Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: ny rom, gin och cider 14 juli

Vi lanserar en rom, en gin och två cider 14 juli. Med reservation för ändringar fram till lansering.

Till all ny rom som lanseras 14 juli 
Till all ny gin som lanseras 14 juli 
Till all ny cider som lanseras 14 juli

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Ny sprit 14 juli

Mörk rom

Från Haiti kommer en ny mörk rom som lagrats på ekfat. Rommen är en så kallad rhum agricole som framställs av ren sockerrörssaft. Skörden äger rum november – juni och sockerrören växer på 600 hektar mark.

Sockerrören skördas oftast för hand och den söta, trögflytande sockersaven tas till vara så snabbt som möjligt. Saften genomgår sedan en alkoholjäsning som ger en dryck med en alkoholhalt på drygt fem procent. Därefter destilleras "sockervinet" till en alkoholhalt som ofta inte går över 72 procent.

Ny mörk rom 14 juli

Namn

Producent

Land

Pris

Barbancourt 15 Réserve du Domaine 700 ml

Barbancourt

 

Haiti

549

Gin

Från Normandie i nordvästra Frankrike lanserar vi en ny gin kryddad med bland annat hallon, svarta vinbär och äpplen.

Upp till 120 olika kryddor får användas i gin, men ofta handlar det om sex–tio stycken. Enbär måste alltid vara dominerande krydda och en vanlig fördelning är 40 procent enbär, 40 procent korianderfrö och tio procent angelikarot.

Övrig smaksättning är ofta kryddblandningar med ingredienser som lakritsrot, apelsinskal, citrus, bergamott, paradisfrön, irisrot, kanel, ingefära och bittermandel.

Ny gin 14 juli

Namn

Producent

Land

Pris

Le Gin Carmina de Christian Drouin 700 ml

Christian Drouin

Frankrike

399

Ny cider 14 juli

Vi lanserar två ekologiska cider från samma producent i Danmark.

Den första cidern är gjord på äppelsorterna Röd Aroma och Topaz från fruktträdgårdarna Lystgården och Ådalen på ön Fyn. Äpplena har fått macerera två månader tillsammans med skal och pressrester.

Cidern är mousserande och räknas som en pét-nat, pétillant naturel: den buteljerades innan första jäsningen var klar i slutet av december 2019 och fick jäsa klart i flaskan vilket skapar bubblorna. Degorgeringen, när jästfällningen avlägsnas från flaskan, gjordes för hand under våren 2020.

Den andra cidern är torr och har lagrats ett år på gamla bourbonfat. Äppelsorten Holsteiner Cox från ön Lilleø blandades hösten 2019 med 33 procent färskpressad must från sorten Topaz från Lystgården på Fyn.

Ny cider 14 juli

Namn

Producent

Land

Pris

Hva Drikker Mølr

Decideret

Danmark

190

Fadbelagtig

Decideret

Danmark

190,60