Se våra nyheter 3 veckor före lansering. Gå till beta.systembolaget.se

De klassiska regionernas auktion

Av de drygt 1250 objekt som läggs ut på dryckesauktionen 11 - 13 november står champagne för mer än 300 utrop och regionen befäster sin position som den största.

Denna gång domineras kategorin av prestige- och årgångschampagner från välrenommerade år som 1996, 2002 och 2006. Alla tre årgångarna är i fin drickfas just nu men med olika karaktär. 1996 med sin kittlande syra och eleganta mogna frukt, 2002 komplex och rik och 2006 mer generös och extrovert.

Den nya generationens Bordeaux

Den andra stora kategorin är Bordeaux som tillsammans med champagne står för nästan hälften av utropen på auktionen. Här ser vi alltmer hela obrutna lådor av 2000-talets omtalade årgångar 2005, 2009 och 2010. De flesta av dessa ska ännu lagras för framtida njutfulla upplevelser. Många 2005:or är mycket koncentrerade och en del slott gjorde sitt bästa vin någonsin. Det var också ett år som blev en startpunkt för en ny era av både kvalitetsförbättring och prisökning. Vinerna från 2009 börjar komma ut nu för att drickas även om många fortfarande behöver lång lagringstid. Vinerna från 2010 är ännu väl unga och färska i frukt och kropp och behöver tid för att bli balanserade.

Minimal produktion

Bourgogne-entusiasten finner viner som 1957 Nuits och Gevrey från Maison Leroy samt sällsynta 2009 La Romanée från Comte Liger-Belair i mycket liten upplaga. Vita viner är normalt en mindre kategori på auktionen men denna gång syns ett relativt stort antal högklassiga viner från eftersökta producenter som Egon Müller, Paul Pernot, Arnaud Ente och Comtes Lafon.

Äldre charm

Spännande äldre årgångar presenteras från Italien, Spanien och USA. Många viner från framför allt klassiska regioner som Piemonte och Rioja har tillräckligt med struktur för att hålla i 30 - 40 års tid. Här hittar vi till exempel Mas la Plana, Castillo de Ygay och fina Baroloproducenter. Det samma gäller även för kaliforniska viner med ryggrad som viner från Heitz, Dunn, Opus One och Beringer.

Stor bredd av single malt

Från destillatens värld hittar vi klassisk cognac som Camus, Delamain och Hennessy och lika klassisk blended whisky där ett flertal sällsynta buteljeringar från Johnnie Walker sticker ut. Största kategorin single malt visar som vanligt upp en stor bredd, här med toppnummer från The Macallan, The Balvenie och Port Ellen, för att inte tala om de två eftertraktade nedlagda japanska destillerierna Hanyu och Karuizawa. Äldst på plan är ändå en Armagnac: 1880 Lafontan Premier Cru i en buteljering från 1900-talets första decennier.

Välkommen till dryckesauktionen den 11 - 13 november!

 

 

Johan Blanche

Värderingansvarig, Dryckesauktion