Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Spritnyheter, ny likör och sherry 26 april

Vi lanserar whisky, likör, rom och sherry från 1931 den 26 april. Reservation för ändringar fram till lansering.

Whisky

Vi lanserar en maltwhisky från Highlands. Den har lagrats i bourbonfat över tio år för att sedan flyttas över till ekfat som innehållit marsalavin. Denna slutlagring varade i ett år. Whiskyn destillerades 2006 och den är en officiell buteljering – destillering, lagring och buteljering sker på destilleriet.

Vi lanserar en 16-årig skotsk maltwhisky som har en något rökig smak. Lagringen har skett på bourbonfat och på fat som innehållit rött riojavin. Även denna whisky är en officiell buteljering (flyttas till 3 maj).

Produktlista ny whisky 26 april

Namn

Producent

Land

Pris

Tullibardine Murray Marsala 46% 700 ml

Tullibardine Distillery

Highlands

599

Highland Park Twisted Tat 46,7% 700 ml (flyttas till 3 maj)

Highland Park

Skottland

899

 

Likör består av tre ingredienser: sprit, socker, naturliga eller syntetiska aromämnen. Spriten kan vara smakneutral gjort av druvor eller spannmål men även vara rom, cognac eller whisky. Likör innehåller oftast 200 – 300 gram socker men vissa bärlikörer innehåller uppemot 600 gram socker per liter.

 

systembolaget.se, om likör

Likör

Obs! flyttas till den 3 maj.

Vi lanserar två olika örtlikörer från Frankrike. Den första är gjort på ett recept framtaget av klostermunkar och flertalet franska sommelier. Efter destilleringen av de olika örterna så lagras likören på fat. Från samma producent lanserar vi en likör som såg dagens ljus första gången 1984 för att markera 900 årsjubileet av munkklostrets bildande år 1084. Även här är det en örtblandning som macereras i alkohol som sedan destilleras och lagras. Själva örtblandningen, som likörerna baseras på, görs av två munkar och receptet är hemligt för utomstående.

Produktlista ny likör 26 april (flyttas till 3 maj)

Namn

Producent

Land

Pris

Chartreuse MOF 45% 700 ml

Chartreuse Diffusion

Frankrike

489

Chartreuse du 9 Centenaire 47% 700 ml

Chartreuse Diffusion

Frankrike

599

Rom

Vi lanserar en 14-årig single cask-rom från Florida, USA. Kolonndestillerad i december 2004, lagrad på använda bourbonfat, och buteljerad i Frankrike i februari 2019. Råvaran var melass. Från Guyana lanseras en 11-årig rom kolonndestillerad i april 2007, lagrad på använda bourbonfat och buteljerad i Frankrike i februari 2019. Råvaran var melass.

Båda rommen är oberoende buteljeringar, vilket innebär att destilleriet och företaget som buteljerar inte är samma Rommen är i den så kallade engelska stilen som anses vara torrare än exempelvis den spanska stilen.

Till produktlista ny rom 26 april

Namn

Producent

Land

Pris

Compagni Indes Florida Cask Strength 58% 700 ml

Compagnie Des Indes/hemligt destilleri

USA

865

Guyana Diamond 43% 700 ml

Compagnie Des Indes/ Demerara Distillers Limited

Guyana

636

Sherry – Pedro ximénez

Den sötaste sherryn är pedro ximénez, eller kort och gott PX. Den görs på övermogna druvor (pedor ximénez) som får torka i solen. Därefter jäser vinet till cirka 5 % alkohol innan sprit tillsätts. Sedan lagras vinet på fat. Resultatet blir ett mycket sött och fylligt vin. Vi lanserar en PX från 1931 som har lagrats på amerikanska ekfat i 83 år.

Namn

Producent

Land

Pris

Don PX Convento Selección 1931 750 ml

Toro Albalá

Spanien/Montilla-Moriles

2399