Avsändare – Till startsidan
Start

Hur ska man duka enligt etikettens regler

Hur ska man duka enligt etikettens regler

Hur ska man duka enligt etikettens regler

Ett snyggt, dukat bord uppskattas av gästerna och bidrar till feststämningen. Men vilket bestick ska användas när och var ska vattenglaset stå? Vi ger dig en pedagogisk genomgång så du vet vad som gäller.

Det är alltid bra att börja med en snygg duk. Då framträder vackra bestick och glas bättre. Levande ljus och låga blomsterarrangemang så gästerna ser varandra är också trevligt.

Vilka bestick gäller till vad?

Trerättersmeny: Om du som värdfolk vill ha både förrätt, huvudrätt och dessert så ska du tänka utifrån och in – det vill säga att måltiden startar med besticken som ligger längst ut.

Därmed ska de små besticken till förrätten ligga längst ut och de stora till huvudrätten längst in mot tallriken. Gafflarna till vänster och knivarna till höger.

Soppa till förrätt: Skeden placeras till höger om kniven för huvudrätten.

Dessert: Skeden läggs mellan tallrik och glasen – med skedens handtag till höger. Vill du även ha med en dessertgaffel så är dess plats framför skeden – men med handtaget åt vänster. Tjusigt.

Vilket glas ska jag börja med?

Under måltiden används glasen från höger till vänster – som du kanske har upplevt på restaurang. Det betyder att vattenglaset ska vara längst åt höger och dessertglaset längst till vänster. De kan placeras i en linje eller i en halvcirkel.

Här är glasordningen från höger till vänster:

  • Vattenglas
  • Glas till förrätt
  • Glas till huvudrätt
  • Glas till dessert
  • Glas för avec

Det intressanta är att det är tvärtom vid en dryckesprovning. Då börjar man alltid med glaset längst till vänster, som då blir dryck nummer ett.

Men tallriken då?

  • Tallriken kan antingen stå på sin plats eller så lägger värdfolket upp maten och ställer ut tallrikarna på sina platser.
  • Vill värdfolket ha sallads- eller brödtallrik ska den vara till vänster om huvudrättstallriken.
  • En förrättstallrik eller soppskål placeras ovanpå huvudrättstallriken – eller så serveras maten av värdfolket.

Var ska servetten ligga?

Servetten kan vara av papper eller tyg. Vackra linneservetter bidrar till den festliga stämningen. Servetthållare är inte nödvändigt men har du dem hemma är det ju synd om de inte används.

Det går även att vika servetterna lite festligt. Det finns bilder och förklaringar på nätet för den som vill utforska det.

Servetten kan placeras på olika platser, men dessa är vanligast:

  • Ovanpå tallriken eller där tallriken sedan ska vara
  • Till vänster om tallriken

Visste du att?...

Undvik gärna att ställa servetten i glaset – drycken kan ta smak av servetten.