Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Så påverkar klimatförändringarna Bourgogne

En ökad medeltemperatur och mer extremt väder ger nya förutsättningar och förändrar smakidentiteten i byar och vingårdar. Är det bra eller dåligt? Följ med till ett Bourgogne som håller på att få en ny skepnad.

Terroirens heliga ursprung

Alla som läst lite om vin har förstått att det här med terroir eller påverkan av växtplats, är något viktigt. För att inte säga helt avgörande som terroir-fanatikern skulle ha sagt. Men vad är terroir? Vad är det som får druvan att leverera ett budskap? Ett fingeravtryck från sin födelseplats? Är detta själva mystiken i ett stort vin?
Det sägs att det går att kopiera allt utom just terroiren – det vill säga jordmånen, kompositionen, djupet, vattentillförseln, insekterna, faunan, lutning, klimatet och all annan inramning som omsluter vingården. Nog är det så – vi har lärt oss att känna igen terroiren i grand cru-viner, premier cru-viner och byar.

Vad händer när klimatet förändras?

Om vi förändrar en viktig parameter – klimatet – vad får det för konsekvens för identiteten? Behöver vi lära om vår terroirbild? Vid en grads temperaturökning förändras bland annat mineralitet, syra och fruktaromer. Kanske kommer vissa vingårdar tappa fokus, gå överstyr i värmen medan andra gynnas av en extra energinivå.

Det senaste 20 åren har det genomsnittliga skördedatumet i Bourgogne tidigarelagts med hela två veckor. Mognad och sockerhalt i druvan växer till i allt snabbare tempo. Vad innebär det för smaken i vinet? Det som tidigare förknippades som typiskt för regionen har börjat förändras.
I många vita viner blir typiska karaktärer som mineral, äppel- och citrustoner
i stället mer av gul stenfrukt och melon. En varmare, fetare och mognare frukt helt enkelt.
De röda vinernas strama körsbärsfrukt tenderar att bli mörkare och går åt plommon, björnbär, sylt och ett snäpp upp i volym och storlek.
Påminner beskrivningen om viner från södra Frankrike? Ja, en del experter anser att vissa bourgogner är farligt nära den stilen. Men varför är det så 'farligt'? En del producenter hävdar att "många viner är inte typiska för regionen längre" medan andra menar att "det är bra för många kartiga, sura viner att få lite extra kropp".

Ökad medeltemperatur ger ny karta

Områden och byar som tidigare låg i 'utkanten' av Bourgogne och som tidigare ansågs 'svaga' får nu ny kraft och identitet genom den ökade medeltemperaturen.
Är Auxey-Duresses det nya Meursault? Saint-Aubin det nya Chassagne? Savigny les Beaunes det nya Corton? Byar som Saint-Romain, Santenay och Chorey levererar med större kraft och beslutsamhet än tidigare. Självklart betyder terroir mer än bara väder och vind – men jordmån och vingårdslägen får en ny kontext och inramning när medeltemperaturen stiger.

Störst förändring kanske märks i flera generiska appellationer som till exempel Hautes Côtes (Nuits och Beaune) Dessa var tidigare hemvist för snipiga viner med hårda uttryck och till låga priser. I dag vill plötsligt alla köpa mark där uppe på höjden ovanför de kända byarna när den ökande temperaturen bidrar till mognare druvor och mer spännande arombilder.
Det ruralt vackra Hautes Côtes – där man förr såg ängar med betande får och bärodlingar – uppodlas nu för nya vingårdar i ett av världens mest åtråvärda vindistrikt. Visst kan ett vinområde växa – om man vill och med vädrets hjälp.

Mer extremväder förstör skördarna

Förändringarna i klimatet har inte bara inneburit höjning av medeltemperaturen utan även en större dos av extremväder. Mer nederbörd, hagel, frost och storm gör skördar oförutsägbara. Stora delar av en vingård kan decimeras på kort tid – vilket vi sett inte minst i årgång 2016 där skyfall och frost helt slumpmässigt slog ut vingårdar och delar av byar.
Osäkerheten ökar och priserna skjuter i höjden. En del producenter menar att även årstidsgränserna förändras och till och med börjar suddas ut. Som en producent säger: "Förr fanns fyra tydliga årstider men nu är det mer som två utdragna – en torr, het sommar och en regnig, ostadig vinter".

Enklare bourgogneviner förbättras

Vad kommer vi att få se för viner i framtiden? Bourgogne är ett mycket diversifierat område som har plats för både elegans och subtilitet men även en ny form av generositet och kraft i vinet.
En stor fördel – som vi redan ser – är att vi får fler viner som uppnår 'lägsta-nivå' det vill säga acceptabla kvalitetsbourgogner till överkomliga priser. Det innebär att man inte längre måste betala stora summor för att få en okej bourgogneupplevelse.

För att ytterligare öka möjligheterna för producenterna att skapa fler viner i de lägre prisklasserna har myndigheterna lanserat flera nya appellationer. Två av dessa är Coteaux Bourguignons och Bourgogne Côte d'Or. Dessa har tillkommit som ett mellanting mellan Bourgogne Blanc/Rouge, Hautes Côtes och by-appellationerna. Här finns möjlighet till mer identitet och stil än i den större och allmänna appellationen Bourgogne Blanc/Rouge.

Vad framtiden kommer att ge oss i form av klimatförändringar vet vi inte exakt. Men varje vinområde och dess aktörer kommer att behöva vara både dynamiska och beredda på förändring.

 

Johan Blanche
Värderingsansvarig Systembolaget

Läs förordet om dryckesauktionen för april.