En fågel går på en strand fylld av skräp

5 saker du kan göra för miljön när du handlar på Systembolaget

Allt fler vill bidra till bättre klimat och miljö på jorden. Det här kan du tänka på hos oss.

Ta med egen väska eller påse

Vi använder för mycket plastpåsar i Sverige och plast är ett miljöproblem.  Genom att ta med en väska eller en gammal påse bidrar du till bättre miljö. När en plastpåse har gjort sitt är det bästa att återvinna den (sortera som plast) istället för att den hamnar i soporna eller blir soppåse. Använd hellre avfallspåsar som soppåse, de finns att köpa på rulle i mataffären. Läs mer om minskat användning av plastpåsar.

Välj klimatsmartare flaskor

Tunga glasflaskor orsakar en hel del klimatutsläpp. Genom att välja klimatsmartare flaskor gör du en insats. Det finns tre olika: Lättare glas, PET och returflaska (flaskor med pant). Läs mer om klimatsmartare flaskor.

Välj eko

Hårda regler kring konstgödsel och bekämpningsmedel gör att ekologiska drycker bidrar till bättre miljö på och omkring råvaruodlingar. Det är även bra för människorna som arbetar på odlingarna. Läs mer om eko.

Återvinn och panta

När din box, burk eller flaska är tom gör du bäst i att panta om det finns pant, annars återvinna förpackningen. Huvudsaken är att de inte hamnar i hushållssoporna. Läs mer om hur du återvinner olika förpackningar.

 

Tänk på konsumtionen

Konsumtion är en del av klimat- och miljöproblematiken i världen. Kan vi dra ned på något är det bra, och handen på hjärtat, öl och vin kan vara gott och trevligt, men en livsnödvändighet är det inte. Lite måttfullhet är bra för moder jord.