En storasyskon överräcker en påse till sin lillasyster i ett garage där det står en bil.

Så säger du nej om ditt syskon vill att du ska köpa ut

Närmare 60 procent av alla 16-åringar som dricker skulle avstå alkohol om de inte fick den från någon de känner. Här får du 10 tips hur du kan säga nej om lillebror eller lillasyster frågar om du kan köpa ut - ett nej som betyder mycket. 

Ta ställning. ”Nej” är en start så god som någon.

Varför inte lägga till att det skulle kännas riktigt jobbigt om du hade köpt ut och något skulle hända? 

Om du säger nej så är det långt ifrån säkert att ditt syskon skaffar alkohol från annat håll. 58 procent av alla 16-åringar som dricker skulle avstå om de inte fick alkohol från någon de känner. Det visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Även om du litar på ditt syskon vet du kanske inte hur hen reagerar på alkohol. Yngre gör oftare dumma saker när de druckit jämfört med om de är nyktra. Du vet ju inte heller vilka situationer syrran eller brorsan kan hamna i.

Din syster eller bror lyssnar på dig. Du har varit en förebild hela livet och nu kan du ta vuxet ansvar genom att säga nej. Säg att du inte tycker att alkohol är en så bra idé, även om du själv drack i samma ålder.

Prata om varför hen vill ha alkohol. Lyssna och dela med dig av hur det var för dig. Det var inte så länge sedan, men nu är du äldre och vet bättre.

Säg att du blir orolig över att hen dricker och inte skulle kunna koppla av om du köpt ut.

Hänvisa till att mamma och pappa nog skulle bli besvikna på dig om du köpte ut.

Varför inte tipsa era föräldrar om att snacka alkohol med ditt syskon redan när du tror att småsyskonet börjar uppmärksamma alkohol? Då kanske du slipper frågan längre fram.

Skyll på att det är olagligt. Även om ni båda vet det redan…


Tipsen är framtagna med hjälp av psykolog Bengt Grandelius.