Alkohol och stress

Många lever idag hektiska liv. Sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa har ökat dramatiskt de senaste åren. Att ta till alkohol för att varva ned och fly undan krav och måsten är inte ovanligt. Men det är ingen bra eller långsiktig hjälp.

Det var ämnet för Systembolagets seminarium i Linköping den 23 november.

Översikt över forskningen om alkohol och stress (pdf)

De talade på seminariet:

  • Torbjörn Åkerstedt, forskare på Stressforskningsinstitutet, talade om varför sömn och vila är så centralt för vår återhämtning och varför alkohol inte är någon bra sömnmedicin.
  • Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet, talade om stressystemens roll vid alkoholberoende och varför det kan vara lockande att varva ned efter en stressig dag med ett glas vin eller en öl.
  • Åsa Magnusson, medicine doktor och överläkare vid Beroendecentrum Stockholm, talade om hur svår stress vid traumatiska livshändelser kan leda till posttraumatisk stress, riskfylld alkoholkonsumtion och alkoholberoende.
  • Björn Lundkvist, forskningsansvarig på Systembolaget, talade om Systembolagets samhällsuppdrag, stöd till alkoholforskningen och varför alkohol och stress är ett viktigt ämne.