Allergi och alkohol

Sulfit, histamin och färgämnen. Det är vanliga bovar i alkoholdrycker när det gäller överkänslighet. Men det finns fler – och vad gör att en del får röda utslag i ansiktet när de dricker?

Röda utslag eller rodnad i ansiktet av vin eller annan alkohol

Detta är ganska vanligt och sägs bero på att kroppen reagerar på alkoholen i sig eller på något annat ämne, till exempel histamin, färgämnen eller sorbinsyra.

Alkohol

Själva alkoholen är den vanligaste orsaken till illamående och olika reaktioner när det gäller alkoholdrycker. Migrän, huvudvärk, rodnad och utslag utlöses ofta av alkoholen (eller ämnen som bildas när alkoholen börjar brytas ned i kroppen).

Histamin

En del är överkänsliga för histamin, som är ett naturligt ämne i kroppen. Histamin finns också i mer eller mindre alla viner, särskilt röda viner som har lagrats länge på fat.

Kroppen tar upp histaminet i vinet och känsliga personer kan reagera med exempelvis migränanfall eller rodnad.

Tyvärr går det inte att säga vilka viner som innehåller minst histamin, det skiljer sig mellan olika vinfat.

Ett tips om du är känslig och vill dricka rödvin är att ta en receptfri antihistamintablett. Det kan göra att du slipper besvär.

Sulfiter

Är du överkänslig mot sulfiter bör du undvika söta viner. Främst drabbas astmatiker, eftersom att sulfiterna kan dra ihop luftrören. Sulfiter finns i alla viner och tillsätts i stort sett alltid. Generellt sett är halterna lägre i ekologiska viner.

Färgämnen

Färgämnen kan orsaka hudutslag och astmaanfall hos överkänsliga. Färgämnen tillsätts i många blanddrycker, starkviner, cider, likörer och andra spritsorter.

Smakämnen

Kryddor, extrakt från nötter, kakao, bär och örter kan framkalla allergiska reaktioner hos personer som har en sådan allergi. Kinin kan finnas i en del apertifviner, liksom i tonic. Reglerna om innehållsförteckning är inte lika omfattande för alkoholdrycker som för mat och andra drycker. EU kräver bara att vissa allergener märks ut på förpackningen, till exempel mjölk, jordnötter, sulfiter och spannmål med gluten. 

Gluten

Öl görs på spannmål och de som är känsliga för gluten kan reagera på det. Det finns ”glutenfri öl” att köpa. Sådan öl får inte hålla en högre glutenhalt än 20 mg/l. Är du glutenintolerant är det bäst att helt undvika drycker där råvaran är spannmål.

Viner och starkviner är glutenfria. Inte heller destillerade spritsorter som konjak, whisky, rom och vodka innehåller gluten, då spannmålet som det görs på försvinner i destilleringen.

Alkohol i sig kan alltid irritera tarmens slemhinnor och därför orsaka problem för celiakipatienter (och andra med ökad känslighet).

Laktos

Laktos finns i gräddlikör och milk stout (eller sweet stout). Mängden är så liten att det inte bör betyda något för den som är laktosintolerant.

Ägg- och mjölkproteiner

I en del viner kan det finnas spår av mjölk/mjölkprodukter eller ägg/äggprodukter. De används som klarningsmedel. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet kan innehålla mjölk/mjölkprodukter eller ägg/äggprodukter.

Sorbinsyra

Sorbinsyra kan finnas i vita viner, glögg och cider, men är ovanligt i rött vin. Ämnet kan ge känsliga personer irriterad hud och rodnad kring munnen.

Tanniner

Druvskalen och fatlagringen anses göra att särskilt röda viner framkallar migrän. En vanligare orsak till migränattacker är alkoholen i sig. 

Jäst

Alkoholdrycker jäser och jästen kan framkalla överkänslighetsreaktioner. Det gäller viner som inte klarnas och öl med jästfällning, till exempel hefeweizen. 

Karmin

En tillsats i bland annat Campari som kan ge en svår allergisk reaktion.