Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Världens vinländer
Europa
Frankrike
Bourgogne
Máconnais

Kunskap & Inspiration

Máconnais

Regionen producerar mest vitt vin och består av appellationerna Mâcon, Mâcon-Villages och 26 namngivna byar. Regionen sträcker sig fem mil mellan Côte Chalonnaise och St-Véran på gränsen till Beaujolais.

Hitta på sidan:   Viner    Druvor    Jordmån

Viner

Söder om Côte Chalonnaise, med sitt något varmare klimat, ligger Mâconnais. AC Mâcon är den övergripande appellationen för både röda och vita viner, medan AC Mâcon-Villages, plus bybetecknade (exempelvis Mâcon-Lugny) är förbehållen vita viner.

I den södra delen av Mâconnais finns fem distrikt med egna namngivna appellationer för vita viner av chardonnay. Pouilly-Fuissé anses som det främsta med sina smakrika vita viner. Här finns 22 vingårdslägen med premier cru-status, som gäller från årgång 2020.

I den södra delen av Mâconnais finns fem områden med egna appellationer för vita viner av chardonnay.

Pouilly-Fuissé ligger, liksom de mindre kända grannbyarna Pouilly-Loché och Pouilly-Vinzelles, inklämt i den splittrade byappellationen St-Véran, vars viner generellt är lättare. Viré-Clessé är det senast tillkomna området med rätt till egen appellation. Det fick AC-status 1998 och ligger nordligast av de fem byarna.

Druvor

Mâconnais var en gång huvudsakligen ett rödvinsland men i dag upptar chardonnay 80 procent av vinodlingsarealen. För rött vin är gamay den vanligaste druvan och pinot noir får finna sig i en underordnad roll.

Klimat & jordmån

Mâconnais bjuder både på kalksten för gröna druvor och en blandning av sand och lera för de blå. Till skillnad från den långa sammanhängande åsen i Côte d’Or ligger vingårdarna i Mâconnais mer spridda på sluttningarna i det kulliga landskapet. Klimatet är relativt varmt och torrt och risken för frost är relativt liten.

Vinodling i Beaujolais nära en berömd kulle med väderkvarn.

Gamay på granit

Beaujolais