Hemleverans gör du enklast på beta.systembolaget.se.

Viktig information

Tillfälligt sortiment går inte att beställa p g a situationen med Covid-19. Finns i butiker som har sortimentet. Allt annat går att beställa. Webblanseringen 2/4 och kommande webblanseringar pausas tills vidare. Mer information?

Guide till dryckesauktionen 6-8 april

I aprilauktionen ser vi fina årgångar från Bordeaux och Bourgogne både i rött och vitt och en stor sektion whisky.

Rött vin

I den största kategorin, röd bordeaux, finns viner från omskrivna årgångar som 1928 och 1961 och ett flertal poster med stora årgången 1982. Från Bourgogne syns flera blandade poster som kan ge spännande årgångsprovningar. Varma Rhônedalens kryddiga och mustiga, eller Sydeuropas fruktigare viner passar bra till de mer smakrika delarna av påskmaten. I auktionen hittar vi också mogna australiensiska och kaliforniska viner som fångar det bästa från både nya och gamla världen.

Vitt vin 

På vitvinssidan kommer lika mineralrik som fräsch chablis från producenter som Dauvissat och Raveneau. Egentliga Bourgogne visar upp kraftigare viner för smakrikare rätter. I de högsta sfärerna hittar vi Domaine de la Romanée-Conti’s Montrachet från högrankade årgången 2009. Från norra Rhône och Hermitage en ovanligare vit; Chapoutier’s Velours 1982 som bara producerats en handfull gånger. Här handlar det om senskördade marsannedruvor och ett smakrikt vin som gränsar mellan torrt och halvtorrt. Sötma hittar vi i samma områdes Vin de Paille eller botrytiskryddig Sauternes från södra Bordeaux, det senare i en mängd olika grader av mognad. 

Whisky

I en stor whiskysektion hittar vi från Skottland flera idag sällan sedda buteljeringar ur Rare Malts Selection-serien. Utgivningsserien som startades 1995 av stora destillerieägaren United Distillers (senare Diageo), var en för sin tid banbrytande satsning på att göra sällsynta och i flera fall nedlagda destillerier tillgängliga för whiskyälskarna. Utbudet av whisky från nedlagda destillerier är i övrigt påfallande stort i denna auktion, främst från Skottland men även Sverige och Nya Zealand finns representerat. Från Japan kan särskilt framhållas nedlagda Hanyu med flera buteljeringar ur den alltmer svårfångade ”spelkortsserien”. Serien som startades i slutet av 1990-talet av whiskyprofilen Ichiro Akuto har idag blivit en av världens mest eftertraktade. Likaså ser vi buteljeringar från nedlagda Karuizawa och sällsynta Kagoshima.

Sprit och öl

Svensk alkoholhistoria visar upp sig med klassiker från 1940/1950-tal. Okryddat och kryddat från Vin- & Spritcentralen som vid sin Åhusanläggning höll sig med egna kryddodlingar; närodlat innan begreppet myntats. Avslutningsvis kan vi visa upp en post lagrad belgisk öl från klassiska Brasserie Cantillon. Lamm, fågel eller fisk – här kommer det egensinnigt vinösa lambic verkligen till sin rätt.

Välkommen till dryckesauktionen 6-8 april 2020!


 

Patrik Nordström

Värderingsman Dryckesauktioner

 

Dryckesauktioner och Covid-19

Dryckesauktionerna fortsätter som planerat med vårsäsongens tre auktioner medan vi noggrant följer råd och information från myndigheter. 

När det gäller inlämning och hämtning är alla som inte visar förkylningssymtom välkomna som vanligt. Hör gärna av er inför större in- eller utlämningar, så kan vi förbereda en smidig hantering.

Om ni får problem med att hämta gör vi vårt bästa att hitta lösningar för varje enskilt fall.

Frågor? Hör av er till oss på auktioner@systembolaget.se eller 08 503 327 54.