Beställa drycker via privatimport

Privatimport

Om du är intresserad av en vara som inte finns i Systembolagets sortiment kan du göra en förfrågan om privatimport. För att vi ska kunna gå vidare med din förfrågan behöver vi veta vem som säljer drycken.

Nedan finns mer information om hur det går till och om fraktpriser. Frakt för varor utanför Sverige kostar minst 1396 kr. 

  1. Registrera en förfrågan om privatimport. 
    Är du intresserad av varor från olika säljare behöver du registrera en enskild förfrågan per säljare (förfrågan kan dock innehålla flera produkter till säljaren)
  2. Invänta ett bekräftelsemejl med ditt nummer på förfrågan
  3. Invänta mejl om att en offert finns på Mina sidor på systembolaget.se (om vi inte kan få en offert från säljaren får du information via mejl)
  4. Gå till Mina sidor och acceptera eller avslå offerten
  5. En bekräftelse skickas till dig via mejl när vi har skickat beställningen till säljaren
  6. Butiken kontaktar dig när varorna har kommit 

Offertförfrågan

För att registrera en ny förfrågan behöver du ange vem som säljer produkten. Är det en säljare i utlandet behöver vi kontaktuppgifter (mejladress eller faxnummer). Säljer ett svenskt företag produkten så behöver företaget vara registrerat som leverantör hos oss. Första steget efter att en offertförfrågan kommit in är att vi tar kontakt med den säljare du har angett. Privatimporten hanterar endast förfrågningar på alkoholdrycker som omfattas av alkoholmonopolet.

Offert

När vi har samlat ihop de nödvändiga uppgifterna får du en offert. Vi meddelar dig via mejl och du hittar offerten på Mina sidor. På offerten ser du hur mycket du behöver betala. Summan inkluderar alla omkostnader. Om säljaren kräver att du ska köpa ett visst antal flaskor står även detta på offerten. Du kan välja att avslå eller acceptera offerten. Avslår du offerten stänger vi ditt ärende och du behöver inte betala något. 

Observera att öppet köp inte gäller vid privatimport. Däremot kan du naturligtvis reklamera drycken om den är defekt

Om säljaren inte har möjlighet att sälja till oss får du information om detta via mejl.

Beställning

Om du accepterar vår offert skickar vi en inköpsorder till säljaren.

Fraktkostnader vid köp från säljare (producent eller återförsäljare) utanför Sverige.

För beställningar utanför Sverige är transportörens minimikostnad 1396 kr. Kostnaden kan däremot bli högre beroende på hur mycket och varifrån du beställer. 

Tyvärr finns det ingen enhetlig definition av hur mycket som ingår i ett kolli.  

Kostnad för frakt från Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Österrike:

Upp till tre kollin 657 kr + transportens administrationsavgift 739 kr. Minimikostnad 1396 kr. 

För kolli fyra till nio betalar du 206 kr extra per kolli.

Kostnad för frakt från Italien, Portugal, Spanien och Storbritannien:

Upp till tre kollin 1095 kr + transportörens administrationsavgift 739 kr. Minimikostnad 1834 kr.

För kolli fyra till nio betalar du 360 kr extra per kolli. 

De ovan angivna priserna gäller enbart för transporter där upphämtningsorten ligger i ett område som är tillgängligt med normala fordon. För otillgängliga områden till exempel avsides belägna öar utan bro eller reguljär kostnadsfri färjetrafik tas en särskild transportoffert fram. En sådan behöver även tas fram för övriga länder som inte anges ovan. För länder utanför EU tillkommer dessutom en tullkostnad. För transporter som omfattar 10 kolli eller fler, oavsett var upphämtningsorten ligger, hanteras transporten som så kallad helpall och särskild transportoffert tas fram.

Den särskilda offerten som tas fram gäller för en enskild transport. Beloppen nedan är cirkapriser.

•Inom EU: 2 000 - 4 000 kr (i enstaka fall högre).

•Utanför EU: 3 000 - 6 000 kr (i enstaka fall högre).

Vi reserverar oss för ändringar av fraktpriserna. Moms tillkommer.

Övrigt

Om du registrerat flera förfrågningar till olika säljare kommer offertförfrågningarna att handläggas separat. Varje offertförfrågan får ett eget nummer och handläggningstiden för varje offertförfrågan kan variera. Detta innebär att du kan komma att få offerter av oss vid olika tillfällen, trots att du efterfrågat dryckerna vid samma tillfälle.

Handläggningstiden varierar beroende på om varan lagerförs i Sverige eller utomlands, antalet förfrågningar i omlopp och säljarens svarstid. För privatimporter som köps in från en säljare i Sverige är handläggningstiden vanligtvis mellan två och fyra veckor. För privatimporter som köps från säljare i utlandet är handläggningstiden minst åtta veckor.

Systembolaget tar inte ut någon extra avgift för denna hantering. Handelsmarginalen är densamma som för övriga produkter som Systembolaget säljer.

En förfrågan om privatimport behandlas enligt Systembolagets allmänna villkor.

Frågor och svar

Privatimportera från EU-land?

Vi hjälper dig gärna med detta. Om du vill göra det i egen regi kan du läsa mer på skatteverket.se och tullverket.se.

Privatimportera från land utanför EU eller från en svensk leverantör?

Här hjälper vi dig med förfrågan och beställning till din Systembolagsbutik.