Avsändare – Till startsidan
StartVinOm mousserande vin

Crémant – franskt mousserande utanför Champagne

Crémant – franskt mousserande utanför Champagne

Kunskap & Inspiration

Crémant – franskt mousserande utanför Champagne

Crémant är ett mousserande vin som tillverkas på precis samma sätt som champagne. Skillnaden är att det kommer från andra franska distrikt, delvis görs av andra druvor och lagras kortare tid.

Hur gör man crémant?

Av 150 kilo druvklasar pressar man fram 100 liter must som får jäsa till vin. Bubblorna uppstår när man tillsätter socker och jäst till vinet och låter det jäsa en gång till på flaska. Det kallas för den traditionella metoden. Jästen äter upp sockret, och på jästfällningen som blir kvar lagras crémanten minst 9 månader.

Så tillverkas mousserande vin

Var tillverkas crémant?

De vanligaste ursprungen är Loire, Alsace, Bourgogne, Jura, och Limoux. Produktion finns också i Bordeaux, Savojen och i Die. Även Luxemburgs bästa mousserande viner bär detta namn.

Eftersom områdena är många och spridda är det svårt att tala om en specifik stil. Några kan påminna om champagne med fyllighet, viss brödighet och hög syra, medan andra är fruktiga och lättare.

Varierande druvor

Ofta använder man samma druvor som till de bästa stilla vita vinerna i respektive region:

Hur skiljer sig crémant från champagne?

Även om crémant och champagne tillverkas på precis samma sätt skiljer sig vinerna åt till viss del:

  • Champagne ligger på sin jästfällning i flaska i minst 15 månader, crémant nio. Den längre lagringen kan ge en tydligare brödig karaktär åt vinet.
  • Champagne använder i huvudsak bara tre olika druvor: chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Crémant använder olika druvor beroende på område.

Mer om champagne

Vad betyder crémant?

Beteckningen crémant kommer från början från Champagne och kännetecknade ett mousserande vin med mindre kolsyra och kortare flasklagring. Det betydde att även champagne av viss typ kunde kallas crémant.

I slutet av 1980-talet började dagens definition av crémant att användas officiellt. Då förbjöds uttrycket méthode champenoise på mousserande vin som inte kom från Champagne.