Prova mat till rött vin hemma
Fyllighet och strävhet är viktiga egenskaper att tänka på när rött vin ska kombineras med mat. Här får du lära dig mer om samspelet mellan olika konsistenser i dryck och mat.
Konsistens kan översättas med "munkänsla", exempelvis om maten är fyllig, het, fet, lätt och om den är varm eller kall, seg eller krispig. På dryckessidan räknas strävhet, bubblor och fyllighet som konsistenser. För att få till en bra kombination är det viktigt att veta hur konsistenserna i mat och rött vin fungerar tillsammans.
Läs gärna mer i vår artikel om konsistenser.
Läs gärna mer i vår artikel om de fem grundsmakerna.
Strävheten är den konsistens i rödvinet som har störst betydelse när det ska kombineras med mat. Strävheten har en uttorkande effekt i munnen, ibland så tydlig att överläppen fastnar på tänderna.
Förslag på tre olika röda viner
Du kan välja ett vin från smaktyperna i varje länk i listan:
Mjukt & Bärigt: strävhetsklocka 3–5, syraklocka minst 10
Fruktigt & Smakrikt / Kryddigt & Mustigt: strävhetsklocka 6–8, syraklocka 8–9
Stramt & Nyanserat: strävhetsklocka: 10–11
Provning 1: Konsistens och grundsmak
Förslag på maträtter:
- En bit stekt kyckling, kött eller portabellosvamp utan salt eller kryddor
- Fett: bearnaisesås
- Hetta: het chilisås
- Syra: rödvinssås
Samspelet mat & dryck
1. Prova vinerna efter varandra
Börja med Mjukt & Bärigt och avsluta med Stramt & Nyanserat. Försök att känna av strävhet, fruktsyra och fyllighet i vinerna genom att ta lagom med vin och rotera det runt om i munnen. Aromerna är inte lika viktiga i detta läge men kan noteras ändå.
Strävheten känns bäst på tandköttet – dra tungan över framtänderna. Känns det torrt och kanske lite trögt? Då är vinet strävt.
Fylligheten är vinets viskositet eller ”tyngd” – jämför exempelvis med hur vispgrädde känns tjockare än lättmjölk.
Fruktsyran känns bäst längs tungans sidor och får det att vattnas i munnen.
2. Prova varje maträtt för sig
Prova kött eller svamp med bearnaisesås ihop med vinerna.
Försök att känna grundsmakerna syra, salt, sötma, bitterhet och umami samt konsistenserna strävhet och fyllighet. Fundera även på om såsen är lätt eller fyllig.
En fet konsistens, som bearnaisesås, sänker fruktsyran i vinet. Men även om vinet känns mindre friskt blir det en bra balans mellan det feta och syran. Fettet ger också vinets tanniner något att jobba med – och sänker därmed upplevelsen av strävhet.
3. Prova kött eller svamp med rödvinssås ihop med vinerna
Syra i maten: Syran i maten drar ner syran i vinerna, vilket gör att det mjuka och bäriga vinet kan upplevas som mer balanserat. Här kan det också vara värt att tänka på vinaromerna som går igen i både mat och dryck.
4. Prova kött eller svamp med chilisås ihop med vinerna
Hetta i maten: Vad gör hettan med strävheten i vinerna? En vanlig uppfattning är att upplevelsen av strävhet i vinet och hettan i maten ökar. Upplevelsen av syra och eventuell sötma i drycken minskar däremot, alltså känns vinet mindre friskt och mindre sött. Vilket av de tre vinerna tycker ni klarar balansen bäst, det vill säga vinet blir inte för strävt och maten blir inte för het?
Provning 2: Olika grader av tillagning
Förslag på maträtter:
- Fläsk-, lamm- eller nötkött genomstekt (well done)
- Fläsk-, lamm- eller nötkött blodigt (rare)
- Flingsalt – att tillsätta i provningens andra del
Samspelet mat & dryck
1. Prova vinerna, samma som i provning 1, var för sig.
Försök att känna av strävhet, fruktsyra och fyllighet i vinerna. Aromerna är inte lika viktiga i detta läge men kan givetvis noteras ändå.
Strävheten känns bäst på tandköttet – dra tungan över framtänderna. Känns det trögt? Då är vinet strävt.
Fylligheten är vinets viskositet eller ”tyngd” – jämför exempelvis med hur vispgrädde känns tjockare än lättmjölk.
Fruktsyran känns bäst längs tungans sidor och får det att vattnas i munnen.
2. Prova det genomstekta köttet ihop med vinerna
Hur känns balansen mellan mat och vin? Känns något vin alldeles för strävt? Hårt stekt kött kan bli torrt, vilket förstärker upplevelsen av strävhet i vinet.
3. Prova det blodiga köttet ihop med vinerna
Hur upplevs vinerna denna gång? Är något för lätt och vad händer med strävheten och syran? I mindre välstekt kött har proteinerna inte koagulerat och binder vinets tanniner, som då känns mjukare.
4. Strö lite flingsalt över köttet och prova dryckerna igen
Sälta i maten: Vad händer med vinerna? Upplevelsen av syra och strävhet i drycken minskar, det vill säga att vinet känns mindre friskt och mindre strävt. Blev något vin plötsligt godare tack vare flingsaltet på maten?
Vilka slutsatser går det att dra?
Jämför era upplevelser. Upplevde ni samma sak? Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för strävhet i röda viner, olika grader av tillagning och chilihetta i mat.
Fundera gärna på hur maträtterna kan utvecklas för att de ska passa ännu mer ihop med respektive vin – hur hade rätten sett ut på riktigt? Vilka tillbehör hade varit bra eller mindre bra till?
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Ha gärna papper och penna för att anteckna – eller gör det digitalt.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Passa på att studera vårt druvlexikon för att se druvornas egenskaper.
Dela via