Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: ny sprit och cider 23–24 juni

Vi lanserar nya armagnac, sherry, smaksatt sprit och cider. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till all ny armagnac 23 juni 

Till all ny sherry 23 juni

Till all ny cider 23–24 juni 

Till all smaksatt sprit av rom 24 juni 

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Sprit och cider 23 juni

Armagnac

Vi lanserar två fatlagrade brandy, vindestillat, från samma producent i Armagnac. Armagnac ligger i Gascogne i sydvästra Frankrike och består av tre områden: Bas-Armagnac, Ténarèze och Haut-Armagnac.

Den första är från Ténarèze. Årgången är 1970 och buteljering ägde rum i februari 2015. Den andra är från Bas-Armagnac, även den från 1970 men buteljerad i januari 2020.

Båda är destillerade i en alambic armagnaçais, typisk för området, och lagrade på ekfat från skogarna Limousin and Monlezun.

Druvsorterna i Armagnac är främst ugni blanc, men även baco, folle blanche och colombard förekommer.

Ny armagnac 23 juni

Namn

Destilleri

Land

Pris

Armagnac Ténarèze Baron Gaston Legrand 1970, 700 ml

 Lheraud Cognac

Frankrike, Armagnac

1 699

Bas-Armagnac Baron Gaston Legrand1970, 700 ml

 Lheraud Cognac

Frankrike, Bas-Armagnac

1 299

Sherry

Vi har tagit in en sherry från Jerez, i Andalusien, Spanien. Sherry är i regel ett torrt starkvin på främst den gröna druvan palomino. Det finns olika sherrytyper och denna är en oxiderad palo cortado. Producenten beskriver den som en blandning mellan stilarna amontillado och oloroso. Detta vin har lagrats i 15 år på amerikanska ekfat i staden Sanlúcar de Barrameda och i solera-system med vin från olika årgångar.

Ny sherry 23 juni

Namn

Destilleri

Land

Pris

Obispo Gascon Palo Cortado 15 yrs 750 ml

Bodegas Barbadillo

Spanien, Jerez

379

Cider

Vi lanserar en torr cider från 2016 med vildäpplen från Skåne och sorterna cox lobo, holsteiner cox, rubinola och reike från Mälardalen. Äppelmusten har jäst på franska barriquer på 225 liter och därefter lagrats på fat i tre månader. Inget svavel har tillsatts.

Sverige fick egna regler för cider år 2005. Cider i Sverige ska vara framställd genom jäsning av äppel- och/eller päronmust. Beteckningarna päroncider eller äppelcider används då andelen juice från päron eller äpple överstiger 50 procent av den ingående mängden juice.

Ny cider 23 juni

Namn

Producent

Land

Pris

Pomologik Natur Kultur 750 ml

Pomologik

Sverige

189,90

Sprit och cider 24 juni

Smaksatt sprit av rom

Vi har köpt in en smaksatt sprit av rom tillverkad i Sverige. Smaksättningen består av ananas, papaya och passionsfrukt. Rom tillverkas av melass eller juice från sockerrör. Används i stället sockerbetor eller andra råvaror kan det färdiga destillatet inte kallas rom. Detsamma gäller om rommen smaksatts med frukt eller kryddor, i så fall kallas resultatet "smaksatt sprit av rom", som i detta fall.

Ny smaksatt sprit av rom 24 juni

Namn

Destilleri

Land

Pris

NO.1 Old Caribbean Exotic 700 ml

NO.1 Production

Sverige

229

Cider

Vi lanserar en päroncider med smak av päron, rosor och mango gjord av ett fantombryggeri i Sverige. Enligt svenska ciderregler är det tillåtet att smaksätta cider med naturliga aromer, ojäst fruktjuice av äpple eller päron samt socker. Svensk cider får också kolsyras.

Ny cider 24 juni

Namn

Producent

Land

Pris

Willow's Crest Rosé Summer Edition 330 ml

Hakspick Brewery

Sverige

16,90