Prova mat till mousserande vin hemma
Mousserande vin och mat är en spännande kombination som dessutom är lätt att lyckas med. Här får du bland annat lära dig mer om samspelet mellan grundsmakerna sälta och syra.
Allt du stoppar i munnen, mat som dryck, domineras av en eller flera grundsmaker: salt, sött, syrligt, beskt och umami. Det du äter och dricker har ofta olika grundsmaker och det är bra att ha koll på när du kombinerar mat och dryck.
Fördjupning: Grundregler om grundsmaker
Det som gör mousserande vin så intressant ihop med mat är dess fruktsyra och bubblor. Vinets friska syra mildrar beska och hetta i maten – medan bubblorna i det mousserande vinet balanserar fett och ger en fräschare munkänsla.
Förslag på maträtter
- Fett, syra och sälta: Crème fraîche och flingsalt (prova först utan salt).
- Umami och syra: Löjrom eller stenbitsrom med citron och rostat bröd.
- Hetta: Heta chiliräkor frästa med vitlök och färsk persilja (du kan ta bort persiljan om du vill).
Förslag på två olika mousserande viner
Du kan välja ut ett vin från varje länk i listan:
- Mousserande vin som är tydligt fruktigt: sötmaklockor 2–3 och syraklocka på 8–9, exempelvis prosecco, mousserande från Ungern, Sydafrika, eller Australien.
- Mousserande vin med tydlig brödighet: sötmaklocka 1, fyllighet på minst 5 och fruktsyra på minst 10, exempelvis cava eller champagne.
Samspelet mat & dryck
1. Prova dryckerna var för sig
Försök att känna av sötma, syra och hur bubblorna känns i vinerna.
2. Prova varje maträtt för sig
Försök att känna grundsmaker som syra, sälta och umami. Fundera även på i vilka rätter ni känner konsistenser som fett eller hetta.
3. Prova lite crème fraîche ihop med dryckerna
Fett och syra i maten: Vad händer med syran i vinerna? Jo, en fet och syrlig konsistens, som crème fraîche, sänker fruktsyran i vinet. Men även om vinet känns mindre friskt blir det en bra balans mellan det feta och syran.
Bubblorna och syran i vinet får i sin tur crème fraîche att kännas mindre fet.
Strö lite flingsalt över maten och prova dryckerna igen.
Sälta i maten: Vad händer med syran och sötman i vinerna? Syran i crème fraiche får nu sällskap av sältan från flingsaltet. Upplevelsen av syra och sötma i drycken minskar, det vill säga att vinet känns mindre friskt och mindre sött.
Det ger oss slutsatsen att vinet med högre syra troligen passar bättre till maten. Kolla gärna med alla i gruppen om vinerna upplevdes bättre eller sämre av flingsaltet.
4. Prova rom på en bit rostat bröd ihop med dryckerna
Umami i maten: Vad händer med vinerna? Det finns umami i löjrom och stenbitsrom. Vilken av de båda vinerna verkar passa bäst till rätten? Troligen är det sötare vinet en bättre partner. Om drycken är helt torr kan umami nämligen locka fram en liten metallisk ton och en bitterhet i drycken.
Aromerna i det rostade brödet kommer dessutom matchas fint av de viner som har brödaromer.
Pressa lite citron över maten och prova med vinerna.
Syra i maten: Blev det bättre med citronen? Syran i maten drar som sagt ner syran i drycken. Blev vinerna bättre eller sämre för dig?
Det kan vara kul att veta att umami i maten också kan mildras genom att man tillsätter syra, exempelvis citron.
Ett annat tips för att balansera umami i maten är att lägga till en fet konsistens som crème fraiche.
5. Prova de heta räkorna ihop med dryckerna
Hetta i maten: Vad händer när vinerna möter chilin i räkorna? Hettan i maten sänker upplevelsen av sötma i drycken – men sötma i drycken sänker i sin tur upplevelsen av hetta i maten. Sötare viner klarar därmed bättre av kryddor i maten medan det torra vinet kan få en liten bitter ton.
Bubblor i vinet lyfter för övrigt fram aromerna av räkor, vitlök och persilja.
Vilka slutsatser går det att dra?
Jämför era upplevelser. Upplevde ni samma sak? Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för sälta, sötma och syra i mat och dryck.
Gå gärna vidare och prova alla tre rätterna tillsammans med vinerna. Fundera på hur man kan utveckla maträtterna för att de ska passa ännu mer ihop med respektive mousserande vin.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Ha gärna papper och penna för att anteckna – eller gör det digitalt.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Passa på att studera vårt druvlexikon för att se druvornas egenskaper.
- Har du testat våra andra provningar? Gå exempelvis in på Prova olika mousserande vin.