Dryckesauktion kalendarium

Subtila aromer i rara utgåvor

Om den senaste auktionen dominerades av Bordeaux har nästa en jämnare fördelning mellan kategorierna. Destillaten är enskilt största kategori med nästan en tredjedel av de drygt 1200 utropen.

Bland de mer utmärkande objekten finner vi The Macallan 1965 Single Cask, 1984 Ramonet Bâtard-Montrachet och 2009 Case Basse Soldera Sangiovese (Brunello). Legendariske Gianfranco Soldera som nyligen gick bort formade druvan Sangiovese till yttersta kvalitet i form av Brunello som den kallas för i byn Montalcino, Toscana. 

Samlarserier av champagne

Bland de 208 utropen av champagne hittar vi flera samlarserier som Taittinger Collection och Dom Perignon Limited Edition där olika konstnärer smyckar varje utgåva. Prestigechampagne representeras bland annat av 1996 Belle Epoque på magnum, 1992 Clos du Mesnil, 1998 Vieilles Vigne Francaise och 1988 Selosse. 

Vita rariteter

Några vita ytterligheter friskar upp bland den röda dominansen. Vad sägs om udda rariteter som L’Etoile Blanc från Jura, Sancerre från Cotat i Chavignol eller The Hussy & e+m från Sine Qua Non i Kalifornien? 

Stort och mindre känt från Bordeaux

Under Bordeaux-kategorin hittar vi som vanligt vin från ’stora’ årgångar som 1982, 1990 och 2005 men även fina mindre kända årgångar som 1997, 1998 och 2004, som alla är på topp nu. För den som planerar en större middag syns några buteljer på magnum 2005 från Château Lynch Bages, Château Léoville Barton och Château Léoville Poyferré. Många småproducenter pryder regionerna Bourgogne och Rhône med eftersökta namn som Rousseau, Ponsot, Laurent, Roumier och Chave.

Mycket maltwhisky bland destillaten

Den stora kategorin destillat domineras av maltwhisky men även andra intressanta objekt som en serie Chartreuse med den sällsynta millenniumutgåvan Episcopal i spetsen. Bland druvspriten märks Domaine de la Romanée Contis Marc de Bourgogne och magnumposter Cognac XO i form av Hennessy och Remy Martin. Som kronan på verket presenteras den handbuteljerade The Macallan 1965 single cask. 

 

Välkommen till dryckesauktionen 8-10 april! 

 

Vad spelar lagringen för roll, vad betyder begreppen i katalogen, hur går besiktningen till och vilken risk tar köparen? Här hittar du svaren

 

Johan Blanche

Värderingsansvarig, Systembolaget

Se katalogen hos Bukowskis

Katalogen för aprilauktionen hittar du här.