Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

Stor variation i säsongen sista auktion

I juniauktionen ser vi en fin uppsättning champagne med närmare 300 objekt. Tyngden ligger i årgång 1996 med alla typer som blanc des blancs, pinot-dominerade, roséer, prestigebuteljer och stora format.

1996 är en närmast perfekt årgång nu med sin pigga syra och eleganta frukt. För den som tycker om en fetare stil finns även årgångarna 2000, 2002 och 2006 i många varianter. På toppnivån hittar vi flera årgångar av Vieilles Vignes Francaise, Clos du Mesnil och Clos d’Ambonnay. Dessa dyrgripar balanseras av en mängd mer vänligt prissatta årgångchampagner.

På vita sidan finns en serie söta och halvsöta viner där intresset verkar ha kommit tillbaka lite. Bland ett antal sauternes-viner hittar vi även två stycken Bonnezeaux från Loire i stort format på 6 liter. I den söta kategorin finns också en raritet i det svenska Blaxsta Icewine. Under den torra vita rubriken ser vi en parad av prestigeproducenter som Raveneau, Coche-Dury, Dagueneau, Sauzet och Comte Lafon med de mest komplexa viner.

150 objekt från Bordeaux

Kategorin Bordeaux noteras med cirka 150 objekt där flera ytterligheter observeras. Här finns dubbelmagnum 1983 Château Latour och 1986 Château Margaux, flera spännande mixade poster utmärkta för provningar samt många drickmogna viner i enklare nivåer. 90-talsårgångarna 1995 och 1996 är väl representerade och är med sina dryga 20 år på nacken fina och balanserade nu. För den som vill lagra ett tag till syns årgång 2005 som med sin kraft behöver ännu ett antal år i källaren.

Bourgogne och italiensk patina

Bourgogne-delen är ovanligt stor och det känns som att intresset för framför allt yngre viner från prestigeproducenter ökar kraftigt. Förutom Domaine de la Romanée Conti rör sig flera producenter uppåt i den redan höga prisnivån. I denna auktion ser vi till exempel Cathiard, Lucien le Moine, Rousseau, Gros och Mugnier som exempel på det. Flera av dessa producenter med viner från 2010-talet.

Älskaren av ålder hittar i denna auktion ett 30-tal utrop italienska viner med patina från 40 - 70-tal där tidens tand har gett nebbiolodruvan en alldeles särskild karaktär. Närmare i tid syns producenter som Biondi Santi, Soldera och Quintarelli. Bland utropen finns flera kingsize-buteljer som 2005 & 2010 Ornellaia på magnum och dubbelmagnum.

Stor bredd inom skotsk whisky

Bland destillaten ligger tyngdpunkten som vanligt på skotsk whisky, nu med över 170 poster. Även här är bredden slående och whiskyälskaren har mycket att upptäcka. Här kan nämnas The Macallan ”Private Eye” buteljerad 1996 till 35-årsjubiléet av det på alla sätt brittiska satirmagasinet med samma namn, med karaktäristisk etikett av illustratören Ralph Steadman. Islay visar också upp en ovanlighet. I en tidig buteljering från Blackadder ser vi här en 31-årig buteljering av Bruichladdich 1964, ett av få fat destilleriet släppte till fristående buteljerare och samtidigt ett färgäkta exempel på vad sherryfat kan göra med whisky.

Välkommen till dryckesauktionen den 10-12 juni!

Johan Blanche
Värderingsansvarig, Systembolaget

Patrik Nordström
Värderingsman, Systembolaget

Se katalogen hos Bukowskis

Katalogen för juniauktionen hittar du här.