Clos CibonneCuvée Spéciale Tibouren, 2024
Flaska
·
750 ml
·
14,5 % vol.
465:33 kr/l
Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lavendel, svartpeppar, jordgubbar och svart te. Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött eller till vegetariska rätter.
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Odling & Produktion
Innehåller: Sulfiter
Innehåller: Sulfiter
Färg
Blåröd färg.
Doft
Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, skogshallon, lavendel, svartpeppar, jordgubbar och bergamott.
Smak
Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lavendel, svartpeppar, jordgubbar och svart te.
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Färg
Blåröd färg.
Doft
Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, skogshallon, lavendel, svartpeppar, jordgubbar och bergamott.
Smak
Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lavendel, svartpeppar, jordgubbar och svart te.
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Serveringstips
Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött eller till vegetariska rätter.
Fläsk
Fågel
Grönsaker
Serveringstips
Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött eller till vegetariska rätter.
Fläsk
Fågel
Grönsaker
Innehåller 7,2 standardglas
Flaska · 750 ml · 14,5 % vol.
Vad är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.
Måttfullt drickande
Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt. Läs mer om hur du kan dricka mer ansvarsfullt.
*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.
Innehåller 7,2 standardglas
Flaska · 750 ml · 14,5 % vol.
Vad är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.
Måttfullt drickande
Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt. Läs mer om hur du kan dricka mer ansvarsfullt.
*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.
Ekologiskt
Drycken har en eller flera ekologiska miljöcertifieringar som syns på förpackningen och säkerställer höga miljökrav i odlingen och produktionen.
Förpackningens klimatavtryck
Flaska
750 ml
664 g CO2e/l
Klimatavtryck
Högre
CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.
Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.
Ekologiskt
Drycken har en eller flera ekologiska miljöcertifieringar som syns på förpackningen och säkerställer höga miljökrav i odlingen och produktionen.
Förpackningens klimatavtryck
Flaska
750 ml
664 g CO2e/l
Klimatavtryck
Högre
CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.
Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.
Råvaror
90% tibouren, 10% grenache
Ursprung
Côtes de Provence är en utspridd appellation, med odlingar som sträcker sig från utkanterna av Marseille till vingårdarna i Villars-sur-Var norr om Nice. Druvorna till detta vin ligger på vingårdar som ligger nästan intill havet på ett par hundra meters höjd. Klimatet påverkas därför starkt av de friska, salta vindar som drar in från vattnet som bland annat håller druvklasarna torra och minskar risken för sjukdomar hos druvorna. Vinstockarna är cirka 60 år gamla och växer utan uppbindning som fristående buskar, också kallat gobelet.
Producent
Clos Cibonne
Om producenten
Clos Cibonnes historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1700-talet då Jean-Baptiste de Cibon etablerade vingårdarna i byn Le Pradet i Côtes de Provence. Vid hans död 1797 såldes vingården till den nuvarande ägaren - familjen Roux. Vinodlingen upphörde men återupptogs när André Roux planterade de nuvarande vingårdarna med druvsorten tibouren på 1930-talet. Idag omfattas gården av 24 hektar vinodlingar och drivs i fjärde generationen av Olivier Deforges, som även är husets vinmakare.
Lagring
Vinet har lagrats fyra månader på ekfat om 300 liter varav cirka en fjärdedel var nya.
Tillverkning
Musten kyldes ned i ståltankar och fick sedan spontanjäsa. Jäsning och skalmaceration varade cirka tio dagar med överpumpning av skalmassan två gånger om dagen.
Skörd
Druvorna skördades för hand tidigt om morgonen. Genom att skörda druvor under den svala natten eller tidigt om morgonen undviker man att druvorna oxiderar. De bibehåller därför en högre fruktsyra.
Visste du att...
Tibouren är en blå druva som härstammar från Mesopotamien. Idag odlas den framförallt i Provence där den huvudsakligen används till rosévin. Druvan kallas även antibois. Den odlas även i Tyskland, där under namnet geysserin.
Råvaror
90% tibouren, 10% grenache
Ursprung
Côtes de Provence är en utspridd appellation, med odlingar som sträcker sig från utkanterna av Marseille till vingårdarna i Villars-sur-Var norr om Nice. Druvorna till detta vin ligger på vingårdar som ligger nästan intill havet på ett par hundra meters höjd. Klimatet påverkas därför starkt av de friska, salta vindar som drar in från vattnet som bland annat håller druvklasarna torra och minskar risken för sjukdomar hos druvorna. Vinstockarna är cirka 60 år gamla och växer utan uppbindning som fristående buskar, också kallat gobelet.
Producent
Clos Cibonne
Om producenten
Clos Cibonnes historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1700-talet då Jean-Baptiste de Cibon etablerade vingårdarna i byn Le Pradet i Côtes de Provence. Vid hans död 1797 såldes vingården till den nuvarande ägaren - familjen Roux. Vinodlingen upphörde men återupptogs när André Roux planterade de nuvarande vingårdarna med druvsorten tibouren på 1930-talet. Idag omfattas gården av 24 hektar vinodlingar och drivs i fjärde generationen av Olivier Deforges, som även är husets vinmakare.
Sortiment
Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.
Leverantör
Robert Rask Vinhandel
Kolliinformation
Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 12 st.
Säljstart
22/8 - 2025
Sortiment
Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.
Leverantör
Robert Rask Vinhandel
Kolliinformation
Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 12 st.
Säljstart
22/8 - 2025
Liknande vin
Låt Amelia hitta vin med liknande smak
Testa vår AI-funktion Amelia som har testats av våra dryckesexperter.


