Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl
Årets julöl 2024

Kunskap & Inspiration

Årets julöl 2024

Elva månader av tolv köper vi för det mesta ljus lager. Men när mörkret faller i slutet av året lyfter försäljningen av mörk lager – vi är trogna vår traditionella julöl.

Vad är julöl?

Traditionell svensk julöl kategoriseras som mörk lager. I stil påminner den om den mörka, lite sötare öl som kommer från Bayern i södra Tyskland.

Läs mer om mörk lager

Samtidigt kan man i dag hitta många andra sorter med olika kryddningar och smaktillsatser eftersom julöl internationellt ses mer som en stil än en viss öltyp. Färgen kan gå från gyllene eller kopparfärgad till rödbrun.

Försäljningen av julöl i november – december ligger årligen ganska konstant på omkring sju procent av den totala ölförsäljningen under perioden.

Småbryggerier tar ut svängarna

I dag finns fler bryggerier än på länge och i och med det har också utbudet av olika sorters julöl ökat på senare år: allt från stout och veteöl till IPA i vintertappning. Ofta är det småbryggerier som står för de mer udda inslagen inom kategorin.

Från vintervärmare till isbock

Går vi utanför Sverige gör flera länder varianter på sina nationella ölstilar till jul. De kan ofta vara fylligare, kryddade och har ibland också något högre alkoholhalt. Dubbel- och isbock i Tyskland och belgisk dubbel är några exempel. Brittiska överjästa så kallade ”winter warmers”, vintervärmare, med en rejäl dos malt och hög alkoholhalt sammanfattar också egenskaperna.

Varför passar julöl till julmaten?

Syltor, korvar, köttbullar, skinka och revbensspjäll: många av rätterna på vårt klassiska julbord är salta, kraftiga, kryddiga och ibland feta till konsistensen.

Mörk lager har mer rostad, mörkare malt än ljus lager och är därför mer smakrik. Det traditionella julölet möter många av rätternas egenskaper tack vare maltens rostade toner, lagom beska, viss sötma.

Mörk ale till lutfisken

Vill du tänja på traditionen? Prova till exempel en belgisk mörk ale. Den kryddiga stilen matchar bra med klassisk lutfisk och de olika pepparsorterna i såsen.

Julölets historia

I Sverige har vi bryggt helgöl i hundratals år: till fest och stora högtider dracks historiskt ett starkare öl som var mörkt, fylligt och lite sött. Det hade lång hållbarhet och värmde i vinterkylan. Ölets karaktär passade också bra till dåtidens salta och feta festmat – som än i dag återkommer på vårt julbord.

På 1200-talet infördes till och med en lag om att bönderna skulle brygga öl till jul – så viktigt var det att garantera att den fanns på bordet! Julölen skulle vara färdig 9 december på Anna-dagen, då vi traditionellt lägger lutfisk i blöt inför högtiden.

Julöl i dag kan ibland vara lite eldigare, ha högre alkoholhalt, än annan mörk lager. Även det är ett arv från förr då bryggarna gärna framställde en lite starkare öl på de bästa råvarorna till jul.

Modernt, kommersiellt julöl kommer från 1800-talet. Men allt eftersom blev julöl allt mindre populärt, för att till sist nästan helt försvinna och glömmas bort. Att det finns julöl på hyllorna i dag är en relativt ny företeelse – 1985 såldes bara en enda sort på Systembolaget.

Alkoholfri julöl

Vill du fira en vit jul och fortfarande dricka öl som möter maten bra? I dag finns många bra alkoholfria och samtidigt smakrika alternativ att ställa på bordet.
Till vårt sortiment av alkoholfri julöl

 

Ölstilar; Illustration i rött och gult.

Hitta din stil

Upptäck alla ölstilar i vår guide