Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: ny öl 14 juli

Vi lanserar sex nya öl. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till all ny öl som lanseras 14 juli 

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Ny öl 14 juli

IPA

Kornmalt, rågmalt och humle innehåller den IPA vi lanserar från ett bryggeri i Inglewood, Kalifornien. Smaken är humlearomatisk och ölet har tydlig beska och liten sötma.

Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den mer ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA, india pale ale, är framställd med extra mycket humle och malt.

Ny IPA 14 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Even Sassier Rye IPA

473 ml

Three Weavers Brewing Company

USA

46,90
(+ pant 1,00 kr)

Dubbel ipa

Från ett brittiskt bryggeri kommer en dubbel-IPA, DIPA, bryggd med kornmalt, vetemalt, havre och humle. Den aromhumle som använts är bland annat citra och mosaic.

DIPA är en variant av den varmjästa ölstilen ale och växte fram i västra USA under 1990-talet. Den kallas även imperial IPA. Benämningen dubbel kommer av att den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA. Detta ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska.

Ny dubbel IPA 14 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Moneybags 440 ml

Gipsy Hill Brewing Company Ltd

Storbritannien

64,90

(+ pant 1,00 kr)

Gose

Ett kanadensiskt bryggeri introducerar oss för en ny gose som innehåller korn- och vetemalt, guavapuré, humle, rosa himalayasalt och koriander.

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det är en 1 000 år gammal ölstil som förknippas med staden Leipzig.

Ny gose 14 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Collective Arts

Guava Gose 355 ml

Collective Arts Brewing Limited

Kanada

29,90

(+ pant 1,00 kr)

Hefeweizen

Vi lanserar en ny öl från Sverige, en hefeweizen, bryggt med vete-, kornmalt och humle. Hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och innebär att ölet är ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar.

Det finns fler olika typer av öl som innehåller vete. Gemensamt för i stort sett allt veteöl är att de är varmjästa och har låg till måttlig beska.

Ny Hefeweizen 14 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Hamnvik Hefeweizen 500 ml

Nynäshamns Ångbryggeri

Sverige

32,70

ABT

Från Belgien och ett bryggeri som varit verksamt sedan 1946 kommer en Abt i flaska om 1500 ml. Den tillhör ölstilen belgisk ale och begreppet Abt kommer från nederländskans ord för abbot, klosterledare.

Abt och kvadrupel är de alkoholstarkaste av de belgiska klosterölen och kan ibland gå under namn som grand réserve eller grand cru.

Ny Abt 14 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

St Bernardus Abt 12
LTD 2020, 1500 ml

Brasserie St. Bernard NV

Belgien

244

Gueuze

Vi lanserar en gueuze från ett 85 år gammalt 10 000-litersfat. Den lambic som är grunden till gueuzen lagrades i två år och sju månader på fatet. Brygden startade 27 april 2016 och buteljerades 28 november 2018. Efter buteljering har ölet legat på flaska över ett år innan försäljning.

Gueuze (eller geuze) är en blandning av yngre och äldre lambic, det vill säga öl som spontanjäst med jäststammar och bakterier som finns fritt i omgivningen. Även mjölksyrabakterier och brettanomyces är aktiva i jäsningen och ger drycken karaktäristisk syrlighet och aromer av stall och ibland rök.

Upp till tre år gammal humle används för att inte ge för markant karaktär åt ölet.

Ny gueuze 14 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Oude Geuze Boon VAT 108 bis, 375 ml

Brouwerij Boon

 

Belgien

109