Dryckesauktion kalendarium

Toppnoteringar för whisky på marsauktionen

Det var en intensiv början på auktionsåret med närmare 1 400 utrop. Whisky från stora delar av världen hade ett eget tema med 400 utrop och intresset visade sig bli mycket stort.

Vi har sett att efterfrågan har ökat, speciellt på de lite mer exklusiva samlarobjekten. Det är framför allt äldre, skotsk single maltwhisky i starkt begränsade buteljeringar som ligger i topp på auktionerna.

Speyside 1948

Denna trend såg vi även nu i mars där flera whiskyobjekt nådde en bra bit över förväntningarna. En Macallan från Speyside av årgång 1948 med egen unik märkning, nådde över 120 000 kronor när sista bud var lagt. Det som gjorde att flaskans värde blev så pass högt var tidsperiodens ytterst begränsade upplaga ihop med den unika märkningen.

En 20-årig Springbank från Campbeltown nådde också sin hittills högsta notering med 20 400 kronor. Upplagan var endast på 57 stycken och var destilleriets sista buteljering från 1900-talets slut.

Islaywhiskyn Bowmore ”the Sea-Dragon” fick en hittills högsta notering med 18 600 kronor. Den är en 30-årig specialutgåva i keramikflaska i begränsad upplaga: Den innehåller flera av de omtalade 1960-tals årgångarna som är mycket eftersökta bland samlare.

Japanska specialutgåvor

En hel del whisky från Japan har under de senaste åren rönt stora framgångar, vilket har gett ökade lanserings- och auktionsslutpriser. Några exempel som var representerade på denna auktion var Ichiro’s Malt Card Series i begränsade upplagor samt Nikka och Chichibu.

Svensk whisky på frammarsch

Även ett stort antal av svensk whisky fanns med i mars. Whisky görs på flera håll i landet och kunskapen och kvaliteten är hög. Roslagwhisky, Box, Smögen, Mackmyra, Wannborga och Hven är några exempel som satt Sverige på whiskykartan.

En post med tre olika utgåvor Hven whisky fångade störst intresse och slutade på närmare fem gånger utropet på 10 800 kronor.

Likör och absinthe på auktion

Bland övriga destillat hade vi en låda med två flaskor Chartreuse VEP Vert & Jaune med årgångsangivelsen 1972, vilken överraskade med slutpriset på drygt 7 300 kronor. Den kommer från en udda och begränsad upplaga som sällan är årgångsmärkt.

Gin och absinthe är sällsynt på auktionsmarknaden men vi hade några exemplar på marsauktionen som budgivarna intresserade sig för. En gammal flaska Pernod & Fils absinthe i en mixad post tillsammans med äldre flaskor av Ödåkra och Oosten Bitter slutade på 4 400 kronor. En ytterligare mixad post med äldre buteljeringar av likör och gin slutade på något mer blygsamma 1 300 kronor.

Bordeaux fortfarande starkt

Det var inte bara whisky och destillat på marsauktionen. Champagne var den inledande kategorin med bland annat Dom Pérignon 1961, som hade flest aktiva bud och slutade på 7 680 kronor. Överlag är intresset för champagne i Sverige mycket stort och stabilt.

Det var även en hel del utrop av bordeauxviner på auktionen. Det är oftast en mycket hög andel som säljs och i mars nådde drygt 94 procent ett avslut. Högsta bud på drygt 51 000 kronor nådde en låda på 12 flaskor av Mouton Rothschild från 1996. Strax därefter följde en låda Margaux 1989 med 44 000 kronor. Även Bourgogne nådde i de flesta fall avslut och i topp låg en flaska Romanée Conti 1983 på 72 000 kronor.

Läs mer i marsauktionens katalog med slutpriser.

Se vad som ledde fram till dagens whisky 

Nästa auktion i april

Efter denna inledande auktion pågår värdering och inlämning till nästa tillfälle som infaller i början av april. Se alla auktioners datum i kalendariet. Där kan du också läsa mer om auktioner och värdering.

 

Sören Nylund
Värderingsansvarig Systembolaget 

Se katalogen hos Bukowskis

Katalogen med samtliga föremål hittar du här!
Systembolagets dryckesauktion - D009 Mars