Alkohol under graviditet och amning

Nolltolerans gäller vid graviditet och måttfullhet vid amning. Livsmedelsverket ger råd om vad som gäller.  

En del har hört att det är okej att dricka lite grann under graviditeten. Det är fel. Ingen vet om det finns någon säker gräns. Därför ger vården och Livsmedelsverket rådet att avstå helt. Läs vad Livsmedelsverket skriver om mat och alkohol när du är gravid.

När du dricker alkohol får barnet i sig alkohol via moderkakan och fostervattnet. Promillehalten blir densamma som hos den blivande mamman – det lilla fostret har däremot långt ifrån samma möjligheter att bryta ned alkoholen.

Tidig graviditet och alkohol

Att avstå alkohol handlar om att minimera kända risker. Att få i sig alkohol innan man upptäcker att man är gravid är inte ovanligt. Det innebär inte att något kommer att gå fel, men genom att sluta dricka helt så fort du tror att du eventuellt är gravid gör du det bästa för att ditt barn ska må bra i magen och senare i livet.

Kontakta gärna en barnmorskemottagning om du är orolig.

Sluta dricka när ni bestämt er för att bli gravida

Det absolut bästa är att sluta dricka alkohol redan när ni bestämmer er för att bli gravida. Detta eftersom det oftast tar någon eller några veckor innan man känner de första graviditetstecknen.

Ett annat skäl att sluta redan när ni har bestämt er för att bli gravida är att även måttligt drickande försämrar chanserna till graviditet. Också män bör tänka på sitt drickande. En dansk studie visar att spermiekvaliteten försämras av alkohol.

Vad kan hända?

Alkohol ökar risken för missfall. Alkoholen riskerar också att skada bland annat barnets utveckling och beteende. Det kan handla om saker som längd och vikt, syn och ansiktets utseende, koncentration och överaktivitet.

FAS och FASD

FASD, fetal alcohol spectrum disorders, är en beteckning som samlar alla former av fosterskador orsakade av alkohol. Det finns också en medicinsk diagnos som heter FAS, fetal alcohol syndrome. Fetal betyder att det handlar om fosterstadiet.

I Sverige beräknas 100-200 barn födas med FAS varje år, enligt Socialstyrelsen. För FASD beräknas siffran vara 1 000 barn.

FAS-föreningen har mer information.

Allt alkoholfritt vin och alkoholfri öl är inte helt alkoholfritt

Som gravid finns en hel del drycker att testa på Systembolaget. Du hittar dem under Alkoholfritt.

Vad som är viktigt att känna till är allt som kallas alkoholfritt inte är helt och hållet alkoholfritt – dryckerna kan rymma upp till 0,5 procent alkohol. Här är Systembolagets gräns lägre än EU:s regler.

Helt alkoholfria drycker finns och ska vara märkta med ”0,0% alkohol” på hyllan, vid flaskan. Läs noga på flaskan för säkerhets skull. Du kan alltid kontakta vår kundtjänst för tips eller fråga Systembolagets medarbetare i butiken. De hjälper dig gärna.

Här hittar du våra drycker med 0,0 procent alkohol. 

Amning och alkohol

Alkohol för inte med sig något positivt för amningen. 

Läs vad Livsmedelsverket skriver om mat och alkohol när du ammar. 


}