lager och är en relativt ny stil. Ofta används amerikansk humle och det är inte ovanligt att ölen torrhumlas. Denna ljusa lager är torrhumlad med tysk humle. Kornmalten kommer från Warbo kvarn.

Ny ljus lager i modern stil 12 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Italopils 330 ml

Stockholm Brewing

Sverige

25,90