Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Årgång & lagring
Årgångstabell
Frankrike

Kunskap & Inspiration

Bordeaux rött vin

Bordeaux har varierat klimat och det finns risk för hagel och köldknäppar på vårarna. Men även regn under skördetiden kan ställa till problem för vinrankor och druvor.

Direkt till årgångarna

2023  2022  2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013  2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002  2001   2000  1999   1998   1997   1996   1995   1994   1993   1992   1991  1990

 

Årgång: 2023

Betyg: 3

Det var ett utmanande år för Bordeaux. Många erkända vingårdar har lyckats få till väldigt bra viner, medan andra har haft det svårare. Vintern och de första vårmånaderna var milda och torra. Blomningen kom igång tidigt – potentialen fanns för stor skörd för hela regionen. Men blöta och värme längre fram skapade problem med mögelsvamp (mildew). Merlot var mest mottaglig jämfört med andra druvsorter. Då det ostadiga vädret fortsatte riskerade många druvor att svälla för mycket och bli obalanserade. Räddningen kom under skörden från september till oktober – då kom solen. De som lyckades bäst är de egendomar som hade möjlighet att bekämpa svårigheterna i vingårdarna under sommaren och gallra under skördeperioden. Volymmässigt blev det också ojämnt. Flera kända appellationer klarade sig väldigt bra, medan andra tappade i volym.



Årgång: 2022
Betyg: 4

Trots sommarens rekordvärme med rapporter om 42 grader som mest, var många av vinjournalisterna och vinmakarna positivt överraskade av primörprovningarna 2023. Det rapporterades om hög koncentration, bra fruktsyra och tät mörkröd färg. Alkoholhalten på många viner kommer vara drygt 14 procent. Cabernet sauvignon klarade sig bra liksom merlot och cabernet franc som mäktade med de höga temperaturerna. Det gör att druvkvaliteten var jämn överlag för västra respektive östra delen av Bordeaux. 


Årgång: 2021

Betyg: 3

Frost ställde till problem, men även mjöldagg (mildew) och brist på solsken. Regn under skördetiden var också en riskfaktor. Dock klarade sig vinegendomar som ligger nära floderna relativt bra, då frosten inte blev så omfattande där. Cabernet sauvignon klarade sig generellt bättre än merlot. Vingårdsarbetet och vinifieringen spelade stor roll för att lyckas detta år. Att ta bort vätska från vinmusten (saignée på franska) var mer förekommande än vanligt, och även tillsättning av socker, så kallade chaptalisering. Skördevolymen var cirka 20 procent lägre än genomsnittet för senaste tio åren.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Bordeaux hade en mild och blöt vår med efterföljande högvärme under sommaren och hösten, ganska likt tidigare årgångarna 2018 och 2019. Kvaliteten verkar också ligga i närheten av dessa årgångar, med små koncentrerade druvor och balans mellan fruktsyra och tanniner. Volymerna gick ner, i vissa appellationer så mycket som 25 procent, på grund av mögelsangrepp, torka och värme. Vingårdar med hög andel lerjord och kalksten klarade sig bäst.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Våren och en bra bit in i juni var relativt sval med riklig nederbörd, det gjorde att blomningen var ojämn. Från mitten av juni var det dock varmt vilket gjorde att druvorna mognade jämt. Precis som 2018 är 2019 en varm årgång med höga temperaturer juli, augusti och september. Svalkande regn kom i september vilket gjorde att cabernet sauvignon fick den behövliga längre växtsäsongen. Resultatet blev att cabernet skördades med balans mellan sockernivåer, tanniner och fruktsyra. Merlot hade höga sockernivåer och bidrar antagligen till relativt höga alkoholhalter i vissa viner. Druvorna var generellt mindre i storlek än 2018, vilket indikerar på smakrika och koncentrerade röda viner med klassisk hög fruktsyra och strama tanniner.


Årgång: 2018
Betyg: 5

Vintern och våren var blöt. Vinrankorna var kraftigt utsatta och hotet av mjöldagg var tydligt. Kraftiga hagelstormar i maj och juli drabbade en del områden (speciellt Pessac-LéognanBourg och Blaye). Trots detta var blomningen lyckad och sommaren var överlag varm och torr. Skördeperioden mellan augusti och oktober var perfekt utan rötangrepp. 2018 års viner har en stor potential, speciellt merlot.


