Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Spritnyheter och ny sake 5 april

Vi lanserar två maltwhisky från Campbeltown, tre olika romsorter och tre olika sake den 5 april. Vi reserverar oss för ändringar fram till lansering

Whisky

Campbeltown är en whiskyregion som under 1800-talet hade över 30 olika destillerier. I dag finns tre kvar och regionen är känd för sin hantverksmässiga tillverkning.

Vi lanserar två whiskyprodukter från Campbeltown den 5 april där producenten sköter hela tillverkningen från mältning av kornet till buteljering, vilket är ovanligt i dag. Den första whiskyn är dubbeldestillerad och malten är torkad upp till 48 timmar, vilket ger drycken en tydlig rökighet. Den andra är lagrad på bourbonfat i tolv år och är tappad med så kallad cask strength – det vill säga whiskyn har inte blandats med vatten innan buteljering.

Till ny whisky lansering 5 april

Rom

Vi lanserar en rom kolonndestillerad på Trinidad i december 2006. Spriten är lagrad i 12 år och buteljerad i Frankrike i februari 2019. Rommen är en så kallad oberoende buteljering. Den andra rommen vi lanserar är från Belize, Centralamerika. Rommen är gjord på melass, är tappad från ett enda fat, det vill säga en singel cask och lagrad i tolv år. Båda rommen tillhör den brittiska stilen, som oftast är torr i smaken och inte med så tydlig arrakston

Vi lanserar också en 15-årig rom från Saint Kitts & Nevis, en ögrupp i Västindien. Rommen är lagrad i tre steg. Sex år i Västindien på bourbonfat, fyra år i Spanien på vinfat från Ribera del Duero och slutligen fem år på gamla brandyfat. Rommen är en så kallad oberoende buteljering – den som buteljerat och lagrat spriten är inte den samma som destillerat spriten.

Till ny rom lansering 5 april

Förutom att rom kan vara ljus, guldfärgad eller mörk till färgen finns en rad olika stilar som kan delas in efter de gamla europeiska kolonisatörerna: spanska- brittiska- och franska stilen. På respektive språk säger man ron, rum respektive rhum.

systembolaget.se, om rom

Produktlista spritnyheter 5 april

Namn

Producent

Land

Pris

Longrow Peated

Springbank Distillery

Skottland, Campbeltown

598

Springbank 12y Cask Sr 54,8% 700 ml

Springbank Distillery

Skottland, Campbeltown

799

Trinidad TDL High Proof 60% 700 ml

Compagnie Des Indes

Trinidad

923

Belize Single Cask Strength 66,1% 700 ml

1423

Belize

1037

Sister Isles 15 Years Ltd 45% 700 ml

The Haciendas Company

Saint Kitts & Nevis

799

Sake

Att tillverka sake är en lång process med polering av ris, blötläggning, jäsning och lagring. På så sätt liknar tillverkningen hur man gör öl. Det finns också ett antal olika kvalitetsbeteckningar på sake samt beteckningar för olika söthetsgrader: från +10 (mycket torr) till -10 (mycket söt).

Vi lanserar en ”årsgångs-sake” från 2008 med beteckningen junmai shu, som betyder ren risbryggd. Ingredienserna är ris, kojiris (mältat ris), jäst och vatten. Rissorten är haenuiki och poleringsgraden för riset är 55 %. Saken har lagrats på ståltank i tio år. Torrhetsgraden är +5.

Vi lanserar ytterligare två sake från 2018. Den första har kvalitetsbeteckning junmai daiginjo och riset har polerats ner till 47 %. Rissorten är omachi. Saken har en söthetsgrad på +3. Junmai daiginjo-beteckningen innebär att riset polerats ner till minst 50 %, ibland ända ner till 35 %. Ingen alkohol får heller tillsättas.

Den andra saken är en junmai ginjo, vilket innebär att riset måste minst har polerats ner till 60 %. Produkten vi lanserar har polerats till hälften och rissorterna är yamadanishki och toyonishki. Söthetsgraden är +3.

Servera sake

Det vanligaste sättet att servera sake i Japan är att den är kyld, gärna mellan 10–14º. Att sake normalt inte dricks varm är för att värmen förstör de finaste aromerna.

Till ny sake lansering 5 april

Produktlista ny sake 5 april

Namn

Producent

Årgång

Pris

Dewazakura Karesansui 08 16% 720 ml

Dewazakura Sake Brewery Co Ltd

Japan

369

Kozaemon Akaiwa Omachi 18 16,5% 720 ml

Nakashima Brewery

Japan

358

Urakasumi ZEN 18 16% 720 ml

Saura Co. Ltd

Japan

346