Avsändare – Till startsidan
Start

Avkoda festens klädkod!

Avkoda festens klädkod!

Vad är skillnaden mellan kavaj och mörk kostym? Kan man skriva festfin eller dansvänligt som klädkod? Etikettdoktorn Mats Danielsson hjälper dig avkoda klädkoderna.

Klädkoder finns för att ingen gäst ska riskera klä sig ”fel” och känna sig obekväm på festen, det vill säga för fint eller för enkelt klädd. Det vore ju synd att komma i jeans till galamiddagen…

Har du en större fest är det därför bra att skriva i inbjudan vad de vill ha för klädsel. Etikettdoktorn Mats Danielsson avråder från klädkoder som kan skapa osäkerhet. Klädvalet kan vara nog så svårt ändå och du kanske har varit med om att våndas lite kring vad du ska ha på dig inför en fest?

– Påhittade koder som kom som du är, festklädd, sommarfin eller tema rosa förvirrar lätt gästerna. Det är bara värdfolket som vet svaret. Då är det god etikett att ringa värdfolket och fråga, säger Mats Danielsson.

Men även de etablerade klädkoderna kan vara svåra att uttyda. Mats Danielsson reder ut vad de betyder:

Frack, högtidsdräkt och balklänning

För män: Frack, uniform eller folkdräkt.
För kvinnor: Lång balklänning eller folkdräkt.

Mörk kostym/klänning

För män: Mörk byxa och kavaj i samma tyg och färg – som mörkt blå, mörkt grå eller svart. Slips eller fluga till, skjortan gärna vit.
För kvinnor: Klänning eller kjol i valfri längd, eventuellt en kavaj eller jacka till.

Smoking/aftonklänning

För män: Smokingkavaj och smokingbyxor i samma färg, plus smokingskjorta och fluga. Mörk smoking med vit skjorta och svart slips är vanligast, men vit smoking finns också.
För kvinnor: Aftonklänning (elegant klänning som täcker knät, ofta med bara axlar eller urringning), kjol eller byxor med överdel.

Kavaj/klänning

För män: Kostym eller blazer i valfri färg med skjorta och slips eller fluga.
För kvinnor: Klänning eller kjol i valfri längd eller byxor.

Du kan alltid klä dig i mörk kostym eller motsvarande klänning. Undantag är formella tillställningar som högtider, jubileum och bröllop. Då räknas kavaj ofta som mörk kostym och klänning i valfri längd.

Mats egen-uppfunna klädkod: Finare än vardag

Mats Danielsson säger:

– Finare än vardag finns inte som etablerad klädkod, men jag tycker den är rätt klargörande – speciellt om du förklarar mer utförligt vad du menar i en mening i inbjudan. Du kan till exempel skriva: Män kan lämna slipsen hemma och kvinnor behöver inte ha den finaste klänningen.

Visste du att?...

Klädkoder gäller inte barn – de kan ha vad de vill fram till att de har växt färdigt. Regeln finns för att föräldrar ska slippa behöva köpa nya festkläder till växande barn.