Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl

Kunskap & Inspiration

Att lagra öl

Vilka ölstilar ska du välja och vad ska du tänka på om du vill lagra öl? Undvik fallgroparna genom att följa våra fem tumregler för att bygga en ölkällare.

En del öl kan mogna genom lagring. Om smaken utvecklas till det bättre eller sämre lämnar vi förstås till den som dricker ölet – det är som alltid en fråga om tycke och smak.

Vill du lagra öl finns några saker att tänka på:

1. Välj rätt ölstil

Det är bara en del öl som blir smakmässigt komplexare med tiden – öl som kan sägas mogna. För att ölet ska hinna förändras kan man tänka att man lagrar ölet minst ett år.

Lagringsbar öl har oftast en alkoholhalt på över sex procent. De är gärna fylliga och har lite mer socker än andra öl. Alkoholen och sockret gör att ölet utvecklas utan att bli dåligt.

En del syrliga ölstilar kan också lagras. Här är det ölets höga syra som skyddar smakerna. Det påminner om att lägga in grönsaker och sill i en syrlig inläggning. Syran konserverar maten.

Så vilka ölstilar ska du välja? Här är några säkra kort:

  • Mörk belgisk ale
  • Barley wine
  • Imperial stout och imperial porter
  • Old ale
  • Strong ale
  • Dubbel
  • Trappist (ingen egen ölstil, men kan oftast lagras)
  • Flamländsk röd och brun öl
  • Lambic
  • Gueze

Undvik att lagra IPA och ljus lager

IPA och ljust lageröl är de vanligaste ölstilarna i Sverige. Ingen av dem vinner på lagring.

IPA kännetecknas av mycket doft och smak från färsk humle, men dessa aromer försvinner över tiden. IPA blir inte dåligt av lagring, men tappar helt enkelt stilen.

Lager är inte heller lagringsvänligt, namnet till trots. Undantaget är de två mörka lagerstilarna isbock och dubbelbock.

2. Lagra i mörker

Solljus, dagsljus, ljus från lampor – ljus är lagringens fiende nummer ett. Lagra därför din öl där det är riktigt mörkt. Lite ljus då och då är ingen fara, men sträva efter en mörk plats.

3. Tänk på temperaturen

Det viktigaste är att temperaturen inte går upp och ned under dagen. Att temperaturen skiftar lite grann mellan sommar och vinter är sällan någon fara så länge temperaturen är konstant under längre perioder.

10–13 grader är en lämplig lagringstemperatur, men lite högre bör inte förstöra ölen på kortare sikt.

Olika öl trivs i olika temperatur, men få av oss har tillgång till olika tempererade platser hemma. Ju mer alkohol ölet innehåller, desto högre lagringstemperatur kan man ha. Och ju varmare temperatur, desto snabbare utvecklas ölet. En bra minnesregel är att sedan servera ölet vid dess lagringstemperatur.

10–13 grader, mörker och jämn temperatur är en gyllene kompromiss för all lagringsbar öl.

4. Lagra lite fuktigt

Öl har oftast kapsyl, ibland kork. Kapsyler kan rosta om det är för fuktigt, medan korkar mår bra av lite fukt för att hålla tätt.

Det låter som en krånglig ekvation, men så länge det inte är snustorrt eller ordentligt fuktigt bör ölen klara sig. Att det är mörkt och jämn temperatur är viktigare. Vanliga källare och garage brukar vara lagom fuktiga (men jämnheten i temperatur kan vara ett problem).

5. Ölen ska helst stå upp

Risken för kapsyler som rostar undviks bäst om flaskan står upp. Hur man gör med flaskor med kork diskuteras av många.

Ölsajten Beer Advocate rekommenderar efter samtal öltillverkare med mycket lagrat öl att förvara ölen stående. Den uppfattningen delas av många, bland annat för att det inte ska bildas någon ring av jäst på sidan av flaskan. Stående så samlas jästsedimenten på botten.

Hur länge kan öl lagras?

Tyvärr är detta lite av en ”hur långt är ett rep”-fråga: Man vill ju veta, men det finns inget enkelt svar.

Hur du uppfattar ett lagrat öl beror främst på vad du tycker om. Många gillar säkert en mörk belgare där torkad frukt framträder, medan andra inte gör det. En gueze där syrligheten mattats och balanserats med nötiga sherrytoner smakar mumma för några, men inte för alla. Ja, du förstår poängen…

Ska vi ändå försöka oss på en grov uppskattning, kan man säga att lagringstiderna ligger från ett år upp till tio år, ibland upp till 20 år. Gueze, lambic och mörk belgisk ale kan ofta utvecklas länge, medan imperial stout och imperial porter i vårt tycke sällan vinner på långlagring.

Kolla med producenten eller på ölsajter om du funderar över ett specifikt öls lagringstid.

Öllagring är ingen exakt vetenskap och många provar sig fram med lite trial and error i sinnet. För att lära sig mer om hur ölen mognar kan du ta några flaskor av samma sort och sedan öppna en flaska per halvår eller år. Då kan du följa utvecklingen och pricka när ölet verkar toppa.

Hälla öl

skum & aromer

Att hälla upp öl på olika sätt