Årgång: 2017
Betyg: 3

En svår årgång med tidig knoppning och stora problem med vårfrost. Undantaget är västra sidan med Pauillac, St-Estèphe and St-Julien där egendomarna nära Griondeviken klarade sig bättre än de som ligger längre väster ut. Östra sidan hade större problem, men toppegendomarna klarade sig förvånansvärt bra. Varma sommardagar blandades med kalla nätter, så druvorna mognade och behöll sin fruktsyra. Skörden var relativt tidig och redan i september var de flesta druvor plockade. Cabernet sauvignon klarade sig bra jämfört med merlot. De röda vinerna kommer säkerligen visa en ganska klassisk profil med medelfyllig till fyllig kropp, mogna tanniner och bra fruktsyra. Alkoholhalten är heller inte lika hög som vid varma årgångar. Skördevolymen minskade med cirka 50 procent och är den lägsta sedan 1945!


Årgång: 2016
Betyg: 5

Trots värmebölja och lite nederbörd under sommaren är årgång 2016 för röd bordeaux lovprisad i vinpressen. Äldre vinrankor planterade i lerjord eller grusjord, och med djupa rotsystem, klarade sig bäst. Regn i september gjorde att temperaturen sjönk och nätterna blev kalla. Det gav druvorna andrum, tanninhalten och syran i vinerna är hög med mycket aromer. Volymen på skörden var den högsta sedan 2006 och vissa vinkritiker jämför årgången med 2010. 


Årgång: 2015
Betygt: 5

En något mer modern och generös stil av vinerna väntas, med mer fruktig karaktär än den klassiskt strama. Flera vinmakare är överraskade av resultatet och har svårt att likna denna årgång med någon annan. Säsongen liknade 2005 fram till juli och augusti och avslutade mer som 2009 och 2010. Generellt ett år med positiva kommentarer från kritiker och vinmakare och många vill ge högsta betyg, speciellt på östra stranden.


Årgång: 2014
Betyg: 3

De kalla och blöta sommarmånaderna var ett stort orosmoment för vinmakarna. Det såg länge ut som det skulle bli ett svagt år. Stigande temperatur och torrare väder från augusti och speciellt i september blev en välsignelse, och vid skördetid var druvorna tämligen friska och mogna. Den sent mognande cabernet sauvignon trivdes bra i höstvärmen och västra sidan ser ut att ha fått en klar fördel gentemot grannarna i öster. En stark trea och på sina håll fyra.


Årgång: 2013
Betyg: 2

En svår växtsäsong och historisk liten skörd. Generellt låg druvkvalitet men undantag finns. En rigorös druvselektering var därför ett måste. En lång kall, blöt vår med solbrist fram till juli då hettan kom, medan augusti var stormig. Rankorna och druvorna drabbades av flera sjukdomar och angrepp och röta spred sig. I många fall mognade inte druvorna tillräckligt. Väldigt stora variationer, även inom samma kommun. Ett år då terroir, teknologi och tillgängliga resurser hos producenterna samspelade för att nå en hyfsad kvalitet. Betyg varierar från 1 till 3. Tvåan visar ett generellt betyg.

Till toppen av sidan


Årgång: 2012
Betyg: 3

En sen och förhållandevis liten skörd med stora variationer, men generellt bättre än året innan. Den östra sidan och merlot, framför allt i Pomerol och St Emilion, hade mycket goda förhållanden och förtjänar minst en fyra. Graves lyckades bäst på Médoc-sidan, på platser där även merlotodlingarna är mer framträdande. Överlag var ett mycket strikt urval av cabernet sauvignon ett krav.


Årgång: 2011
Betyg: 3

Våren och tiden fram till juli var mycket varm och torr. I juli kom det välbehövliga regnet, men kylan var framträdande och med augustiväder kallare än normalt och en del stormar såg det riktigt bekymmersamt ut. September var dock varm och torr och druvorna kunde mogna. Med frånvaro av tillräckligt med värme i juli och augusti gav det tanninrika viner med i många fall en kännbar avsaknad av fruktighet. En tydlig skillnad jämfört med 2009 och 2010. De som gjorde sitt arbete ute på vinfälten, prickade in rätt tidpunkt för skörden och var försiktig med macerationen och gjorde vin av god kvalitet. Generellt är dock kvaliteten mycket varierande detta år. 


