Polisen: Samarbete ger bättre resultat mot ungdomsdrickandet

Polisen motarbetar langning och att underåriga ska dricka alkohol. Här berättar kommissarie Patrick Widell hur det går till.

De som inte har åldern inne får inte dricka alkohol. Alkohol är även en faktor vid många våldsbrott och yngre har svårare att hantera alkohol än de som lämnat ungdomen. 

Det säger poliskommissarie Patrick Widell vid Citypolisen i Stockholm. Han har jobbat med ungdomar, drog- och alkoholfrågor i över ett decennium och berättar att polisen försöker minimera drickandet på flera sätt.

Där blir alkoholpolitiken väldigt konkret

- Men vi arbetar på flera sätt än så. Vi kontrollerar att de som får sälja alkohol sköter sina ålderskontroller. Och så försöker vi stoppa langare, både de som köper ut ”för att vara schyssta” och de som säljer alkohol illegalt som en affärsverksamhet, till exempel vodkabussar.- Vi häller ut alkohol, ringer hem till föräldrar och kör hem ungdomar - det är det som syns mest. Där blir alkoholpolitiken väldigt konkret, säger han.

Langning i alla dess former är ett stort problem

Äldre syskon och äldre kompisar är fortfarande det vanligaste sättet för ungdomar att få tag i alkohol och den mesta alkoholen som dricks kommer från Systembolaget, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Men kontakt med säljare via sociala medier, sajter och mobil har också blivit ett allvarligt problem.

- Samhället måste motarbeta båda sätten att få alkohol. Trots att unga dricker mindre än någonsin och våldsbrotten bland unga går ned finns alkoholen där. Langning i alla dess former är ett stort problem och ungas drickande är alltid en angelägen fråga.

Hör ni ibland argumentet att det är bättre att själv köpa ut än att ens barn eller syskon får okänd alkohol från till exempel vodkabussar?

- Det händer och vårt svar är att det bästa är att de inte dricker alls. Senare alkoholdebut minskar risken för framtida alkoholproblem visar forskningen. Föräldrar och syskon som köpt ut är sällan på plats när barnet mår illa ute på stan. Det är vi, våra volontärer och fältassistenter, och barn hamnar i trubbel grund av alkohol från både Systembolaget och vodkabussar. Och all langning är olaglig: köpa ut på Systembolaget liksom att sälja smugglad eller lagligt införd alkohol.

Vi kan samarbeta med en pensionärsförening så att de lägger sin boule en viss tid i en park där unga vill sitta och dricka

Polisen och andra aktörer samarbetar mot ungdomsdrickandet. Socialtjänsten, kommuner, andra myndigheter, Systembolaget, föräldraorganisationer och frivilligorganisationer är några som Patrick Widell och hans kollegor gör gemensam sak med. 

- Tillsammans når vi bättre resultat. Vi arbetar med de ungas egna attityder till att dricka alkohol, öppnar ögonen för föräldrarna om varför alkohol inte är någon bra idé för tonåringar och så försöker vi få bort de som tjänar pengar på det här. Att arbeta brett är nödvändigt och tillsammans kan vi angripa problemen från olika infallsvinklar.

Hur kan konkreta samarbeten se ut?

- Vi kan samarbeta med en pensionärsförening så att de lägger sin boule en viss tid i en park där unga vill sitta och dricka. Ett annat exempel är om det är problem med langning utanför en Systembolagetbutik. Då kan Systembolagets personal och väktare i butiken hålla ett extra öga efter potentiella langare, medan vi håller utkik efter eventuella köpare och kontrollerar misstänkta langningar.