7 saker du (kanske) inte vet om unga och alkohol

Det är rekordlåga nivåer på tonåringars alkoholkonsumtion, men fyra av tio niondeklassare dricker. Majoriteten skulle låta bli om de inte fick alkohol från någon de kände.

Alkoholdebuten sker senare idag än för tidigare generationer. Färre debuterar riktigt tidigt. Alkoholkonsumtion har minskat och idag dricker färre än någonsin.

Fler tjejer dricker, men killarna dricker mer.

Tjejer dricker helst sprit och blanddrycker. Killar föredrar starköl och sprit.

Tre av fyra unga vuxna har ångrat eller skämts för saker som hänt på fyllan. Dessutom har hälften beskrivit saker som hänt på fyllan mer positivt än de egentligen upplevde det.

 Fyra av tio tonåringar har bett ett storasyskon köpa ut.

För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för framtida beroende. Unga hjärnor är känsligare för alkohol än vuxna hjärnor, eftersom hjärnan utvecklas upp till 25 års ålder.

Vanligaste sättet att få tag i alkohol är från någon äldre som man känner. Samtidigt säger nästan sex av tio tonåringar att de skulle avstå alkohol om de inte får tag på den från någon de känner.

 

Källor

- Skolelevers drogvanor 2016. Centralförbundet för alkohol- och drogupplysning, CAN.

- Undersökning om 16-åringars anskaffning av alkohol, 2015 och 2016. Centralförbundet för alkohol- och drogupplysning, CAN.

- Age at drinking onset and alcohol dependency. Hingson, Heeren, Winter.

- Undersökningar om unga vuxnas (20-27 år) syn på alkohol, 2015 och 2016. TNS Sifo på uppdrag av Systembolaget.

- Intervjuer med CAN:s direktör Håkan Leifman och professor Ingrid Nylander om unga och alkohol, systembolaget.se