Tillfälligt sortiment: nya röda viner 23–24 juni

Vi lanserar sjutton nya röda viner, varav femton 23 juni och två 24 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Alla nya röda viner 23 juni
Alla nya röda viner 24 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Röda viner 23 juni

Argentina

Från provinsen Mendoza och distriktet Gualtallary lanserar vi ett vin gjort av malbec. Distriktet ligger 1 300 meter över havet. Den leriga jordmånen består till 50–70 procent av kalksten och grus täckt av caliche – ett hårt, kalkhaltigt jordlager som är några decimeter tjockt.

Druvorna väljs ut i två steg och får macerera i små betongkar. Jäsningen sker utan tillsatt jäst vid 24 grader under 15 dagar. Vinet har lagrats på stora orostade ekfat om 3 500 liter i 1,5 år och därefter ett år på flaska.

Nya röda viner från Argentina 23 juni

Namn Distrikt Årgång Pris

Gualtallary Malbec Altos Las Hormigas

Gualtallary

2017

449

Australien

McLaren Vale

Vi lanserar en grenache från McLaren Vale som ligger mellan bukten Gulf Saint Vincent och Mount Lofty strax söder om Adelaide i delstaten South Australia.

Druvorna kommer delvis från vinrankor som växer utan uppbindning, så kallade bush vines eller gobelet. Druvorna jäste i hela klasar, fottrampades därefter och fick sedan macerera under tio dagar.

Barossa

Från Barossa kommer ett vin gjort på grenache, mataro, syrah och cinsault. Druvorna är handskördade och inköpta från vingårdar 220–510 meter över havet. Majoriteten av dem har odlats enligt ekologiska och/eller biodynamiska principer.

Druvorna fick jäsa naturligt utan temperaturkontroll. Cirka 14 procent av dem jäste som hela klasar och med manuell nedtryckning av skalmassan. Vinet lagrades på äldre, neutrala franska ekfat innan det buteljerades med mycket liten tillsats av sulfiter.

Nya röda viner från Australien 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tarot Grenache Alpha Box & Dice

McLaren Vale

2019

149

Fluus Ruggabellus

Barossa

2017

279

Frankrike

Côtes-du-Rhône-Villages

Kring staden Orange i södra Rhonedalen får 95 byar kalla sitt vin Côtes-du-Rhône-Villages. Vi lanserar ett vin från byn och kommunen Sérignan-du-Comtat. Druvorna – grenache, syrah och mourvèdre – kommer från sydsluttande vingårdar där jordmånen består av sand och kalksten.

Musten har jäst på ståltank med en skalmaceration på cirka en månad. Vinet har lagrats i nio månader på ståltank innan buteljering.

Beaujolais

Vi lanserar två viner från Beaujolais i södra Bourgogne, strax norr om Lyon.

Det första vinet kommer från Régnié, en av tio byar i distriktet som har rätt till egen ursprungsbeteckning. Druvorna kommer från en vingård som planterades 1911. Musten har spontanjäst och inget svavel har tillsatts under vinifiering eller buteljering.

Det andra vinet kommer från Saint-Amour, den nordligaste av de tio byarna. Druvorna har jäst delvis som hela klasar, delvis avstjälkade i cementkar. Producenten har använt sig av chapeau grillé, en gammal traditionell version av metoden maceration carbonique, kolsyrejäsning.

Druvorna underst i karet krossas av tyngden ovanifrån. Med hjälp av ett speciellt trägaller hålls skalmassans lock nedtryckt under mustytan samtidigt som överpumpning fortfarande kan ske. Metoden för att utvinna musten är skonsam och ger ett mjukt, fruktigt vin.

Nya röda viner från Frankrike 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Les Cassagne de la Nerthe Domaine de la Renjarde

Côtes-du-Rhône-Villages

2018

199

Château de la Terrière Lache Moi la Grappe

Régnié

2018

139

Saint-Amour Domaine de la Pirolette Terroirs et Talents

Saint-Amour

2018

169

Italien

Barolo

Från vingårdar kring Serralunga d' Alba i Piemonte släpper vi ett rött vin gjort på nebbiolo. Druvorna skördas för hand i mitten av oktober och producenten odlar ekologiskt men utan att vara certifierad.

Jäsningen äger rum utan tillsatt jäst i betongkar under cirka 25 dagar och musten överpumpas dagligen. Efter halva tiden sker délestage, då man tömmer över musten till en tom tank. Därefter pumpas den tillbaka över skalmassan som ligger kvar i jäskaret. Efter en tid börjar skalresterna stiga uppåt igen med hjälp av den kolsyra som bildats.

Lagringen varar minst tre år på stora franska ekfat om 2 500 liter.

Chianti Classico

Vi lanserar en Chianti Classico på halvflaska. Årgången är 2008, som präglades av en varm sommar med torka. Druvsorten är sangiovese. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats i cirka ett år och fyra månader på franska ekfat om 225 liter, varav 60 procent nya. Chianti ligger strax söder om Florens i Toscana. Classico innebär att druvorna är odlade i de centrala delarna av Chianti.

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro är en av åtta Lambrusco-viner med egen geografisk ursprungsbeteckning. Musten jäste sex till åtta dagar utan tillsatt jäst. Vinet är inte årgångsbetecknat utan är en blandning av flera årgångar.

