grön fotrbollsplan sedd uppifrån

Stockholm arbetar för fotboll utan fylla

Hälften som går på Stockholmsfotboll har druckit alkohol och i genomsnitt har de 0,63 promille i kroppen. En av tio på arenorna har över en promille när de tittar på fotboll. 2017 införs de första åtgärderna mot fylla på fotboll.

”Fotboll utan fylla” är ett forskningsprojekt som tittar på hur alkoholkonsumtion och våld ska kunna minskas i samband med Stockholmsfotbollen.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, Stad, Systembolagets dotterbolag IQ och Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby. Även arenabolag och restauranger på arenorna Tele 2 och Friends Arena är med.

Det visade sig att 50 procent hade druckit alkohol

Bakgrunden är att alkohol är ett vanligt inslag på Stockholms fotbollsmatcher. Klubbarna har velat ha hjälp att finna vägar att skapa en positivare upplevelse för alla som vill gå på fotboll.

– Alla ska kunna gå på fotboll, även familjer när det är derbymatcher, säger Johanna Gripenberg, chef för Stad och forskningschef för projektet.

 

Så tycker stockholmarna

  • Nästan 7 av 10 (68 procent) tror att stämningen på läkaren skulle bli bättre om antalet kraftigt berusade personer på fotbollsarenorna minskade.
  • Knappt 9 av 10 (86 procent) tycker att kraftigt berusade personer bör avvisas från fotbollsarenor.
  • 53 procent tycker inte att alkoholdrycker bör få säljas på fotbollsarenor.

Undersökningen utfördes av Novus på uppdrag av IQ och Stad.

 

Projektet ska kombinera befintlig forskning med lokal kunskap för att skräddarsy kommande insatser.

Det första steget var därför att ta reda på hur alkoholkonsumtionen faktiskt ser ut i samband med Stockholmslagens matcher.

Var tionde person var kraftigt berusad

Knappt 3 300 personer slumpmässigt tillfrågade blåste i alkoholmätare. Det visade sig att 50 procent hade druckit alkohol. De hade 0,63 i promille i genomsnitt.

– Det är ganska högt. Vi har tidigare mätt promillenivån på Stureplan och Medborgarplatsen på helgkvällar mellan midnatt och klockan tre, då var snittnivån 0,74 promille, säger Johanna Gripenberg.

Var tionde person på fotbollsmatcherna var kraftig berusad med en promillenivå över en promille. Genomsnittet bland dem var 1,35 promille.

Fler mätningar från projektet

• Skådespelare spelade kraftigt berusade för att se om de fick köpa alkohol inne på arenorna. 176 testköp gjordes och skådespelarna fick handla i 68 procent av fallen.
• De gjorde samma testköp på krogar i närheten av arenorna inför matcherna. 109 testköp gjordes och skådespelarna fick handla i 32 procent av fallen.
• Skådespelare spelade även kraftigt berusade för att se om de kom in på arenorna. 70 försök gjordes och de kom in i 87 procent av fallen.

Projektet har också testat hur ofta kraftigt berusade personer nekas att köpa alkohol inne på arenorna och på krogarna utanför arenorna. Då tog man hjälp av skådespelare.

– Det var lättare att bli serverad inne på arenorna än utanför, säger Johanna Gripenberg.

Med kunskapen i bagaget ska man finna sätt att minska alkoholen i samband med fotboll och därigenom skapa en miljö som tilltalar fler som vill gå på fotboll.

Vi vill ändra alkoholkulturen i samband med idrottsevenemang

Några insatser är redan beslutade: Klubbarna, arenapersonal och krogansvariga på arenorna ska utbildas i ansvarsfull alkoholservering, och man ska skapa rutiner för att kraftigt berusade inte släpps in på arenorna. Information ska spridas till allmänhet och fotbollssupportrar.

– Vi vill ändra inställningen och alkoholkulturen som råder i samband med idrottsevenemang. Varför ska man vara berusad när man tittar på idrott?