Små partier: Spritnyheter 1 februari

Vi lanserar en finsk och en skotsk maltwhisky. Fyra olika romsorter lanseras, tre från Jamaica och en från Barbados.

Whisky

Vi lanserar en maltwhisky som kommer från vårt grannland Finland. Destilleriet startade 2002 och man använder traditionella enkelpannor (pot stills) när man destillerar sin sprit. Whiskyn som lanseras är rökig i karaktären och lagrad på bourbonfat samt fat som innehållit den söta sherryn pedro ximinez.

Från Skottland och Highlands kommer en 20-årig lagrad whisky, destillerad 1996. Lagringen har skett på bourbonfat och använda Islay-fat. Whiskyn är en så kallad officiell buteljering (original bottling).

Rom

Vi lanserar en ljus rom från Jamaica. Rommen är destillerad genom enkeldestillering (pot still). Råvaran är sockerörsmelass och den fick jäsa i tre månader innan destilleringen gjordes. 

Vi lanserar tre olika mörka rom, två från Jamaica och en från Barbados. Den från Barbados är lagrad i två år på cognacsfat. Rommen destillerades 2013 och buteljerades 2015 och "angels share" är 15 %. Destilleringen är gjord i enkelpanna och färgen på spriten kommer från lagringen. Den andra mörka rommen, från Jamaica, är lagrad i sju år. Destillationsåret var 2011 och buteljeringsåret 2018. Den så kallade ”angels share” (avdunstning av sprit under lagringen) på denna rom var 49 %. Den tredje mörka rommen som lanseras 1 februari är lagrad i sju år. Råvaran är sockerrör, destillerad i enkelpanna och har fått sin naturliga färg från lagringen.

På senare tid har efterfrågan på mörk rom vuxit på många marknader. Detta har lett till att flera nya oberoende buteljerare har börjat lansera produkter från traditionella ursprung. Samtliga rom vi lanserar nu är från så kallade independent bottlers.

David Benge, inköpare för sprit

Produktlista spritnyheter 1 februari (reservation för ändringar)

Whisky

Namn

Producent

Land

Pris

Teerenpeli Savu

Teerenpeli

 Finland

598

Ardmore

Ardmore 20 Years

Skottland

899

Rom

Namn

Producent

Land

Pris

Forsyths Worthy Park White

Habitation Velier

Jamaica

659

Foursquare

Habitation Velier

Barbados

899

Hampden 7 Years Old

Habitation Velier

Jamaica

995

Hampden Estate

Overproof Pure Single Jamaican Rum

Jamaica

889