Kika in i vår nya onlinebutik! Gå till beta.systembolaget.se

Trender och toppar 2019

Efter tre års samarbete med Bukowskis och närmare 25 000 sålda poster kan vi se tillbaka på ett stadigt växande intresse för dryckesauktionerna. Från ett snitt på 800 poster per auktion under 2017 har vi nu 1200 poster per auktion.

I värde har auktionerna under samma period gått från 32,6 miljoner till 52,6 miljoner kronor per år. 

Stort intresse för Italien

Champagne, whisky, rött vin Bordeaux och Italien är i nämnd ordning 2019 års största kategorier. Whisky och italienska röda är de kategorier som ökat mest under de senaste tre åren. 

- Intresset för vinlandet Italien har varit påtagligt under 2019. I synnerhet kan nämnas Piemontes aromatiska nebbioloviner, långlivade viner som synts i årgångar tillbaka till 1947, säger Johan Blanche, värderingsansvarig för vin.

Champagne och Bordeaux

Det stora intresset för champagne håller i sig. Under 2019 har vi sett ett särskilt fokus på 2008, en årgång som visar på fin lagringspotential. Även för ett klassiskt lagringsvin som bordeaux märks intresset för starka yngre årgångar som 2005, 2009 och 2010 – alla investeringar i stora framtida vinupplevelser.

Hela världens bourgogne

En ökad internationell efterfrågan på bourgogne har drivit upp priserna. Det är särskilt märkbart i det högre segmentet där topproducenter med liten produktion slår prisrekord. Under 2019 har eftertraktade producenter som Coche-Dury, Leroy och Armand Rousseau gett höga slutpriser. De flesta rekordnoteringarna står Domaine de la Romanée Conti för; i marsauktionen med dryckesauktionernas hittills högsta notering för en enstaka post: 638 400 kronor för en obruten låda La Tâche 1996.

Whiskytrenden fortsätter

- Det är knappast en överdrift att säga att whisky är hetare än någonsin, säger dryckesauktionernas destillatansvarige Patrik Nordström.

På de internationella whiskyauktionerna stod åren 2017 och 2018 för en exceptionell värdeökning, något som också märkts här. Under de tre senaste åren har whiskyposterna på dryckesauktionen mer än fördubblats och vi har sett många toppnoteringar för buteljeringar från klassiska skotska destillerier som Bowmore, Glenfarclas, Laphroaig, Port Ellen och The Macallan.

2019 års högsta notering stod The Macallan för med en officiell single caskbuteljering destillerad 1965, slutpris: 216 000 kronor. Om priserna på whisky generellt stabiliserats under 2019 har efterfrågan japansk whisky bara fortsatt att öka. De nedlagda destillerierna Karuizawa och Hanyu har legat i topp tillsammans med i hög grad levande nestorn Suntory vars sherryfatade specialutgåvor av Yamazaki varit hett eftertraktade.

Rekordnotering för svensk whisky

2019 avslutades med en rekordnotering för en svensk whisky med femtio år på nacken. Den omtalat rökiga Skeppets Whisky klubbades i decemberauktionen för 91 000 kronor. Det här är en av de få kända flaskor som finns kvar från Vin- och Spritcentralens kortvariga satsning på ett eget whiskydestilleri. Destilleriet lades i malpåse 1966 för att slutligen nedmonteras under 1980-talet.

Framtidstro i whiskyvärlden

De senaste tjugo åren har visat en imponerande satsning på nystartade whiskydestillerier runt om i världen. I whiskyns hemland Skottland har mer en trettio nya destillerier slagit upp portarna. Av världens övriga whiskyproducerande länder har Sverige stått långt fram. Under de senaste tjugo åren har här ett femtontal destillerier startats. Vem vet vilken rekordnotering som väntar om femtio år?

Gott slut och ett gott nytt år önskar vi på Dryckesauktioner och välkomnar tillbaka till ett spännande 2020!

Auktionsdagar våren 2020

• Mars: 2-4 mars, katalog online 21 februari
• April: 6-8 april, katalog online 27 mars
• Maj: 11-13 maj, katalog online 30 april
• Juni: 8-10 juni, katalog online 29 maj