Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: ny sprit, cider, blanddryck och portvin 3 april

Vi lanserar whisky, rom, portvin, cider och hard seltzer 3 april. Reservation för ändringar fram till lansering.

Observera att det inte går att beställa drycker från Tillfälligt sortiment just nu. De finns dock i butiker som har det sortimentet. Se vilka butiker det gäller under varje produkt. Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment.

Whisky 

Vid lanseringen 3 april väntar tre nya whisky. Den första är en japansk blend av flera whiskysorter och har lagrats tre år på bourbonfat.

Från Frankrike kommer en single maltwhisky som har destillerats i Skottland och därefter lagrats tio år på vin jaune-fat från Jura.

Vi lanserar också en dansk ekologisk whisky av malt från kornsorten odyssey. Whisky har destillerats två gånger i enkelpanna. Lagringen har först skett på nya franska ekfat, sedan har whiskyn dragits över på bourbonfat för ett års lagring.

Rom

Det tillfälliga sortimentet utökas med en mörk osötad rom gjord av sockerrör. Rommen är en blandning av rom från Barbados, Guyana och Jamaica vilket ger en rom i brittisk stil som är torrare än den spanska.

Ny whisky 3 april

Ny rom 3 april

Namn

Destilleri

Land

Pris

The Tottori Blended Japanese Whisky, 500 ml

 

 

S.A.R.L. BBC Vins et Spiritueux

Japan

459

Michel Couvreur X Stephané Tissot Vin Jaune Cask Maturation 10 Years Old 500 ml

 

 

 

 

Michel Couvreur Ltd

Frankrike

849

Mosgaard Organic Peated Bourbon Cask Whisky 500 ml

 

 

 

Mosgaard Whisky

Danmark

659

Black Tot 700 ml

Elixir Distillers

-

498

Cider och blanddryck 

Vi lanserar en cider från Domfront, södra Normandie. Till cidern används bara fallfrukt som krossas, pressas och sedan får spontanjäsa. Lagring har skett i ståltankar.

Från Strängnäs kommer en cider gjord av äppelsorterna belle de boskoop och gravensteiner. Musten har fått macerera, ha skalkontakt, tillsammans med syrahdruvor.

Vi lanserar även en amerikansk hard seltzer, även kallad spiked seltzer eller hard sparkling water. Drycken består av kolsyrat vatten, alkohol och någon slags smaksättning, i detta fall röd grapefrukt och humle av sorten mandarina.

Ny cider 3 april

Ny blanddryck 3 april

Namn

Producent

Land

Pris

Sidre Nouvelle Vague 330 ml

Eric Bordelet

Frankrike

49

Replicant Rosé 750 ml

Pomologik

Sverige

149,90

Truly Red Grapefruit Hard Seltzer 355 ml

 

Boston Beer Company

 

 

USA

 

 

25,90

Portvin 

Vi lanserar tre nya portviner. Det första är vitt och gjort av druvorna malvasia fina, rabigato, codega och viosinho. Druvorna förvarades svalt vid tio grader en natt innan de krossades med stjälkarna i stora traditionella granitkar, så kallade lagares. Därefter följde lätt maceration genom fottrampning och jäsning tillsammans med druvskalen. Vinet har lagrats cirka tio år på gamla ekfat.

Det andra portvinet är en colheita, det vill säga årgångsbetecknat och fatlagrat fram till buteljeringen. Druvorna är handplockade från en och samma skörd och har macererat och jäst i lagares i 28–30 grader till dess att rätt grad av sötma, baumé, uppnåtts.

Det tredje är en 20-årig vintage port, det vill säga årgångsbetecknat som bara tillverkas vid bra år. Druvorna är handskördade och kommer från lågavkastande gamla vinstockar i regionen Cima Corgo i Dourodalen. Efter maceration och jäsning i öppna, låga stenkar, lagares, lagrades portvinet två år på såväl stora ekfat som mindre tunnor.

Nya portviner 3 april

Namn

Producent

Årgång

Pris

Churchill's White Port 500 ml

Churchill

N.V.

 

208

Kopke Colheita 375 ml

Sogevinus

1966

 

799

Niepoort Vintage Port 750 ml

Niepoort Vinhos

2000

 

969