Maria Rigol OrdiBrut Nature Organic, 2022
Flaska
·
750 ml
·
11,5 % vol.
198:67 kr/l
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, mineral, kex och lime. Serveras vid 8-10 °C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Odling & Produktion
Innehåller: sulfiter
Innehåller: sulfiter
Färg
Gul färg.
Doft
Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, mineral, kex och lime.
Smak
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, mineral, kex och lime.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Färg
Gul färg.
Doft
Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, mineral, kex och lime.
Smak
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, mineral, kex och lime.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Serveringstips
Serveras vid 8-10 °C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Aperitif
Fisk
Skaldjur
Serveringstips
Serveras vid 8-10 °C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Aperitif
Fisk
Skaldjur
Innehåller 5,7 standardglas
Flaska · 750 ml · 11,5 % vol.
Vad är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.
Måttfullt drickande
Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt. Läs mer om hur du kan dricka mer ansvarsfullt.
*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.
Innehåller 5,7 standardglas
Flaska · 750 ml · 11,5 % vol.
Vad är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.
Måttfullt drickande
Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt. Läs mer om hur du kan dricka mer ansvarsfullt.
*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.
Ekologiskt
Drycken har en eller flera ekologiska miljöcertifieringar som syns på förpackningen och säkerställer höga miljökrav i odlingen och produktionen.
Förpackningens klimatavtryck
Flaska
750 ml
894 g CO2e/l
Klimatavtryck
Högre
CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.
Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.
Ekologiskt
Drycken har en eller flera ekologiska miljöcertifieringar som syns på förpackningen och säkerställer höga miljökrav i odlingen och produktionen.
Förpackningens klimatavtryck
Flaska
750 ml
894 g CO2e/l
Klimatavtryck
Högre
CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.
Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.
Råvaror
Macabeu, xarel·lo och parellada.
Ursprung
Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava men merparten kommer, precis som detta vin, från Katalonien. Druvorna till detta vin kommer olika platser i Penedès, Katalonien. Druvsorten macabeu har odlats nära kusten, cirka 200 meter över havet. Xarel-lo-druvorna kommer från odlingar på cirka 28-350 meters höjd och parellada växte på cirka 450 meters höjd.
Producent
Maria Rigol Ordi
Om producenten
Maria Rigol Ordi grundade vinhuset på 1980-talet tillsammans med sin son Francesco Manobens Rigol. Egendomen ligger i Sant Sadurní d'Anoia i Katalonien. De druvor man använder i produktionen köper man från olika långtidskontrakterade odlare i området Gran Penedès.
Lagring
Enligt lag ska en cava legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Detta vin har vilats minst ett och ett halvt år tillsammans med jästfällningen. Degorgeringen skedde för hand och utan att frysa flaskhalsen.
Tillverkning
Cava tillverkas alltid enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen brukar då frysas. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.
Skörd
Druvorna skördades för hand.
Visste du att...
Processen i den traditionella metoden när flaskorna långsamt lutas kallas remuage. Idag sker detta ofta maskinellt i stora stålkorgar, så kallade gyropalettes. Ursprungligen skedde det för hand av en person med titeln remueur. Då ställs flaskorna i en så kallad pupitre - en A-formad ställning med hål för flaskorna. I detta mousserande vin har denna process skett för hand.
Råvaror
Macabeu, xarel·lo och parellada.
Ursprung
Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava men merparten kommer, precis som detta vin, från Katalonien. Druvorna till detta vin kommer olika platser i Penedès, Katalonien. Druvsorten macabeu har odlats nära kusten, cirka 200 meter över havet. Xarel-lo-druvorna kommer från odlingar på cirka 28-350 meters höjd och parellada växte på cirka 450 meters höjd.
Producent
Maria Rigol Ordi
Om producenten
Maria Rigol Ordi grundade vinhuset på 1980-talet tillsammans med sin son Francesco Manobens Rigol. Egendomen ligger i Sant Sadurní d'Anoia i Katalonien. De druvor man använder i produktionen köper man från olika långtidskontrakterade odlare i området Gran Penedès.
Sortiment
Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.
Leverantör
Concealed Wines AB
Kolliinformation
Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 12 st.
Säljstart
28/11 - 2025
Sortiment
Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.
Leverantör
Concealed Wines AB
Kolliinformation
Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 12 st.
Säljstart
28/11 - 2025


