Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Spritnyheter och nya starkviner den 7 december

Whisky från Islay, cognac XO, rom med olika destilleringsmetoder, brandy från Jerez, portvin från flera årgångar och marsala lagrad på kastanjefat lanserar vi den 7 december.

Här ser du hela listan av ny whisky, ny rom, ny cognac.
Här ser du listan av nya portviner, ny marsala.
Vill du läsa mer om alla dryckerna – läs mer nedanför.

Whisky

Vi lanserar sex maltwhisky den 7 december. Fyra från Skottland, alla från Islay, och två från Sverige. Islay-whisky anses vara den mest rökiga av maltwhisky. Och de vi lanserar är inga undantag.

Skottland, Islay

En whisky vi lanserar är en så kallad distillers edition med tappningsår 2018 och destillationsår 2002. Den har fått en andra kortare lagring på sherryfat, som innehållit söt pedro ximénez.

Den andra whiskyn från Islay är lagrad på använda bordeauxfat och är destillerad 2010, med en alkoholhalt på drygt 59 procent. Cirka 33 procent av kornmalten har vuxit på Islay.

En femtonårig whisky finns också med vid lanseringen. Lagringen av denna whisky har skett på olorosofat. Den fjärde whiskyn är ett samarbete mellan destilleriet och tre stjärnkockar. Sju olika typer av fat har använts vid lagringen.

Sverige

Vi lanserar en rågwhisky, lagrad på amerikansk ek. Varje tappning består av 42 olika fat som man sedan blandat till den slutgiltiga produkten. Den andra är en maltwhisky lagrad på bourbonfat som har fått sin finish på oanvända ekfat av sorten bergek (quercus petraea), som växer i Sverige. De svenska whiskysorter som vi lanserar är på 500 ml.

Rom

Den 7 december hittar du två rom från Venezuela som är destillerad med två olika typer av pannor – enkelpanna och kolonnpanna. Råvarorna skiljer sig också åt: den ena är gjord på sockerrörshonung och den andra med den vanligare råvaran melass. Lagringen är sex år på amerikanska ekfat för rommen som är destillerad i enkelpanna. Den andra har lagrats i fyra år.

Cognac och brandy

Cognac får bara tillverkas i distriktet Cognac i Frankrike. Det är ett vindestillat som lagras på fat. Den cognac vi lanserar är en så kallad XO och det betyder att den måste ha lagrats minst tio år på fat (tidigare gällde sex år för XO).

Druvorna kommer från Grand- och Petit champagne och vinet som destillerades hade sin jästfällning kvar, vilket gör att spriten som sedan ska lagras har mycket smak och karaktär.

Brandy är ett samlingsnamn för vindestillat och ursprunget kan variera. Brandyn vi lanserar är från Jerez, i södra Spanien, och man har använt druvan pedro ximénez. Lagringen har skett på kastanjefat som avrundar syran och även kan ge fruktiga aromer till brandyn. 

Portvin

Portvin kommer från Dourodalen. Och det finns olika typer av portvin:

  • tawny
  • late bottled vintage
  • och ruby, för att nämna några.

Vintage port, som vi nu lanserar, görs när druvskörden håller högsta kvalitet. Jäsningen avbryts genom att man tillsätter vinsprit till musten och det söta vinet lagras sedan på fat. Vintage port måste enligt reglerna buteljeras senast den 30 juli tredje året efter skörd.

Vinet kan lagras i årtionden och dekantering rekommenderas innan servering på grund av fällningen som finns i flaskan. Vi lanserar fyra olika vintage port från årgångarna: 2016, 2015, 2011 och 1997.

Marsala

Vinet marsala är uppkallat efter hamnstaden Marsala i provinsen Trapani på västra Sicilien. Marsalavinet skapades i slutet av 1700-talet av engelsmän, som hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle klara sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och/eller koncentrerad druvmust i vin.

Vinet vi lanserar är gjort på druvan grillo och har jäst på ek- och kastanjefat. Vinet har sedan lagrats 10 år på fat och är klassad som en superiore riserva. Marsala kan vara från torrt till sött.

Produktlista sprit och starkvin lanseringen 7 december


Cognac, whisky och rom

Namn

Producent

Ursprung

Pris

Grönstedts XO Noël 2018

Altia

Cognac

399

Lagavulin Distillers Edition 2018

Diageo Plc

Islay

869

Port Charlotte MRC:1

Bruichladdich

Islay

1039

Port Askaig 15 years old

Elixir Distillers

Islay

999

X-S Brandy Diez Mil Botellas

Ximénez-Spinola

Jerez

749

The Macallan Edition No.2

The Edrington Group

Skottland

899

Hvenus

Backafallsbyn AB

Sverige

395

Quercus III Petrea

High Coast Distillery

Sverige

799

Diplomatico No 1 Batch Kettle

Dusa

Venezuela

649

Diplomatico No 2 Barbet rum

Dusa

Venezuela

649


Portvin och Marsala

Namn

Producent

Ursprung

Pris

Graham's Vintage Port 2016

Symington Family Estates

Porto

999

Churchill's Vintage Port 2011

Churchill Graham

Porto

449

Churchill's Vintage Port 1997

Churchill Graham

Porto

899

Quinta Vallado Adelaide 2015

Quinta do Vallado

Porto

599

Marsala Superiore 10 anni

Marco de Bartoli

Marsala Superiore

499