Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Årgång & lagring
Årgångstabell
Sydafrika

Kunskap & Inspiration

Costal Region

Costal Region består av många mindre distrikt. Atlanten och olika bergskedjor påverkar, vilket ger svalka och skydd mot nederbörd. Risk för torka och värme har varit överhängande under de senaste åren.

Direkt till årgångarna

2023  2022  2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011   2010   2009

Årgång: 2023
Betyg: 3

Ett omväxlande år, med en mild, torr vinter och optimal vår gjorde att knoppningen började cirka tio dagar tidigare än normalt. Regn senare under sommaren gjorde att druvorna fick längre mognadstid än estimerat och för gröna druvor blev det en fin årgång med hög syra och koncentrerade aromer. För sent mognade blå druvor, som cabernet sauvignon och syrah, blev det svårare då regn under skördeperioden i mars försköt säsongen. Man fick vänta ytterligare in i april för att skörda, vilket är relativt sent. Volymerna var ner, druvorna skördades med potentiellt lägre alkoholhalt och höga fruktsyror. De röda vinerna lär få en mer elegant struktur än brukligt.



Årgång: 2022
Betyg: 4

Väderleken var generellt åt det svalare hållet. Vintern kom med välbehövlig nederbörd och den kyliga våren gjorde att blomningen kom igång senare än normalt. Sommaren var både regnig och rejält varm om vartannat. Druvorna utvecklades bra, men det var risk för olika svampangrepp. Stellenbosch, Swartland och Paarl har lyckats väldigt väl med sina blå druvsorter som fick lång mognadsperiod med balanserade och koncentrerade druvor som följd. 


Årgång: 2021

Betyg: 5

Över i stort sett hela växtsäsongen var temperaturen måttlig och skörden började cirka två veckor senare än normalt. Det gjorde att druvorna fick en längre och jämnare växtperiod. Kvaliteten vid skörd var väldig bra. En sval årgång som kommer ge friska viner med mycket färg och smak för de röda vinerna.


Årgång: 2020
Betyg: 5

Vinodlarna och producenterna var mycket nöjda med 2020. Våren var fin och blomningen kom i gång utan problem. Det lade grunden till en mycket bra skörd längre fram, med koncentrerade druvor och med relativt bra volymer. Värmen var hög, men inte som tidigare år, så vinrankorna led inte av stress. Inför skörden kom regn. Det var bra för rankorna, samtidigt som det skapade en viss fuktighet och därmed mögelangrepp – men noggrant vingårdsarbete löste detta.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Volymmässigt en rekordlåg skörd som helhet, lägsta sedan 2005. Detta dels på grund av tidigare års torka och dels beroende på regn och kyla som saktade ner druvornas mognad och gav små druvor. Små druvor signalerar dock hög koncentration av smakämnen, fruktsyra och tanniner. Många odlare var också nöjda med kvaliteten. Enligt vissa rapporter har chenin blanc från Stellenbosch och Walker Bay, pinot noir från Elgin och Walker Bay samt Swartlands rhonedruvor dragit vinstlotten under 2019.


Årgång: 2018
Betyg: 4

Det var torrt även detta år. Skörden blev runt 15 procent mindre än föregående år. Det såg bra ut till en början men druvorna blev små, vilket påverkade totala skörden. Det var inga större problem med svampangrepp eller röta och druvorna kunde bärgas friska. Det är trots allt stora variationer mellan distrikten – och till och med mellan vingårdarna – främst beroende på vattentillgången. De som lyckades bäst var de som med skicklighet kunde bevara jordens fuktighet och med trimmat lövverk skydda druvorna från solen. De små bären var koncentrerade och en del högkvalitativa viner väntas med bra färg, koncentration och moderat syranivå. 


Årgång: 2017
Betyg: 4

Odlarna har lidit av torka i flera år och 2017 var inget undantag. Skörden blev trots allt större än året innan. Och kvaliteten på druvorna är producenterna nöjda med tack vare svala nätter som gjorde att druvorna behöll sin fruktsyra. Torkan gjorde att druvorna blev små, vilket gav koncentrerade viner med mycket aromer och tanniner/strävhet för de röda. En jämförelse: Om 2015 var en varm årgång som gav fylliga och kraftiga viner så verkar 2017 ge mer eleganta viner med högre fruktsyra.


Årgång: 2016
Betyg: 3

Sydafrika har lidit av torka i flera år. Det var mycket hett och torrt väder även detta år, vilket gjorde att sockernivåerna i druvorna sköt i höjden snabbt och man fick skörda tidigt. Fenolmognaden hängde inte med (fenoler består bland annat av tanniner) och balansen i druvorna kanske inte var optimal vid skörd. Vissa producenter klarade av årgångens utmaningar bättre än andra, det vill säga kvaliteten varierar. Även bränder drabbade området Simonsberg i Stellenbosch.


Årgång: 2015
Betyg: 4

En bra årgång med varmt och torrt väder som gav tidig skörd av druvor i bra kondition. Något mindre skörd jämfört med 2014.


Årgång: 2014
Betyg: 3

En utmanande årgång präglad av regn och kyla, vilket främst drabbade rödvinerna i de centrala delarna av landet. Coastal Region klarade sig något bättre. Gröna druvor som plockades i februari klarade sig bäst.


Årgång: 2013
Betyg: 4

En bra start och ännu bättre avslutning på odlingsperioden men tyvärr präglades tiden emellan av fukt och risk för svampangrepp. Varierande resultat för röda viner, där de som väntade länge med att plocka blev rikligt belönade.

Till toppen av sidan


Årgång: 2012
Betyg: 4

Skörden blev något mindre än normalt men moderata temperaturer under februari–mars och en torr och varm skördeperiod gav fin frukt. Årgången påminner om 2011 men generellt är vinerna mer koncentrerade.


Årgång: 2011
Betyg: 3

Vintern var ovanligt kall, blåsig och torr, vilket gav mindre skörd än vanligt. Rödvinerna blev på grund av detta koncentrerade med hög syra.


Årgång: 2010
Betyg: 3

Ojämn årgång präglad av regn och kalla vindar i november gav problem med svampangrepp på sina håll. Värme och uppehåll i december räddade skörden, speciellt för de producenter som plockade sent.


Årgång: 2009
Betyg: 5

Varmt väder i början av växtsäsongen följdes av något lägre temperaturer och regn som kom i exakt rätt tid. Jämn och pålitlig årgång där skörden varade ända in i maj.


 

Dela via