Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Spritnyheter 8 mars

Vi lanserar rom, grainwhisky och maltwhisky den 8 mars. Hela produktlistan hittar du längre ner på sidan.

Ny rom den 8 mars
Ny whisky den 8 mars

Rom

Vi lanserar en rom från västindiska öarna Saint Kitts & Nevis. Rommen har först lagrats i Västindien i två år, därefter fyra år i Ribera del Duero i Spanien och slutligen i sherryfat i Montilla. Sherryfaten har tidigare innehållit den söta sherryn pedro ximenez. Rommen är destillerad på sockerrörsmelass.

Grainwhisky

Vi lanserar två olika grainwhisky. En är single barrel och är lagrad 27 år på bourbonfat. Whiskyn är en så kallad oberoende buteljering och är destillerad 1991 och buteljerad 2019.

Den andra whiskyn är också en single barrel, lagrad över 31 år på bourbonfat. Destillerad 1987 i Highlands, buteljerad 2019. Även denna är en oberoende buteljering.

Maltwhisky

Vi lanserar en ekologisk maltwhisky från Skåne och ön Ven. Malten bestod av mellanrökt korn. Efter dubbeldestillering i enkel kopparpanna lagras spriten i ekfat 5 – 10 år. Faten rymmer 192 liter till 500 liter. Whiskyn är den sista i en serie av olika whiskysorter från producenten.

Från Highlands, Skottland, kommer en single maltwhisky som lagrats i tio år på bourbonfat och fått en slutfinish på sherryfat. Spriten är destillerad i juli 2008 och whiskyn buteljerad 2019. Oberoende buteljering.

Irländsk whiskey

Vi lanserar en whiskey från Irland gjord på 50 % mältat och 50 % omältat korn. Whiskeyn är trippeldestillerad i kopparpanna och lagrad på tre olika typer av fat – nya ekfat (virgin oak), bourbonfat och vinfat. När destilleriet öppnade 2015 så var det, det första nya destilleriet i Dublin på 125 år. Whiskyn är en officiell buteljering.

Irländsk whiskey är ofta mildare än skotsk, med fruktig karaktär av citrus och päron. Att använda hälften omältat korn är det traditionella sättet att göra whiskey på Irland.

David Benge, inköpare av sprit

Produktlistan för spritnyheter 8 mars
(reservation för ändringar)

Rom

Namn

Producent

Land

Pris

Sister Isles Dark PX Rhum

The Haciendas Company

Saint Kitts & Nevis

539

Grainwhisky

Namn

Producent

Land

Pris

North British 27 Years Old Single Cask

The Vintage Malt Whisky Co

Skottland

998

Invergordon 31 Single Bourbon Cask Years Old

The Vintage Malt Whisky Co

Highlands, Skottland

1295

Whisky

Namn

Producent

Land

Pris

Seven Stars No.7 Alkaid

Spirit of Hven

Sverige 

 795

Ardmore 10 Years Old Sherry Finish Single Cask

The Vintage Malt Whisky Co

Highlands, Skottland

 769

Teeling Pot Still Whiskey Limited Release Batch 2

Teeling Whiskey Company "The Spirit of Dublin"

 Irland

 499