Dryckesauktion kalendarium

Whisky, Bordeaux och Bourgogne i topp i händelserik oktoberauktion

Oktoberauktionen bjöd på budgivning på bredden – från udda portugisiskt som Colares Chitas Reserva Velho 1950 till klassisk Bordeaux med grannarna Brion – Haut och La Mission – i topp.

Champagne inledde auktionen med över 200 utrop. Intresset för de stora husens prestigechampagner var påtagligt, här i fina årgångar som 1982, 1990, 1996 och 2002. Eftertraktade var också småodlare med Léclapart i spetsen. Högst gick inte oväntat Krug Clos de Mesnil 1996 med slutpris på över 16 000 kronor för en flaska.

Bourgogne fortsätter uppåt

Exklusiva Bourgogneproducenter som Domaine de la Romanée-Conti och Armand Rousseau går fortsatt uppåt på det senaste årets tydliga trendvåg. Högst denna gång en flaska Romanée-Conti 1976 med slutpris på över 62 000 kronor. Auktionens mest intensiva budgivning stod annars Armand Rousseau Chambertin 1990 för, som med utropspris på 6 000 kronor klubbades för 19 500 kronor: med avgifter 23 400 kronor. När trendriktiga komponenter som hantverk, småskalighet och platsunikitet möts i prestigeviner som dessa tar världsefterfrågan priserna till ständigt nya nivåer.
 

Whisky klubbades högst

Auktionens dyraste flaska blev däremot en whisky: The Macallan Select Reserve 1948 51 Years Old, en prestigeutgåva destillerad åren efter andra världskriget då kornet mältades på plats och pannorna fortfarande var direkteldade. Slutpris: 151 800 kronor. I prisligan utmärkte sig The Macallans egna buteljeringar på de fem översta platserna. Inte långt efter kom två fristående buteljerare, även här med sherrymättad whisky: Signatory Vintage med 34-åriga Glenfarclas 1959 och Cadenhead’s med Clynelish 1972 i en sällsynt utgåva från tidigt 1990-tal. Den senare med slutpris på över 25 000 kronor, vilket är mer än dubbla utropspriset.

Dubbelt upp för Armagnac

Karaktärsfulla och mer lantliga destillat som Armagnac och Calvados går i våra auktioner ofta vinnande ur striden mot världsvana storsyskonet Cognac. Här märktes tre Armagnacer destillerade år 1900 och från Calvados en magnumbutelj Chapron Vieille Relique Reserve 16 Ans som klubbades för 3 650 kronor, mer än dubbla utropspriset.
 

Sötviner mot trenden

Världens stora sötvinsområden kämpar i hälsotrendernas snålvindar. Den som vågar trotsa varningar om sockerfällor bjöds på både i rött och vitt. Även om vi inte hittar toppnoteringarna här, kan vi ändå konstatera att Madeira, Dourodalens klassiska portviner och de gyllene dropparna från Ungern och Sauternes fortfarande har sina anhängare. Det här är viner med lång livslängd som njuts minst lika väl i sin ungdom som med stor ålder.

Nästa auktion hålls 5 – 7 november. Välkommen!

 

Patrik Nordström

Värderingsman, Systembolaget