Årgång: 2010
Betyg: 5

En ovanligt torr växtsäsong resulterade i små druvor med tjockt skal. Dessutom var sommaren mycket varm och risken var stor att vinerna skulle bli obalanserade och alltför alkoholrika. De kalla nätterna i augusti och september såg dock till att fruktsyran hölls på en hög nivå. Merlot drabbades till stor del av coulure och det reducerade skörden upp till 20 procent. Trots allt, resultatet påminner till stor del om 2009 men med högre syra. Vinerna från 2010 behöver tid på sig för att komma till sin rätt.


Årgång: 2009
Betyg: 5

Våren erbjöd nästan perfekta förhållanden och följdes av en lång, varm och torr sommar. Välbehövligt regn kom i september, men torkan reducerade skörden. Druvornas sockernivå var hög och risken för alkoholstarka viner var stor. En del odlare panikskördade därför i slutet av september. De som hade nerver att vänta, belönades med ytterligare varmt väder och svala nätter.


Årgång: 2008
Betyg: 3

I stort sett var det samma förutsättningar som 2007, men 2008 var i juli mycket torrare och soligare. Skörden blev liten på grund av det kalla och blöta vädret i maj och juni, under den känsliga blomningen. Mjöldagg var utbredd på sensommaren och druvmognaden var väldigt ojämn. Varmt och torrt väder från slutet av september och i oktober gav en lång mognadsperiod och räddade kvaliteten. Trots allt var det de odlare, vilka hade resurser att arbeta hårt i vinfälten och kunde göra kraftiga druvgallringar, som kom att producera viner av god kvalitet detta år.

 


Årgång: 2007
Betyg: 3

En ovanligt lång växtsäsong gav bra förutsättningar, speciellt för de som vågade vänta på full mognad. Sommaren var dock inte helt problemfri: utbredd mjöldagg hotade de goda förutsättningarna. Ett noggrant druvurval krävdes för att säkra en hyfsad kvalitet. Detta år ser ut att ge rätt färgrika mörka viner, men samtidigt något lättare med en tendens till tidig mognad. Speciellt för cabernet sauvignon. Förutsättningarna för merlot var bättre. Svag trea.

Till toppen av sidan


Årgång: 2006
Årgång: 3

En svår årgång, dels på grund av oregelbundet väder och dels beroende på pressen att nå upp till föregående års mycket goda kvalitet. Den regniga hösten gav perfekta förhållanden för rötangrepp. Det gjorde att många kände sig tvungna att panikplocka omogna druvor för att säkra skörden. De som gallrade och beskar lövverket, samt skördade i omgångar fick däremot en bra och jämn kvalitet på druvorna.


Årgång: 2005
Betyg: 5

En väldigt torr säsong från maj till augusti. Regnet i september välkomnades, liksom de upptorkande vindarna kring skördetid. I motsats till 2003 klarade sig druvorna utan värmeskador. En exceptionell toppårgång, även prismässigt. En del vinmakare påstår att detta år till och med är bättre än 1982.


Årgång: 2004
Betyg: 3

Ett "normalt" år. Våren och sommaren gav en jämn blomning. Hösten var varm, men det krävdes beskärning för att uppnå en bra druvmognad på grund av de få soltimmarna. De som vågade vänta med cabernetskörden till oktober belönades med en bra kvalitet. En mer klassisk stil med medelfylliga viner och balans mellan tanniner och fruktsyra.


Årgång: 2003
Betyg: 4

En varm årgång och udda på flera sätt med mycket liten skörd, torka, hagelstorm i Saint Emilion och minitornados. En varm vår och tropisk sommarhetta gav torka och en rekordtidig druvmognad. Druvor från tyngre, leriga jordarter favoriserades. Vinerna har hög alkoholhalt och djup färg, fruktsyran är däremot lägre än normalt. Ett mycket bra merlot-år för östsidan. På västsidan klarade sig de norra kommunerna bättre än grannarna i söder.


