Se nya drycker 3 veckor före lansering. Gå till beta.systembolaget.se

Tillfälligt sortiment: Nya mousserande viner 6 december

Vi lanserar ett tjugotal mousserande viner den 6 december. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya mousserande viner lansering 6 december

Australien

Vi lanserar ett mousserande årgångsvin från Tasmanien som är gjort med den traditionella metoden. Vinet har lagrats med sin jästfällning i sju år innan degorgering.

Nya mousserade australiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Arras Grand Vintage House of Arras

Tasmanien

2007

399

Italien

Vi lanserar fyra italienska mousserande viner.

Franciacorta

De två första är från DOCG Franciacorta, Lombardiet. Det första är en blandning av olika årgångar, det vill säga non vintage. Druvsorterna är 75 procent chardonnay, 10 procent pinot bianco och 15 procent pinot nero. Basvinet har jäst på ståltankar. Det mousserande vinet har vilat på sin jästfällning i 25 månader innan degorgering.

Det andra vinet är från årgång 2010, tillverkat av 55 procent chardonnay, 25 procent pinot bianco och 20 procent pinot nero. Det mousserande vinet har vilat i cirka nio år på sin jästfällning innan degorgering. Basvinet lagrades ett halvår på ekfat innan den andra jäsningen på flaska satte igång.

Nya mousserande viner från Franicacorta 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige

Franciacorta

 N.V.

289

Anna-Maria Clementi Ca' del Bosco

Franciacorta

2010

895

Piemonte

Vi lanserar ett mousserande vin, årgång 2013, gjort på pinot nero och chardonnay. Basvinet är jäst på ståltankar. Efter andra jäsning på flaska vilar vinet 40 månader på sin jästfällning. Vinet produceras i Piemonte, men är klassificerats med ursprung Italien. Vi lanserar även ett sött moscato d’asti, årgång 2018.

Nytt mousserande vin från Piemonte 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Contratto Millesimato Pas Dosé

Italien/Piemonte

2013

199

Sobrero Moscato d'Asti Sobrero Francesco

Moscato d'Asti

2018

145

England

Vi lanserar ett mousserande vin gjort på 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay. Basvinet har jäst på ståltank.

Nytt mousserande engelskt vin 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Exton Park Brut Reserve NV

England

 N.V.

359

Spanien

Vi lanserar tre traditionellt gjorda mousserade viner. Det första är från årgång 2007 och gjort på de samplanterade druvsorterna xare-lo och bastard negre. Vinet har legat med sin jästfällning i 100 månader, det vill säga över åtta år. Basvinet jäste på ståltank och lagrades i nio månader på tank innan den andra jäsningen på flaska påbörjades.

Det andra vinet är gjort på xarel-lo, macabeu och parellada, årgång på vinet är 2014. Druvsorterna vinifieras separat och vinet har legat minst 40 månader tillsammans med jästfällningen.

Det tredje vinet är DO Cava och är tillverkad av 60 procent chardonnay och 40 procent pansa blanca, som vanligtvis kallas xarel-lo. Chardonnaydruvorna jäser på använda franska ekfat, pansa blanca på ståltankar. Cavan ligger 36 månader med sin jästfällning innan degorgering. Årgång på vinet är 2014.

Nya spanska mousserande viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mas del Serral Mas de Serral de Pepe Raventós

Spanien

2007

995

Mosset de Sabaté i Coca Nature Brut Castellroig Finca Sabaté ii Coca

Spanien

2014

189

AA Mirgin Opus Alta Alella

Cava

2014

349

Frankrike – årgångschampagne

2008, 2011 och 2012

Vi lanserar en champagne från årgång 2008. Vinet är gjort på 65 procent pinot noir från grand cru-byar samt 35 procent chardonnay. Vi lanserar också en champagne, årgång 2011. Basvinet har jäst på ekfat och champagnen har legat tillsammans med jästfällningen i sju år. Druvsorten är pinot noir och kommer från grand cru-byn Aÿ.

Vi lanserar även en champagne utan dosage – brut nature. Det tre olika druvsorterna, pinot noir, pinot meunier och chardonnay, är hämtade från samma vingårdsläge då vinet ska visa växtplatsens betydelse mer än bara druvsorterna.

Nya champagner årgång 2008, 2011 och 2012

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Billecart-Salmon Vintage

Champagne

2008

699

Champagne Bollinger Bond

Champagne

2011

1499

Louis Roederer Brut Nature

Champagne

 2012

759

2013 x 2

Vi lanserar två blanc de blancs från årgång 2013. Det andra vinet får vila minst sex år tillsammans med sin jästfällning. Druvorna kommer från grand cru-byar.

Nya champagner årgång 2013

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Deutz Blanc de blancs

Champagne

2013

699

Ayala Blanc de Blancs

Champagne

2013

599

2014 och 2015

Vi lanserar en roséchampagne årgång 2014, druvsort pinot noir. Vi lanserar också en special club, årgång 2015. Druvorna kommer från premier cru och grand cru-gårdar. Druvmixen är 55 procent pinot noir och 45 procent chardonnay. Champagnen har legat minst 40 månader tillsammans med sin jästfällning.

Nya champagner årgång 2014 och 2015

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Deutz Rosé Vintage

Champagne

2014

599

Marc Hebrart Special Club Premier Cru

Champagne

2015

479

Non vintage

Vi lanserar tre årgångslösa champagner. De två första är från samma producent, som har sin tillverkning i byn Avize, Côte de Blancs. Den första är gjord på chardonnay och är en blandning av vingårdar och från tre årgångar. Basvinet är fatjäst och lagrats på fat ett år. Det andra vinet är gjort på chardonnay och är solera-blandning av ett tjugotal årgångar.

Den tredje champagnen är en blandning av årgångarna 2007, 2006 och 2004. Druvsorterna som använts är chardonnay och pinot noir.

Nya årgångslösa champagner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Champagne Jacques Selosse Initial Grand Cru

Champagne

 N.V.

1497

Jacques Selosse Substance Grand Cru

Champagne

 N.V.

2997

Laurent-Perrier Grand Siècle no 24

Champagne

 N.V.

1399