Små partier: Spritnyheter och nya starkviner den 7 december
Whisky från Islay, cognac XO, rom med olika destilleringsmetoder, brandy från Jerez, portvin från flera årgångar och marsala lagrad på kastanjefat lanserar vi den 7 december.
Här ser du hela listan av ny whisky, ny rom, ny cognac.
Här ser du listan av nya portviner, ny marsala.
Vill du läsa mer om alla dryckerna – läs mer nedanför.
Whisky
Vi lanserar sex maltwhisky den 7 december. Fyra från Skottland, alla från Islay, och två från Sverige. Islay-whisky anses vara den mest rökiga av maltwhisky. Och de vi lanserar är inga undantag.
Skottland, Islay
En whisky vi lanserar är en så kallad distillers edition med tappningsår 2018 och destillationsår 2002. Den har fått en andra kortare lagring på sherryfat, som innehållit söt pedro ximénez.
Den andra whiskyn från Islay är lagrad på använda bordeauxfat och är destillerad 2010, med en alkoholhalt på drygt 59 procent. Cirka 33 procent av kornmalten har vuxit på Islay.
En femtonårig whisky finns också med vid lanseringen. Lagringen av denna whisky har skett på olorosofat. Den fjärde whiskyn är ett samarbete mellan destilleriet och tre stjärnkockar. Sju olika typer av fat har använts vid lagringen.
Sverige
Vi lanserar en rågwhisky, lagrad på amerikansk ek. Varje tappning består av 42 olika fat som man sedan blandat till den slutgiltiga produkten. Den andra är en maltwhisky lagrad på bourbonfat som har fått sin finish på oanvända ekfat av sorten bergek (quercus petraea), som växer i Sverige. De svenska whiskysorter som vi lanserar är på 500 ml.
Rom
Den 7 december hittar du två rom från Venezuela som är destillerad med två olika typer av pannor – enkelpanna och kolonnpanna. Råvarorna skiljer sig också åt: den ena är gjord på sockerrörshonung och den andra med den vanligare råvaran melass. Lagringen är sex år på amerikanska ekfat för rommen som är destillerad i enkelpanna. Den andra har lagrats i fyra år.
Cognac och brandy
Cognac får bara tillverkas i distriktet Cognac i Frankrike. Det är ett vindestillat som lagras på fat. Den cognac vi lanserar är en så kallad XO och det betyder att den måste ha lagrats minst tio år på fat (tidigare gällde sex år för XO).
Druvorna kommer från Grand- och Petit champagne och vinet som destillerades hade sin jästfällning kvar, vilket gör att spriten som sedan ska lagras har mycket smak och karaktär.
Brandy är ett samlingsnamn för vindestillat och ursprunget kan variera. Brandyn vi lanserar är från Jerez, i södra Spanien, och man har använt druvan pedro ximénez. Lagringen har skett på kastanjefat som avrundar syran och även kan ge fruktiga aromer till brandyn.
Portvin
Portvin kommer från Dourodalen. Och det finns olika typer av portvin:
- tawny
- late bottled vintage
- och ruby, för att nämna några.
Vintage port, som vi nu lanserar, görs när druvskörden håller högsta kvalitet. Jäsningen avbryts genom att man tillsätter vinsprit till musten och det söta vinet lagras sedan på fat. Vintage port måste enligt reglerna buteljeras senast den 30 juli tredje året efter skörd.
Vinet kan lagras i årtionden och dekantering rekommenderas innan servering på grund av fällningen som finns i flaskan. Vi lanserar fyra olika vintage port från årgångarna: 2016, 2015, 2011 och 1997.
Marsala
Vinet marsala är uppkallat efter hamnstaden Marsala i provinsen Trapani på västra Sicilien. Marsalavinet skapades i slutet av 1700-talet av engelsmän, som hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle klara sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och/eller koncentrerad druvmust i vin.
Vinet vi lanserar är gjort på druvan grillo och har jäst på ek- och kastanjefat. Vinet har sedan lagrats 10 år på fat och är klassad som en superiore riserva. Marsala kan vara från torrt till sött.
Produktlista sprit och starkvin lanseringen 7 december
Cognac, whisky och rom
Namn |
Producent |
Ursprung |
Pris |
Grönstedts XO Noël 2018 |
Altia |
Cognac |
399 |
Lagavulin Distillers Edition 2018 |
Diageo Plc |
Islay |
869 |
Port Charlotte MRC:1 |
Bruichladdich |
Islay |
1039 |
Port Askaig 15 years old |
Elixir Distillers |
Islay |
999 |
X-S Brandy Diez Mil Botellas |
Ximénez-Spinola |
Jerez |
749 |
The Macallan Edition No.2 |
The Edrington Group |
Skottland |
899 |
Hvenus |
Backafallsbyn AB |
Sverige |
395 |
Quercus III Petrea |
High Coast Distillery |
Sverige |
799 |
Diplomatico No 1 Batch Kettle |
Dusa |
Venezuela |
649 |
Diplomatico No 2 Barbet rum |
Dusa |
Venezuela |
649 |
Portvin och Marsala
Namn |
Producent |
Ursprung |
Pris |
Graham's Vintage Port 2016 |
Symington Family Estates |
Porto |
999 |
Churchill's Vintage Port 2011 |
Churchill Graham |
Porto |
449 |
Churchill's Vintage Port 1997 |
Churchill Graham |
Porto |
899 |
Quinta Vallado Adelaide 2015 |
Quinta do Vallado |
Porto |
599 |
Marsala Superiore 10 anni |
Marco de Bartoli |
Marsala Superiore |
499 |