Avsändare – Till startsidan
Start

Bjud till fest med barn på gästlistan

Bjud till fest med barn på gästlistan

Bjud till fest med barn på gästlistan

Är det okej att dricka när barnen är med? Som alltid gäller att låta det sunda förnuftet råda – barnen måste alltid sättas i första rummet.

Hur föräldrar gör när barnen är med på middag eller fest avgör de såklart själva. Förmodligen är det få föräldrar som blir fulla, men det händer tyvärr. För en del barn är det snarare regel än undantag, för andra händer det ibland, för de allra flesta sällan eller aldrig.

Något enstaka glas under kväll gör dig troligen inte till en dålig förälder. Men det finns mellanlägen mellan nykter och berusad. Du kanske lättare tappar tålamodet gentemot barnet efter en halv flaska vin? Eller blir lite för hetsig i diskussioner mot slutet av middagen? Det är mänskligt, men också saker som barn kan reagera på.

Det här kan vara bra att tänka på:

Barnet i första rummet

Som förälder står du för trygghet. Oavsett om du väljer att dricka eller inte ska du kunna lyssna om barnet vill säga något viktigt och kunna ta ansvar för alla tänkbara situationer. Det gäller också när barnet har somnat.

Var lyhörd

Barn vill inte skämmas för något en föräldrar gör eller säger. De vill inte tycka att de känns konstiga. Om barn verkar göra det bör någon prata med barnet.

Gör barnvaktsbarometern

Tänk att mormor och morfar eller någon annan skulle vara barnvakt. Vad är okej för dem då? Där har du en vägledning för vad du tycker.

Barnvaktsläge?

Känner båda för att dricka vin en kväll och det eventuellt kan bli lite mycket, då kanske det är läge för en barnvakt?

Barnfest eller vuxenfest?

Kanske är det inte en gammal vanlig middag eller fest ni ska ha om alla barnen är med? Spelkväll, mellofest eller picnic där alla umgås tillsammans kan vara andra idéer.

Och slutligen: När barn är bjudna på fest är det viktigare än någonsin att det finns gott om alkoholfritt. Till barnen förstås, men också till de vuxna.

Texten bygger på intervjuer med en barnpsykolog. Du hittar dem här:
Barnpsykolog Jenny Klefbom tipsar om vad du kan göra om ett barn far illa (länk till omsystembolaget.se)
Barnpsykolog Jenny Klefbom delar sina tankar kring att dricka alkohol när barn är med (länk till omsystembolaget.se)