Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Noterat under vårens dryckesauktioner

Intresset för mogna och sällsynta drycker fortsätter öka. Under årets första fyra auktioner har över 4 500 utrop klubbats och uppskattningsvis närmare 15 000 flaskor bytt ägare.

Även om den pandemi som råder i världen inte har påverkat vår onlineverksamhet så mycket har inlämning och uthämtning i en del fall inneburit extra besvär. Tack alla för det fina samarbetet!

Vin och destillat – resor i tid och rum

Under säsongen har vi sett viner från världens alla hörn. Från Central Otago i söder till Flen i norr, från Beekadalen i öst till Oregon i väst. Samtidigt har de stora klassiska vinkategorierna dominerat: Bordeaux, Champagne, Italien, Bourgogne och Rhône har i nämnd ordning stått för nära 90 procent av vinutbudet. Årgångarna har spänt från 1858 och den sällan sedda Garrafeira Port till 2010-talet och utropen har svept genom världens mest prestigefulla vingårdar; från Kalifornien till South Australia.

Destillaten har stått för nära en femtedel av säsongens auktionsutbud. Här har svenska brännvinsbuteljeringar från förkrigstiden samsats med sekelgammal fransk likör, sällsynt karibisk rom, cognac och armagnac från förrförra seklet och whisky från fyra kontinenter. Av de olika dryckeskategorierna den här säsongen är det japansk whisky som har skapat livligast budgivning och gett flest rekordnoteringar – som högst säsongens prisrekord 315 600 kronor för en flaska.

Vi gör en tillbakablick på vårens större dryckeskategorier.

Bordeaux – vinkällarens ryggrad

Bordeaux bör vara basen i varje klassisk vinkällare predikade vingurun Émile Peynaud, och inte kan väl det moderna vinmakandets fader ha fel? Röd bordeaux har också varit säsongens största kategori. Med 958 poster har den stått för nära en fjärdedel av säsongens hela dryckesutbud. Vi har sett 63 årgångar passera: från 1928 till 2017. Bland dem flera poster med 1900-talets största årgångar: 1945, 1959, 1961 och 1982. Här kan också lyftas mindre uppmärksammade årgångar: äldre som 1953, 1964 och 1966 eller yngre som 1998, 2001 och 2006.

Champagne – mognad och terroir

Sverige har under en följd av år legat på tionde plats när det gäller import av champagne – något av en bedrift med tanke på folkmängden. I auktionerna har champagne med säsongens 867 poster varit den näst största av våra kategorier. De storartade årgångarna 1959 och 2012 har ringat in ett varierat utbud: från de stora husens breda cuvéer till minimala utgåvor av vingårdsbetecknad odlarchampagne. Eftertraktade Clos d’Ambonnay från en inhägnad vingård på 0,68 hektar gav med årgångarna 1995 och 1996 högsta pris: 31 200 kronor per flaska. För ovanlighetens skull en huschampagne från ett vingårdsläge, och - än mer ovanligt – en ren pinot noir.

Italien – klassiskt på gammalt och nytt sätt

Avlånga Italien rymmer många vinstilar. Under säsongen har vi sett viner från Valtellinas brant terrasserade odlingar i norr till Siciliens vulkanjordar i söder. I efterfrågan och antal poster har Toscana och Piemonte varit i klar ledning. Toscana har bjudit på klassiska prestigeviner både från inlandet och från kustlandets en gång så upproriskt appellationslagbrytande ”supertoscanare”, nu i många mognande faser. Från Barolo och Barbaresco med sina lagringståliga nebbioloviner har vi sett årgångar från omtalade 1947 fram till lovande 2015.

Bourgogne – från liten tillgång till stor efterfrågan

Bourgogne ligger rätt i tiden. På ett sätt rör det sig om viner med en enkelhet som är lätt att förstå sig på. Det handlar om ett litet geografiskt område och främst om två druvsorter; en för rött och en för vitt – pinot noir respektive chardonnay. Transparanta viner som med stolthet visar sitt ursprung. Viner som talar terroir om ni vill. Samtidigt är det kanske det mest svårgripbara vinområdet i världen. Otaliga och noggrant klassificerade små vingårdar och än fler vinodlare och negocianter, ofta med minimal produktion. När hela den expanderande vinälskarvärlden plötsligt trånar efter samma lilla område blir priserna därefter: 120 000 kronor för en flaska Romanée-Conti från årgång 2000 gav säsongens prisrekord när det gäller viner. Den lilla vingården som också givit sin ägare dess namn har en årsproduktion på runt 4 000 flaskor och anses ge ett av världens mest eftertraktade viner.

Whisky – Skottland och Japan

Skandinavien har haft en central roll för de senaste decenniernas framväxande intresse för single malt. De svenska whiskysällskapen är många och spridda över hela landet. Whisky har också länge varit en av auktionernas fyra största kategorier. Här kommer klassiska destillat som cognac, armagnac, calvados, grappa och rom i skuggan. Under säsongen har whisky från tolv whiskyproducerande länder stått för 88 procent av auktionernas destillat. Whiskyns ursprungsland Skottland har på egen hand stått för nära trefjärdedelar av alla destillat. Av skotsk whisky kan särskilt lyftas de tjogtals nedlagda destillerier som i alltmer sällsynta buteljeringar passerat dryckesauktionerna.

Om Skottland står för grunden i whiskyentusiastens samling är det japansk whisky som de senaste åren hamnat i fokus för whiskyvärldens intresse. Här har den begränsade tillgången mött en explosionsartad ökad global efterfrågan, med en exceptionell prisutveckling som följd. Tittar vi på genomsnittsvärdet för en auktionspost under säsongen är siffrorna talande. Skotsk whisky med 599 poster har haft ett genomsnittsvärde på 4 125 kronor per post – för japansk whisky med 49 poster var genomsnittsvärdet 36 510 kronor.

Vi på dryckesauktionerna önskar er alla en riktigt skön sommar och välkomna tillbaka i höst!

 Patrik Nordström, värderingsman Dryckesauktioner 

Auktionsschema för hösten 2020

September - D029
Katalog 21 augusti
Klubbas 31 augusti – 2 september

Oktober - D030
Katalog 25 september
Klubbas 5-7 oktober

November - D031
Katalog 30 oktober
Klubbas 9-11 november

December - D032
Katalog 27 november
Klubbas 7-9 december