Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Spritnyheter 18 januari

Visste du att ett års lagring av rom i Västindien motsvarar ungefär tre års lagring av whisky i Skottland? Den 18 januari lanserar vi en 24-årig maltwhisky, en 8-årig rom och en 12-årig rom.

Whisky

Vi lanserar en single malt den 18 januari. Whiskyn är destillerad 1994 och har lagrats 24 år på sherryfat. Det är tillåtet att tillsätta färgämnen i whisky, men för produkten vi lanserar är färgen naturlig från fatlagringen. Destilleriet ligger i Isle of Mull – en ö i ögruppen Inre Hebriderna, Storbritannien. Whiskyn som lanseras är en så kallad oberoende buteljering – independent bottling.

Officiell buteljering tillverkas, lagras, buteljeras och säljs av destilleriets ägare. Oberoende buteljeringar är däremot köpt whisky och kan också vara lagrad av en oberoende aktör, som därefter buteljerar och säljer till sina kunder.

David Benge, inköpare av sprit

Rom

Sprit som lagras i varmt klimat utvecklas snabbare än sprit som lagras i svalare klimat. Generellt kan man säga att ett år i Västindien är jämförbart med tre år i det svalare Skottland.

Vi lanserar en rom från Panama som har fått tolv års lagring på fat. Destilleringsmetoden för denna rom är kolonndestillation, vilket kort innebär att grundspriten blir ganska neutral och utan bismaker. Vid destillering med enkelpanna blir grundspriten mer robust och har mer karaktär av råvaran.

Den andra rommen är från Jamaica och producenten fokuserar på att destillera med enkelpanna, vilket alltså ger en smakrik grundsprit. Rommen är lagrad i åtta år. Färgen på rommen är naturlig från fatlagringen.

Produktlista spritnyheter 18 januari*

Namn

Producent

Ursprung

Pris

Part Nan Ang Tobermory 1994, whisky

Magni Spirits AB

Skottland

1245

Compañero Extra Añejo 12, rom

1423

Panama

490

Hampden Pure Jamaican Rum

Hampden Distillery - Le Maison du Whisky

Jamaica

689

*Med reservation för ändring fram till lanseringen