Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ny sprit, ny cider och sherry 5 juli

Vi lanserar skotsk maltwhisky, rom från Jamaica, pastis, cider och sherry den 5 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Maltwhisky

Vi lanserar tre maltwhisky den 5 juli. Den första är en rökig whisky från Islay. Den har lagrats på använda bourbonfat för att sedan flyttas över en kortare tid till romfat. Den andra whiskyn är en blandning mellan rökig whisky och orökig, bourbonlagrad whisky. Slutlagringen har skett på romfat. Den tredje maltwhiskyn är lagrad i tolv år på extra rostade bourbonfat, rostningen av faten skedde i Skottland.

Rom och pastis

Vi lanserar en femårig rom från Jamaica. Destilleringen skedde i så kallade pot stills och slutlagringen skedde på olorosofat. Pastis är ett druvdestillat som oftast destilleras två gånger för att sedan destilleras en tredje gång med kryddorna – för att få den karaktäristiska smaken av anis och lakrits. Kryddor som använts i den pastis vi lanserar var bland annat: stjärnanis, lakrits, malört, angelikarot och fänkål.

Spritnyheter 5 juli

Namn

Producent

Land

Pris

Ardbeg Drum

Ardbeg Distillery

Islay Skottland

1099

Glenfiddich Fire & Cane

William Grant & Sons

Skottland

579

Balvenie American Oak 12 Years

William Grant & Sons

Skottland

579

Rum Nation Jamaica Pot Still 5 Year Old

Rossi & Rossi

Jamaica

599

Artez Pastis l'Artemise

Artez

Frankrike

489

Cider och sherry

Vi lanserar tre svenska spontanjästa äppelcider. Den första cidern är lagrad på ekfat. Den andra cidern är smaksatt med björklöv och lagrad ett år på ekfat. Den tredje cidern är gjord med sörmländska trädgårdsäpplen och paradisäpplen. Cidern har sedan vilat på ekfat innan buteljering.

Slutligen lanserar vi en sherry, en manzanilla, vilket är en finostil som görs vid den spanska kuststaden Sanlúcar de Barrameda. Sherryn är tappad direkt från fat – en rama – och det kan finnas en viss jästfällning kvar i flaskan.

Ny cider och sherry 5 juli

Namn

Producent

Land

Pris

Avantgarde, 750 ml

Pomologik

Sverige

130

Björk, 750 ml

Pomologik

Sverige

150

Volatil, 750 ml

Pomologik

Sverige

120

Manzanilla de Sanlúcar En Rama, 500 ml

Emilio Lustau

Jerez

199