Nya röda viner från Italien 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Serra Giovanni Rosso

Barolo

2015

459

Castello Fonterutoli Marchesi Mazzei

Chianti Classico

2008

199

Lambrusco Canova Fattoria Moretto

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

139

Nya Zeeland

Central Otago

Från vinodlingar 330 meter över havet vid sjön och orten Wanaka i Central Otago kommer en spontanjäst och fatlagrad pinot noir. Central Otago är ett av världens sydligaste lägen för vinodling och det enda av Nya Zeelands distrikt med kontinentalt klimat. Varma, torra somrar och långa höstar gör att druvorna mognar långsamt. Risken för frost är stor både i början och i slutet av växtsäsongen.

I Wanaka skapar sjön och närheten till skyddande berg ett fördelaktigt mikroklimat för druvodling. Ruby Island mitt i sjön bidrar också till att skydda vinrankorna från hård vind i området.

Jordmånen består av skiffer ovanpå ett tunt lager lössjord. Producenten arbetar enligt biodynamiska principer och tillämpar inte konstbevattning.

Wairarapa

Vi lanserar en pinot noir från Wairarapa som ligger i Wellington, den sydligaste regionen på Nya Zeelands nordö. Druvorna skördades för hand och avstjälkades. Efter fem dagars inledande kallmaceration fick musten jäsa utan tillsatt jäst i ståltank. Vinet har lagrats ett år på franska ekfat om 225 liter. Tio procent av faten var nya.

Nya röda viner från Nya Zeeland 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rippon Mature Vine Pinot Noir

Central Otago

2016

407

Schubert Pinot Noir

Wairarapa

2018

239

Spanien

Druvan mencía spelar huvudrollen i ett vin vi släpper från distriktet Bierzo i nordvästra Spanien. Vinstockarna är 60–100 år gamla och växer på tre vingårdar med branta skiffersluttningar kring byn Corullón.

Druvorna skördades i omgångar mellan mitten av september och oktober och avstjälkades delvis innan de krossades. Vinet har macererat en dryg månad och alkoholjäst på ekfat. Därefter väntade lagring i ett år och tre månader på ekfat.

Nya röda viner från Spanien 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Villa de Corullón Descendientes de J Palacios

Bierzo

2017

399

Sydafrika

Stellenbosch

Från Stellenbosch, Coastal Region, kommer ett vin gjort på 78 procent cabernet sauvignon, 11 procent merlot, 7 procent petit verdot och 4 procent cabernet franc. Vinet har lagrats under ett år och tio månader på franska ekfat. Druvsorten cabernet sauvignon är historiskt förknippad med Bordeaux i Frankrike. Där blandas den ofta med just merlot, cabernet franc och petit verdot.

Nya röda viner från Sydafrika 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tokara Directors Reserve Red

Stellenbosch

2016

229

Tyskland

Pfalz

Vi lanserar en pinot noir av årgång 2015 från en biodynamiskt certifierad producent i Pfalz. Druvorna är handplockade och kommer från vingårdslägen med hög kalkhaltig jordmån.

Jäsningen sker traditionellt tillsammans med druvskalen och utan tillsatt jäst. Malolaktisk omvandling, då den skarpare äppelsyran i vinet ombildas till mjukare mjölksyra, sker senare naturligt.

Vinet har mognadslagrats i träfat om 225 och 500 liter i cirka två år. Därefter har det buteljerats utan filtrering.

Nya röda viner från Tyskland 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Frank John Pinot Noir

Pfalz

2015

411

USA

Sonoma Coast

Vi lanserar en pinot noir med druvor skördade från ett flertal svala vingårdslägen inom Sonoma Coast, Kalifornien.

Vinet fick jäsa i hela druvklasar utan tillsatt jäst på små rostfria ståltankar och har även genomgått naturlig malolaktisk omvandling.

Lagringen ägde rum under ett år på äldre, neutrala franska ekfat. Inga nya fat har använts. Ingen klarning eller filtrering har genomförts innan buteljeringen.

Nya röda viner från USA 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kutch Sonoma Coast Pinot noir

Sonoma Coast

2017

398

Röda viner 24 juni

Argentina

San Juan

Från San Juan i Argentina kommer ett vin från 2017 gjort på syrah. San Juan ligger norr om Mendoza i nordvästra Argentina. Musten har jäst på ståltankar vid 26–27 grader. Därefter har 60 procent av vinet lagrats en tid på en kombination av franska och amerikanska ekfat. Resterande 40 procent av vinet vilade under samma period i ståltankar. Efter avslutad lagring blandades och buteljerades vinet.

Nya röda viner från Argentina 24 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Graffigna Syrah

San Juan

2017

154

Casablanca

Vi lanserar ett vin från Casablanca gjort på 96 procent syrah och 4 procent roussanne. Vingården ligger i nordostlig och nordvästlig riktning på 380 meters höjd över havet. Casablanca ligger nära kusten, nordväst om huvudstaden Santiago. Området har svalare klimat eftersom det kyls ner något av vindarna från Stilla Havet. Druvorna har avstjälkats och krossats, följt av två dagars inledande kallmaceration. Temperaturen höjdes sedan och musten jäste utan tillsatt jäst.

Nya röda viner från Chile 24 juni 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Salvaje Viñedos Emiliana

Casablanca

2019

129