Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Nytt
Dryckesauktioner
Dryckesauktionen 7–9 april

Kunskap & Inspiration

  • Premium
    • Om våra nyheter
      • Butiker med Tillfälligt sortiment
        • Tillfälligt sortiment
          • Sortimentet förklarat
            • Lanseringsplaner
              • Lanseringar
              • Ölnyheter
              • Nytt inom rött vin
                • Spritnyheter
                  • Nytt inom vitt vin
                    • Nytt inom starkvin
                      • Nytt rosévin
                        • Ny cider och blanddryck
                          • Nytt mousserande vin
                            • Nya alkoholfria drycker
                              • Dryckesauktioner
                                • Så köper du
                                  • Att sälja på auktion
                                    • Aktuell auktion
                                      • Våra experter
                                      • Om webblanseringar

                                        Dryckesauktionen 7–9 april

                                        Begreppet “Oldest ever released” har de senaste åren ekat genom whiskyns marknadsföringslandskap. Efter ett decennium med fokus på single malt utan åldersangivelse är åldern åter i ropet. Destillerierna (läs de stora dryckesföretagen) tävlar om uppmärksamhet genom nya utgåvor av alltmer hisnande ålder. Samtidigt finns en allmän mening om att äldst inte alltid betyder bäst.

                                         

                                        40 år ingen ålder längre

                                        För bara tio år sedan sågs single malt på över 40 år som exceptionellt gammal. Nu har 2020-talet visat sig bli ett eldorado för älskaren av riktigt gammal single malt (förutsatt en väl tilltagen plånbok). Halvvägs in i decenniet har vi redan sett en mängd utgåvor av imponerande ålder, eller vad sägs om denna serie: 44, 46, 51, 54, 55. 56, 62, 65, 70, 72, 74, 80 och 84 år – som är det nuvarande rekordet för en single malt.

                                        Minst åtta skotska destillerier har under 2020-talet presenterat sina äldsta utgåvor någonsin, och på andra sidan Irländska sjön släpptes i år en 46-åring som Irlands hitintills äldsta single malt.

                                        Faten får en allt större betydelse

                                        Kanske kan fokuset på ålder ses som en motreaktion på 2010-talets många utgåvor utan åldersangivelse. Under närmare ett decennium framhölls i marknadsföringen allt annat än ålder som det viktigaste för en single malt. Att destillerierna saknade tillräcklig gamla fat brukar anges som bakomliggande faktor, men det senaste decenniernas forskningen om fatens roll för whiskyns mognad ska inte underskattas.

                                        Ny kunskap om fatbehandling och nya fattyper som STR-fat (Shaved, Toasted, Re-charred) har gjort det möjligt att ge ut smakmässigt intressant och tillgänglig single malt i ett ungt skede – en välsignelse inte minst för tjugohundratalets många nystartade destillerier.

                                        Ung singel hippt på barerna

                                        Ung whisky var också något som passade väl in i den växande bartenderkulturen där single malt varit en av de basdrycker som slagits om utrymmet. Det är inte förvånande att det plötsligt uppblommande begreppet NAS-whisky (No Age Statement) väckte stor uppmärksamhet bland single malt-aficionados över hela världen och begreppet diskuterades flitigt, ofta i upprörda tonlägen.

                                        Singel malt var för de välbeställda

                                        Men hur har det sett ut historiskt? Före 1960 och 1970-talet, då single malt börjar lanseras i eget namn, finns det över huvud taget inte mycket skrivet om föredragen ålder. Går vi tillbaka till sekelskiftet 1900 var drycken något av en brittisk hemlighet. Välbeställda privatpersoner kunde fylla egna fat med olagrad whisky att lägga ned i sina vinkällare. Den stora mängden single malt var då liksom nu kontrakterad till blendedfirmorna, men vissa destillerier kunde ha så stor efterfrågan hos privatkunder att tilldelningen sinade.

                                        George Saintsbury och ”slimy” whisky

                                        Den första att nämna något om bästa åldern för single malt är föregångaren inom dryckesjournalistiken, George Saintsbury (1845–1933). I sin inflytelserika Notes on a cellar-book från 1920, menade han att single malt inte borde vara över femton år, äldre än så blev whiskyn ”slimy”. Inspirerad av sherryns solerasystem experimenterade han med sina egna vats (eller blended malt som vi säger i dag). Bäst blev det enligt honom själv, med en bas av single malt på åtta till tio år.

                                        Ett åldersspann som stämmer förvånansvärt väl överens med de första utgåvorna av single malt på 1960- och 1970-talen, där 7, 8 och 12-åriga utgåvor var det vanliga, den sistnämnde en ålder som sedan dess varit något av en standard.

                                        Är lång lagring alltid bättre?

                                        Men i vilken ålder är då en single malt som bäst? Ja du vet nog svaret: Det beror på. Om jag sticker ut hakan skulle jag säga att en single malt på 12 till 15 år generellt säger mycket om destilleriet. Ju högre åldern sedan blir, desto mer suddas destilleriets speciella karaktär ut. Vad som är godast är en helt annan fråga.

                                        Auktionen i april

                                        Av aprilauktionens närmare 1 800 poster står skotsk whisky i spetsen med närmare en fjärdedel av utbudet. Här hittar du alla typer av single malt i åldrar upp till 50 år. Därefter följer kategorierna Champagne och Italien med årgångar ner till 1964 och Bordeaux med äldsta årgång 1949. Äldst i auktionen är annars en Madeira Boal från 1920.

                                        Välkommen att botanisera bland en mångfald av årgångar och drycker av vitt skilda slag! Aprilauktionen klubbas 7–9 april.

                                        Patrik Nordström, värderingsansvarig destillat

                                        Katalogen till dryckesauktionen

                                        D066: Katalog till aktuell dryckesauktion

                                        Köpa på auktion: Värderingsansvarige Johan Blanche packar flaskor till kund.

                                        Så gör du

                                        Köpa drycker på auktion

                                        Aktuella lanseringar

                                        3/2 Lokalt & Småskaligt
                                        21/2 Tillfälligt sortiment
                                        27/2 Webblansering
                                        28/2 Tillfälligt sortiment