Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Spritnyheter 22 mars

Vi lanserar rom, whisky, tequila och sherry den 22 mars. Produktlistan hittar du längre ner på sidan. *Reservation för ändringar fram till lansering.

Rom

Till ny rom med lansering 22 mars

Vi lanserar en 8-årig fatlagrad rom, med ursprunget Fiji. Rommen är en så kallad oberoende buteljering, vilket innebär att producenten själv inte har destillerat spriten utan köper lagrad rom för att göra egna buteljeringar från olika ursprung. Rommen är en blandning av kolumn- och liten del pot still-destillering, råvaran är melass. Rommen är lagrad tre år i tropikerna och fem år i Frankrike. Rommen har lagrats åtta år på gamla bourbonfat. Buteljeringen skedde i Frankrike i januari 2019.

Whisky

Till ny whisky med lansering 22 mars

Vi lanserar en maltwhisky från Sverige. Whiskyn har lagrats på ekfat som tidigare innehållit calvados. Vi lanserar också en rökig japansk whisky. Lagringen har skett på japanska fat av Mizunara-ek.

Det är ovanligt med rökig whisky från Japan. Den japanska whiskyn är mer känd för en mer ren och fruktig stil med balanserad fatkaraktär.

David Benge, inköpare av sprit

Tequila

Till ny tequila med lansering 22 mars

Vi lanserar en blanco, vit olagrad, ekologisk tequila från Jalisco-distriktet i Mexiko. Råvaran är agave som bakades/rostades i traditionell tegelugn. Jäsningen sker utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar. Destilleringen har skett med kärl i rostfritt stål med kopparrör. Majoriteten av tequilatillverkningen sker Jalisco i sydvästra Mexiko. Men spriten tillverkas också i distrikten Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas.

Sherry

Till ny sherry med lansering 22 mars

Vi lanserar en sherryserie från samma producent – tre fino och en amontillado. Vinerna är speciellt utvalda från vissa av producentens tusentals fat, där jäsningen gått extra långsamt. De tre finosorterna har en viss oxidation på grund av att vinerna har legat länge på fat och inte fyllts på, enligt den traditionella solerametoden.

Den första finosherryn är lagrad sex år, den andra är lagrad åtta år och den tredje i tio år. Amontilladon har lagrats i 40 år och här har alltså flor-täcket försvunnit helt under den långa lagringsperioden och vinet har oxiderat och fått en brun färg. Vi lanserar ytterligare en amontillado, från en annan producent. Detta vin har lagrats i över 40 år på fat.

*Produktlistor spritnyheter och ny sherry 22 mars

Rom, whisky och tequila

Namn

Producent

Land

Pris

South Pacific Rum Fiji 44%

Compagnie Des Indes

Fiji

619

Kaiyo The Peated 46%

Kaiyo Trg Ltd.

Japan

979

Äppelblom 46,1%

Mackmyra Svensk Whisky AB

Sverige

599

Don Abraham 40%

Tequilas las Americas

Mexiko

428

Sherry

Namn

Producent

Distrikt

Pris

Una Palma Fino

Tio Pepe

Andalusien

199

Dos Palmas Fino

Tio Pepe

Andalusien

209

Tres Palmas Fino

Tio Pepe

Andalusien

329

Cuatro Palmas Amontillado

Tio Pepe

Andalusien

589

Roberto Amillo Amontillado

Bodegas Altanza

Andalusien

399