Avsändare – Till startsidan
StartNyttDryckesauktioner

Dryckesauktionen 8–10 maj

Dryckesauktionen 8–10 maj

Kunskap & Inspiration

 • Premium
 • Om våra nyheter
 • Ölnyheter
 • Nytt inom rött vin
 • Spritnyheter
 • Nytt inom vitt vin
 • Nytt rosévin
 • Ny cider och blanddryck
 • Nytt mousserande vin
 • Nya alkoholfria drycker
 • Dryckesauktioner
 • Om webblanseringar

Dryckesauktionen 8–10 maj

Vad gör importörer, inköpare och vinjournalister under våren? Jo, många har bråda dagar för att hinna med att besöka de många europeiska vineventen som genomförs på vårkanten. 

Bordeaux EP

I skrivande stund öppnar Bordeaux upp portarna till årets primeurvecka EP (en primeur week). Det hela rivstartar med en jätteprovning av hundratals viner – där de ännu ej buteljerade vinerna från årgång 2022 kan bedömas. De flesta av dessa kommer ut på marknaden tre år senare det vill säga 2025. 

Bedömningarna

Efter primeurveckan skyndar journalister hem med de första kommentarerna – de förväntas redan ha svar på vilka slott som gjorde bäst vin och vad som är bäst investering. Poäng ska sättas och favoriter hyllas, rekommendationer och beställningar ska göras.

En genomgång av de mest kända internationella vinjournalisternas bedömningar visar att de varierar mycket. Få har samma åsikter om vilka slott som lyckats väl eller ej. Vad beror det på? Är smaken så olika, eller är det så svårt att bedöma tidigt? Är flaskvariationer betydande?

AI och vin

Svaret blir att många faktorer påverkar oss provare och gör resultatet olika. När sedan vinerna kommer ut på marknaden och så småningom vinerna är redo att drickas kan bedömningarna ändras ytterligare.

Kan vi förvänta oss någon hjälp i framtiden från AI (artificial intelligence)? Kommer det gå att använda en chattrobot som till exempel ChatGPT (en virtuell språkassistent) för att få veta vilka viner som har störst potential? Vem vet, det blir i alla fall spännande att se vad den tekniska utvecklingen kan tillföra bedömningar av vin.

Odlarchampagne

Längre norrut i Champagne har odlarna nyligen haft sin årliga provningsvecka. Sedan 1990-talet har intresset för odlarchampagne ökat kraftigt i Sverige vilket syns på våra dryckesauktioner – även om de klassiska prestigemärkena fortfarande dominerar. Kommande auktion innehåller 433 utrop champagne med årgångar från 1961 fram till nyligen släppta 2017 och även en ovanligt stor mängd årgångslösa odlarchampagner.

London Wine Fair och Vinitaly

I maj möts vinvärlden upp på London Wine Fair – ett brett internationellt branschforum där föreläsningar och provningar avlöser varandra. Och i Verona är världens största vinmässa Vinitaly sedan några veckor avslutad. Här samsas inte bara viner från Italiens alla regioner utan även många internationella producenter finns med. Det stora intresset för ekologisk odling syns tydligt med en för varje år växande andel yta och föreläsningar. 

Grand Jour de Bourgogne

Vartannat år arrangeras på våren Grand Jour de Bourgogne som inte bara innehåller provningar utan även är en fin resa bland byar och odlare. Vad sägs om ena dagen i Chablis, andra i Côte d’Or och resten av veckan i Mâconnais och Côte Chalonnaise? Årgång 2022 i Bourgogne gav äntligen en större volym vin. Efter att Bourgogne under flera år på raken haft en reducerad skörd. Väl behövligt i en region där efterfrågan bara ökar.

Så småningom kommer en del av alla dessa unga viner som nu provas att landa på Systembolagets dryckesauktion. Då kommer marknaden att visa om värdet motsvarar det som en gång förväntades.

Välkommen till vår maj-auktion D051 som publiceras den 28 april och klubbas den 8–10 maj. 

Johan Blanche, värderingsansvarig, Systembolagets dryckesauktion

Katalogen till dryckesauktionen

D051: Dryckesauktion 8–10 maj.