Avsändare – Till startsidan
StartÖlProva & servera ölÖlprovning hemma

Provning: beska i öl

Kunskap & Inspiration

Provning: beska i öl

Grundsmaken beska är viktig för ett öls karaktär och kommer därför ofta på tal när man pratar öl. Många undviker besk öl, andra vill maxa beskan. Men det finns stor variation mellan ytterligheterna. En beskaprovning hjälper dig att identifiera vad du gillar.

Alla upplever inte beska lika mycket, vilket kan visa sig vid en beskaprovning. Beskan är samtidigt bara en del av hur du upplever ett öl. Andra dofter och smaker påverkar såklart hur du tycker ölet smakar. Den här provningen fokuserar på beskan. 

Du behöver:

Fyra öl med ungefär samma sötma, men skillnad i beska. Sök på öl och filtrera sedan på beska. Sedan kan du välja utifrån beskhet - från liten, via måttlig och tydlig till påtaglig. Du kan filtrera på sötma under smakklockor. Välj ett värde mellan 1 och 2. Ta gärna hjälp av vår kundtjänst för att hitta passande öl.  

  • En ljus lager i internationell stil med liten beska
  • En pilsner i tysk stil med måttlig beska
  • En lager i modern stil, med tydlig beska
  • En IPA med påtaglig beska

Tips

  • Beska känns tydligast längst bak i munnen, på tungroten.
  • 33 cl öl räcker till fyra personer vid en provning.
  • Tulpanformade glas samlar upp doften på ett bra sätt.
  • Spottkoppar kan vara bra för de som önskar.
  • Undvik helst parfym och rakvatten då det påverkar doftsinnet.
  • Skriv gärna ut våra provningsprotokoll för att enkelt kunna skriva ned intrycken (tar upp mer än bara beska).

Kom ihåg!

Inget är rätt eller fel när det gäller doft och smak – alla har sin upplevelse av ett öl.

Provningen

Beskan känns först när du smakar på ölet (punkt 5 nedan), men vill ni bedöma alla delar av ölet kan ni gå igenom alla punkter. 

  1. Titta på alla öl var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk och hur skummet beter sig.
  2. Diskutera färgen. Vad kan den berätta? 
  3. Dofta på alla fyra öl var för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt, maltigt, kryddigt? Kanske knäckebröd, majs, citrus eller maskrosblad?
  4. Diskutera doften: Vad kan den berätta? Är det rostad malt? Är humlen modern aromatisk eller klassiskt örtig?
  5. Smaka på ölen var och en för sig. Tänk särskilt på beskan. Är den angenäm? Smakar det mycket beskt eller lite beskt och hur lång är eftersmaken? Är ölen lätta eller fylliga? Torra eller har de sötma? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp? 
  6. Gå igenom ölen gemensamt. Jämför gärna din egen doft- och smakbeskrivning med Systembolagets.

Våra ölstilar

Det finns en mängd olika ölstilar i världen. Vi har kokat ner dem till ungefär 60 stycken.

Här kan du lära dig mer om de olika ölstilarna.