Årgång: 2002
Betyg: 3

April var kylig och först i mitten av maj kom värmen och blomningen satte fart. Men kyla och fukt i slutet av månaden gjorde att druvorna mognade ojämnt och att kvantiteten blev liten. Sommaren var sval, regnig och grå och i augusti syntes tecken på röta. Det som såg ut att bli en katastrof räddades av att hösten blev mycket torr, solig och blåsig. Sen skörd gynnade cabernetdruvorna. Generellt sett klarade sig norra Médoc bäst.


Årgång: 2001
Betyg: 4

En kylig aprilmånad gjorde att vinrankorna blommade senare än på många år, vilket innebar en sen och vansklig skörd. Sommaren var omväxlande varm och kall. September var kylig och regnig i Médoc, men bjöd på brittsommarväder i Pomerol och St-Emilion. Överlag gav 2001 bättre viner än 1999, men inte lika bra som 2000. Ett år för merlot och högra stranden som klarade sig bäst.


Årgång: 2000
Betyg: 5

Det som såg ut att bli en mycket svår årgång i Bordeaux, räddades av det extrema högtrycket i augusti och september. Druvorna fick chans att mogna och kvaliteten på de sent mognande druvsorterna cabernet sauvignon och cabernet franc blev mycket hög.


Årgång: 1999
Betyg: 4

Året var varmare än normalt, men soltimmarna var färre. Det kraftiga regnandet under skörden ställde höga krav både på gallring och val av tidpunkt på skörden. St-Emilion och Pomerol klarade sig något bättre än Médoc.


Årgång: 1998
Betyg: 3

Regnet i slutet av september och i början av oktober gjorde att vinerna från Médoc och Graves (vänstra stranden) blev mindre koncentrerade än normalt. Vinerna från St-Emilion och Pomerol (högra stranden) klarade sig bättre eftersom merlotdruvorna skördades innan regnet.

Till toppen av sidan


Årgång: 1997
Betyg: 2

En problematisk årgång. Augusti bjöd på både tropisk hetta och regnoväder. Blomningen startade tidigare än normalt, men blev ojämn och utdragen på grund av kyligt och regnigt väder i maj. Gallring av omogna druvor var därför nödvändig. Merlot klarade sig bäst.


Årgång: 1996
Betyg: 4

En god årgång. Speciellt utmärkte sig vinerna från kommunerna på den västra stranden (Médoc) där cabernetdruvorna visade upp hög kvalitet, dock med hög garvsyra som avspeglar sig i vinerna. Vinerna från St-Emilion och Pomerol anses vara något lättare.


Årgång: 1995
Betyg: 4

En gynsam årgång tack vare den varma och torra sommaren. Det regn som föll under september kom efter att de gröna druvorna skördats, men innan de blå druvorna skulle bärgas. Cabernet sauvignon och cabernet franc var speciellt lyckade.


Årgång: 1994
Betyg: 3

Årgången fick sin beskärda del av regn och kyla under den känsliga skördeperioden. De som skördade sina druvor någorlunda tidigt, som i St-Emilion, klarade sig lite bättre.


Årgång: 1993
Betyg: 2

Bra väderförhållanden fram till slutet av augusti. Kraftigt regn under skörden resulterade i lättare viner som mognar tidigt. De slott som kunde kosta på sig en hård gallring av druvorna klarade sig bättre.


Årgång: 1992
Betyg: 2

En skiftande årgång beroende på när druvorna plockades. En hel del regn under både sommar och skördetid, i augusti upp till 300 procent mer än normalt. Östra Bordeaux (St-Emilion, Pomerol) klarade sig generellt något bättre än västra Bordeaux (Médoc).


Årgång: 1991
Betyg: 2

En årgång där vädret ställde till med stora problem. Frost i april inverkade negativt på de gröna druvorna och merlot. Kyla och fukt under blomningen medförde att druvorna mognade ojämnt. Regn under skörden medförde ytterligare problem. Västra Bordeaux klarade sig något bättre än östra.


Årgång: 1990
Betyg: 5

Relativt tidig skörd av koncentrerade och mogna druvor med mycket bra balans mellan tanniner och fruktsyra. Det resulterade viner för lagring. På vänstra stranden utmärkte sig St-Estephe, Pauillac och St-Julien. För St-Emilions del anses 1990 vara en klassisk årgång.

Till toppen av sidan

Dela via