Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Calvados, likör och andra spritsorter
Punsch - svensk arrakslikör med anor

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Punsch - svensk arrakslikör med anor

Punsch är en typisk svensk likör med anor från 1700-talet. Råvarorna är många men den utpräglade smaken kommer från arrak.

Fem ingredienser

Även om punsch ses som en ursvensk dryck importeras råvarorna från hela världen. Traditionellt ingår fem ingredienser: arrak, socker, citronsaft, te och vatten. Många recept innehåller betydligt fler smaksättare och alla recept är hemliga. Alkoholhalten är omkring 25 procent.

Förutom brännvinet arrak kan också rom användas vid tillverkningen. Te, som en gång var en viktig del av drycken, är inte lika självklar idag.

Punsch räknas som likör

Ungefär 30 procent av punschen är socker, och halten ligger ofta en bra bit över 200 gram per liter. Det gör att den räknas som en likör. Som jämförelse har läsk cirka 80–125 gram socker per liter.

Hur dricker jag punsch?

Punsch kan drickas både varm och kall, och vanligast idag är att dricka den kall som avec till kaffet – eller varför inte till vaniljglass eller äppelkaka. Den serveras också traditionellt vid ålagillen eller till gul ärtsoppa. Till soppan rekommenderas att flaskan värms upp utan lock i vattenbad till strax över 40 grader.

Vill du prova något nytt? Ett glas ljummen punsch med en bit mögelost är en fin matchning. Sältan i den feta osten gifter sig bra med dryckens sötma.

Punschen kommer...

I augusti 1733 anländer ostindiefararen Friedricus Rex Sueciae till Göteborgs hamn. Förutom te, siden och porslin är skeppet lastat med det som ska bli basen i punsch: spriten arrak. 

Från mitten av 1700-talet blev punschen allt mer populär i Sverige och i Finland. Eftersom ingredienserna var sällsynta och dyra var drycken till en början mest för samhällets rika, men snart spred sig punschen till större delen av befolkningen. Många blandade till sin egen punsch och drack den före eller till maten.

Stora bålskålar, ofta specialbeställda, importerades från Kina och senare kom också den lilla punschkoppen med öra.

1800-tal: punschens glansdagar

Från början serverades punschen varm men snart upptäckte man att den också smakade gott kall, till och med nedkyld. I mitten av 1800-talet började färdigblandad punsch dyka upp vilket gjorde den ännu mer populär. Snart fanns en punsch för i stort sett varje tillfälle: vad sägs om Elevatorpunsch, Kavalleripunsch, Vega-punsch, Telefonpunsch och Sportpunsch?

På 1850-talet såldes hela fem miljoner liter av drycken varje år – till en befolkning på fem miljoner människor.

Ny punschtrend på gång?

Efter andra världskriget sjönk efterfrågan på söta spritdrycker. Även om användningen dröjde sig kvar i student-, militär-, och akademikretsar var punsch långt ifrån den folkdryck den en gång var.

På 1990-talet fick punschen ett uppsving både i kvalitet och försäljning, och idag har flera märken börjat dyka upp i Sverige på nytt.

Vad är arrak?

Arrak är ett brännvin som görs på sockerrörsmelass eller ris som får destillera i enkelpanna. I Sverige är spriten mest känd som bas och smaksättare i punsch, men den används också i bakverk, choklad och glass.

Den indonesiska benämningen är Batavia Arrak. Brännvinet har en alkoholstyrka kring 35–46 procent och lagras i vissa fall på teakfat.

Vad är det för skillnad på arrak och arak?

Arak är benämningen på olika sorters aniskryddad sprit som tillverkas runt de östra delarna av Medelhavet. Det är en söt, druvbaserad spritsort som inte har mycket gemensamt med Batavia Arrak.

I vissa länder i Mellanöstern och Sydostasien är arrak, eller arak, dessutom en benämning på spritdryck i största allmänhet.

Söt och smaksatt sprit

Likör

Söt och smaksatt sprit