Systembolaget

Logga in

Varukorg

Våra drycker
Startsida
Kundservice
Dryckeskunskap
Våra drycker

Kundservice

Hur kan vi hjälpa dig?

Våra drycker

Vad har alkoholfritt för hållbarhet och hur förvarar jag dryckerna bäst?

Förvaringsförslag för alkoholfria öl och viner:

 

Alkoholfria drycker bör förvaras vid en jämn, sval temperatur för att bevara sin kvalitet och fräschör. Temperaturvariationer kan påskynda nedbrytningsprocessen och påverka dryckens smak och kvalitet.

Undvik direkt solljus eftersom UV-strålar kan orsaka kemiska reaktioner i drycken, vilket i sin tur kan leda till bismaker.

Förvara alkoholfria viner vertikalt för att minimera oxidation och förhindra att korken torkar ut. För burkar eller flaskor med alkoholfritt öl är båda orienteringarna acceptabla så länge lagringsmiljön är lämplig.

 

Hållbarhet – alkoholfri öl

 

För att uppvisa bästa kvalitet är riktvärdet för alkoholfri öl sex månader efter tillverkningsdatumet, detta står allt som oftast att finna i botten av varje burk alternativt om det står bäst-före-datum. Om så, notera dagens datum och se hur långt fram i tiden bäst-före-datumet ligger för att göra en rimlighetkontroll.

Om du hittar äldre alkoholfri öl är den fortfarande drickbar, men smaken kan ha förändrats.

 

Alkoholfria drycker – generellt

 

Alkoholfria drycker kan generellt förvaras i rumstemperatur innan de öppnas. Alkoholfria spritdrycker behöver aldrig kylas och håller minst sex månader efter öppning.

Syrup och viner bör kylas efter öppning. Alkoholfria viner håller i några dagar i kylskåpet, särskilt om du använder en vakuumpump för att ta bort syret.

 

Sammanfattning

Generellt har alkoholfria drycker kortare hållbarhetstid än alkoholhaltiga drycker. Detta beror i första hand på att etanolen hjälper till att bevara drycken och dess karaktär. En allmän riktlinje är därför sex månader för oöppnade förpackningar av alkoholfria produkter, men precis som för alkoholhaltiga drycker kan det variera stort.

 

Det som nämns ovan om UV-strålar och temperaturfluktuationer är utifrån tester som gjorts där drycker under en period om 30 dagar utsatts för tre olika förutsättningar. Antingen utsattes dryckerna för konstant värme eller så växlade det mellan varmt/kallt men med långsam respektive snabb nedkylning. Resultaten visade inte några statistiskt signifikanta förändringar i karaktär.


Källhänvisningar:

 

(PDF) METHODOLOGICAL APPROACHES TO EVALUATING BEER AND NON-ALCOHOLIC PRODUCTS SHELF LIFE

 

Shelf Life

 

Storing Non-Alcoholic Beers and Wines | A Comprehensive Guide to NA Drinks

 

Frequently Asked Questions – The Mindful Drinking Co

Fick du svar på din fråga?

Vi vill ge dig bästa tänkbara service överallt. Därför är vi nyfikna på om du fick svar på din fråga.

Kontakta oss

Fler kontaktvägar till oss

Hallå där!

Har du frågor om mat och dryck?

I vår chatt möter du medarbetare från hela landet med gedigen mat- och dryckeskompetens motsvarande en sommelier.

Chatta med oss

Ring

Vardagar mellan kl. 09:30–17:00. Viss väntetid kan förekomma.

0771-83 83 00

Mejla

Du kan även skicka mejl till oss, vi svarar oftast inom 48 timmar.

Skicka mejl