Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya vita och mousserande viner 23–24 juni

Vi lanserar åtta nya vita och två mousserande viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla vita viner 23 och 24 juni
Till alla mousserande viner 23 och 24 juni

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Vita viner 23 juni

USA

Sonoma

Från Kalifornien kommer en spontanjäst chardonnay. Vinet har lagrats med sin jästfällning på gamla franska ekfat. Druvorna kommer från olika vingårdslägen och årgången 2018 anses som mycket bra med gynnsamma temperaturer som gav lång växtsäsong.

Nya vita amerikanska viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kutch Sonoma Coast Chardonnay

Sonoma Coast

2018

398

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar en chardonnay från Meursault premier cru Goutte d’Or. Vinet har lagrats i ett år på franska ekfat varav drygt 20 procent var nya. Därefter har vinet vilat i tre till sex månader på tank. Vinrankorna planterades 1955–1968 och 1974–2005.

Nya vita franska viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Meursault 1er Cru Goutte d'Or Domaine Buisson-Battault

Meursault Premier Cru

2017

579

Argentina

Luján de Cuyo

Från sub-regionen Luján de Cuyo i Mendoza kommer en sauvignon blanc. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och utan temperaturkontroll på ekfat. Vinet har lagrats i fyra månader med sin jästfällning på nya franska ekfat och är buteljerat utan filtrering.

Valles Calchaquies

Från 1 700 meters höjd och från 30–60 år gamla vinstockar kommer druvorna till nästa vin. Druvsorten är torrontés och vinet har jäst med tillsatt jäst i sval temperatur och på ståltank.

Torrontés är Argentinas mest planterade gröna druvsort på drygt 8 000 hektar vinodlingar. Genom dna-teknik har man kunnat fastställa att druvsorten har uppstått i Argentina som resultatet av en korsning mellan mission och muscat d'alexandrie.

Nya vita argentinska viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Alpamanta Breva

Luján de Cuyo

2019

239

Colomé Estate Torrontés

Valles Calchaquies

2019

109

Nya Zeeland

Marlborough

Vi lanserar ett vin gjort på sauvignon blanc från en enskild vingård. Vinet är jäst på temperaturkontrollerade ståltankar och har därefter vilat en tid på sin jästfällning. Druvorna skördades nattetid då det är svalare och druvorna har högre fruktsyra.

Vingården har en jordmån som består av sandig lerjord och sten av typen gråvacka, greywacke på engelska. Vinets årgång 2019 anses bra, men volymerna blev relativt låga. Vissa vingårdar led också av vattenbrist och det var höga temperaturer under sommaren.

Nya vita nyzeeländska viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Awatere Sauvignon Blanc

Marlborough

2019

189

Australien

Adelaide Hills

Vi lanserar en sauvignon blanc som har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har vilat på tankarna i tre månader med sin jästfällning. Druvorna kommer från vinrankor som är 6–35 år gamla.

Nya vita australiska viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Paracombe Sauvignon Blanc

Adelaide Hills

2019

149

Sverige

Vi lanserar ett vin som kommer från Skåne av druvsorten souvignier gris. Vinmusten har jäst i nya ektunnor om 500 liter och vinet har lagrats i fyra månader i ekfat om 500 liter.

Souvignier gris togs fram 1983 av Dr Norbert Becker. Druvsorten är en korsning mellan den blå cabernet sauvignon och den gröna bronner. Bronner är i sin tur en korsning mellan hybriddruvorna merzling och Gm 6494.

Nya vita svenska viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kullabergs Vingård Askesäng

Sverige

2019

299

Mousserande viner 23 juni

Spanien

Cava

Vi lanserar en årgångscava gjord på druvsorten macabeo. Basvinet har vinifierats på nya franska ekfat och på ståltankar. Det mousserande vinet har lagrats tillsammans med sin jästfällning i tre år. Inget socker tillsatt efter degorgering.

Nya spanska mousserande viner 23 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Agusti Torelló Mata Gran Reserva Barrica Brut Nature

Cava

2015

209

Vita viner 24 juni

Frankrike

Chablis

Vi lanserar ett chardonnayvin från premier cru-vingården les Montmains. Vinet är jäst med tillsatt jäst på använda ekfat och på ståltankar. Det lagras sedan i samma fat och tankar i nio månader tillsammans med sin jästfällning. Viss omrörning av jästfällningen har skett, så kallad bâtonnage.

Nya vita franska viner 24 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains

Chablis Premier Cru Les Montmains

2018

309

Mousserande viner 24 juni

Österrike

Vi lanserar ett vin gjort med den traditionella metoden, en andra jäsning på flaska. Druvsorterna är 36 procent zweigelt, 35 procent pinot noir, 10 procent grüner veltliner samt chardonnay, pinot blanc och pinot gris. Dosage, sockerhalten, är två gram socker per liter. Basvinet är spontanjäst på ståltank och det mousserande vinet har vilat i 1,5 år tillsammans med sin jästfällning.

Nya mousserande viner 24 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Loimer Extra Brut Reserve

Niederösterreich

 non vintage

189