Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: ny sprit 4 oktober

Vi lanserar olika whiskysorter men också marc, gin och fruktvin. Reservation för ändringar fram till lansering. Den 4 oktober byter sortimentet Små partier namn till Tillfälligt sortiment.

Maltwhisky

Vi lanserar en svensk maltwhisky som lagrats på portvinsfat. Vi lanserar också tre whiskey från Washington State i nordvästra USA. De har lagrats på olika typer av fat.

Den första whiskeyn är gjord med fem olika maltsorter och är lagrad på sherryfat. Den andra är en rökig whiskey som har lagrats i nya amerikanska ekfat samt engångsfyllda bourbonfat. Sex maltsorter har använts, varav en var rökig (peated malt). Den tredje whiskeyn har lagrats på nya amerikanska ekfat och engångsfyllda bourbonfat. Till denna whiskey har producenten använt fem maltsorter.

Ny maltwhisky 4 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Mackmyra Vintersol

Mackmyra Svensk Whisky AB

Sverige

599

Westland Sherry Wood

CSL Remy Cointreau

USA

899

Westland Peated

CSL Remy Cointreau

USA

899

Westland American Oak

CSL Remy Cointreau

USA

799

Bourbon och ryewhiskey

Vi lanserar en bourbon. Whiskeyn har lagrats på hårt kolade amerikanska ekfat. I slutet av lagringen har tio franska ekstavar placerats i varje fat. Vi lanserar också en amerikansk ryewhiskey, det vill säga whiskeyn är gjord på råg, som har lagrats på kolade amerikanska ekfat.

Whisky kan göras på olika sädesslag som mältats: vete, korn, råg och majs. I USA används företrädesvis majs, vilket ger en lättare whisky, jämfört med råg. Ingår råg till minst 51 procent får produkten kallas straight rye.

Ny bourbon och ryewhiskey 4 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Marker's Mark 46

Beam Suntory

USA

599

Knob Creek Rye, straight rye

 Beam Suntory

USA

589

Marc och gin

Vi lanserar ett franskt vindestillat, en så kallad marc, från Alsace. Druvsorten som låg till grund för destilleringen var gewürztraminer. Det är en årgångsbetecknad marc från 1976. Det vill säga destilleringen gjordes av pressresterna från skörden det året.

Vi lanserar också en japansk gin, som förutom traditionella ginkryddor är gjord på sex olika japanska råvaror: blommorna och löven från sakuraträdet, yuzufruktskal, sencha- gyokurote och sanshopeppar.

Ny marc och gin 4 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Marc de Gewürztraminer Zind Humbrecht 1976, 500 ml

Domaine Zind Humbrecht

Frankrike

1299

Roku Gin

Beam Suntory

Japan

349