Samarbete mot langning i Värmland

Systembolaget i Grums gjorde gemensam sak med polisen, länsstyrelsen och kommuner i Värmland för att motverka langning. Det gav resultat, berättar butikschef Jenny Westerlund.

Hur ser samarbetet ut?

- Vi har samma mål – att arbeta mot langning till unga under 20 år – men vi gör olika saker. Därför satte vi oss runt ett bord inför valborg 2014 för att se hur vi tillsammans skulle kunna få större genomslag än vad vi får var för sig. Det landade i att vi anordnade en presskonferens för att prata om varför man inte ska langa. Tidningar och radio tog upp frågan. 2015 har vi gjort liknande saker i samband med valborg och skolavslutningen, men i större skala där vi spridit egna filmer också. 

Vad har det gett för resultat?

- Vi kan inte säga om langningen minskat, men vi fick stort genomslag och mycket positiv respons. Man kan lugnt säga att ordet spred sig på stan, och langningsfrågan togs upp i riksmedier också. Och förändring börjar väl ofta med medvetenhet och kunskap? Jag vågar säga att samarbetet födde tankar och öppnade ögon.

Systembolagets personal får enligt lag inte sälja alkohol till någon som troligen ska langa. Har ni gjort något mer vid valborg och skolavslutningar? Är ni ute och spanar efter langare eller så?

- Nä, det lämnar vi med varm hand till polisen. Mycket riktigt är vårt arbete att neka köp vid tecken på langning. Vi lät också kunderna testa alkoholfritt mousserande för att visa på alternativ till bubbel med alkohol, som är populärt den här tiden. Utanför butiken delade idrottsföreningar ut informationsmaterial om Tänk om-samarbetet som vi arbetar inom ramen för.