Avsändare – Till startsidan
StartNyttÖlnyheter

Nya öl under våren

Nya öl under våren

Kunskap & Inspiration

 • Premium
 • Om våra nyheter
 • Ölnyheter
 • Nytt inom rött vin
 • Spritnyheter
 • Nytt inom vitt vin
 • Nytt rosévin
 • Ny cider och blanddryck
 • Nytt mousserande vin
 • Nya alkoholfria drycker
 • Dryckesauktioner
 • Om webblanseringar

Nya öl under våren

Klassiska ölstilar, radler och fruktsurisar med smak av bland annat gummibjörnar – vårens lanseringar visar vad som är aktuellt i ölvärlden.

Under april och maj månad kommer vi att lansera cirka 385 nya öl. Merparten i det lokala och småskaliga sortimentet men över 60 nya öl hamnar i tillfälligt sortiment. Här kommer en liten förhandstitt, eller ”skum på ytan” om man så vill.

Suröl

Smaksatta och syrliga öl, så kallade fruktsurisar, är ett av de senaste tillskotten inom suröl. Vi kommer bland annat lansera två polska öl med smak av bland annat guava, gummibjörnar och persika, varav den ena kan betecknas som så kallad pastry sour då den har söt smak.

Du kommer även hitta belgisk fatlagrad ”suris” med smak av hjortron men också klassisk gueuze och berliner weisse från Berlin.

I det lokala sortimentet kommer flera smaksatta syrliga öl, bland annat med rödbetor, grapefrukt och den sydamerikanska växten yerba mate. Även klassiska syrliga ölstilar som berliner weisse och gose hittar in i det lokala sortimentet.

Klassiska ölstilar

De senaste åren har mer klassiska europeiska ölstilar varit i ropet och det visar sig i våra lanseringar.

Tillfälligt sortiment: Under våren hittar du bland annat zwickel från Tyskland, svensk altbier och lager i internationell stil. Bitter tillverkad i Sverige, mild från England och italiensk pilsner i tysk stil och svensk märzen, för att nämna några ölstilar.

Lokalt och småskaligt: I april och maj kommer ljus bocköl, kölsch och pilsner i tysk stil, men också bitter, rököl och trippel för att nämna några de ölstilar som lanseras i det lokala och småskaliga sortimentet.

Radler och annan öl

Det är inte ovanligt att bryggerierna tar inspiration från olika ölstilar när de brygger, ett öl som då inte kan klassificeras till någon vedertagen stil.

Under våren kommer det flera sådana öl, bland annat ett som tar avstamp i drinken radler (hälften öl och hälften läsk) eller öl som anspelar på smoothies med smak av citron och blåbär.

IPA och imperial stout

IPA är en ölstil som har en mängd olika smakprofiler och understilar. Hazy-trenden håller i sig med olika smaksättningar av frukt. Det blir också vanligare med tillsättning av laktos för att få en fylligare och aningen sötare smak. Under våren lanserar vi öl som speglar den här trenden – både i tillfälligt sortiment samt sortimentet lokalt och småskaligt.

I april och maj kommer vi också lansera flera imperial stouts, torra och söta, kommer också i april och maj i våra släpp. Bland annat fatlagrade men även smaksatta med olika kryddor. American pale ale kommer också att finnas från olika producenter och ursprung.

Kryddning i historien

Öl har funnits i åtminstone i 7000 år och man har historiskt smaksatt ölet med olika kryddor, frukter och bär. Pors var vanligt innan humlen kom in i bilden, men även enbär och rölleka. Läs mer om ölets historia.